Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ağar: Ne ek zam olacak ne eylem
Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar’la, Yol-İş üyesi işçiler arasında geçen tartışmada işçiler eylem istediklerini söylerken Ağar, “Eylem sözleşme döneminde olur” dedi.
İLGİLİ HABERLER
![Kamu işçisi nereden nereye ve ne istiyor?](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/255158.jpg)
Kamu işçisi nereden nereye ve ne istiyor?
![Kamu işçilerinden sendikacılara ‘ek protokol’ öfkesi: O koltukları terk edin](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/244008.jpg)
Kamu işçilerinden sendikacılara ‘ek protokol’ öfkesi: O koltukları terk edin
Hilal TOK
İstanbul
Türk-İş ve Hak-İş’in hükümetle el ele vererek kamu işçilerinin ek zam talebini bastırmaya çalışmasına tepkiler sürüyor. Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar’la Yol-İş üyesi işçiler arasında geçen tartışmada işçiler eylem istediklerini söylerken Ağar, “Eylem sözleşme döneminde olur” dedi. İşçilerin “Biz hiçbir zaman eylem yapmadık” demesi üzerine Ağar, tartışma yerini terk etti.
Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar, bir toplantı için Edirne İl Özel İdaresinde bulunduğu sırada, Kırklareli’den gelen Yol-İş üyesi işçiler, Ağar’a geçinemediklerini, ek zam talep ettiklerini söyledi. Yol-İş üyesi işçiler Ağar’a “Eylem yapmayacak mıyız?” diye sorarken Ağar ise “Sözleşme sürecinde dengeleri sağlayamazsak olur eylem” dedi. İşçilerin “Ne zaman eylem oldu, bir kere eylem yapmadık” demesi üzerine Ağar, “Toplu sözleşmeden memnun değil miyiz? Memnun olduğumuz şeyde grev eylem yapılır mı?” derken, memnun olmadıklarını belirten işçilerin “Sendika her şeyi kabul ediyor. Biz çözüm istiyoruz” demesi üzerine Ağar, işçilerin yanından ayrıldı. İşçiler ile Ağar arasında geçen diyalogun videosunun paylaşılması üzerine kamudaki pek çok iş kolundan tepkiler yükseldi.
"SİZ NE KADAR İŞÇİLİK YAPTINIZ?"
Yol-İş üyesi bir işçi, “Ağar, 23 yaşında köy hizmetlerinde işe girmiş, birkaç sene sonra Adana Şube başkanı olmuş. 2003’te de Yol-İş genel mali sekreteri olmuş. 57 yaşına geldiğinde Yol-İş Genel Başkanlığına seçilmiş. 60 yaşında seçildiği Türk-iş Genel Mali Sekreterlik görevine 11 senedir devam ediyor. Şu an 71 yaşında ve bize diyor ki 2025’e kadar sabret!” dedi.
“Siz ne kadar işçilik yaptınız ki yıllardır sendikacısınız. İşçinin halinden ne anlarsınız! Aldığınız yediğiniz bu işçilerin parası” diyen bir savunma işçisi de şöyle devam etti: “Alınan zamdan hiçbirimiz memnun değiliz, iki kelimeyi bir araya getiremeyen sendikacılarımız bizi bitirdi. Memnun olsak eylem der miyiz?”
"BİZİ RESMEN KANDIRIYORLAR"
İkram adlı Yol-İş üyesi bir işçi de daha önce Ramazan Ağar’ın şube seçimlerinde de işçinin karşısında durduğunu ifade etti. Sendikacıların bu tutumu nedeniyle istifaların başladığını belirten işçi şunları söyledi: “Daha önce şube başkanı seçilmiştim, seçilmeme rağmen atamadılar. Ağar bunu engelleyen sendikacılardan biriydi. Kırklareli’de Yol-İş’ten 150, Edirne’de 60, Çanakkale’de 45 istifa var. Siirt ve Şırnak’ta da kara yollarında istifalar sürüyor. Biz etkisiz ve yetkisiz sendika istemiyoruz. ‘Memnunuz o yüzden eylem yapmıyoruz’ diyor Ağar. Biz bir buçuk yıldır refah payı alamıyoruz. Şimdi de ek çerçeve protokolü ile işçiyi kandırıyorlar. Ortada ek hiçbir şey yok. Taşeron 22 bin alıyor, kadrolu 30 bin alıyor. Buna tepki gösteren işçilere baskı yapılıyor. Biz eylem yapalım istiyoruz. Mevcut yönetimlerin hiçbiri işçi sınıfına hizmet etmiyor. İşveren ile kol kola geziyor. Hep beraber meydanlara çıkıp kendi ilçelerimizde, şubelerimizde basın açıklaması, eylemler yapmalıyız. Bunun önünü kapatıyorlar ama biz onlara karşı da mücadele etmeliyiz. Bizi resmen ‘Yüzde 32 zam aldınız diye kandırıyorlar. Enflasyon neyse onu veriyorlar. Kamu işçisi mağdur.”
VERİLENE EVET DİYECEKSEN SANA NE GEREK VAR?
Eskişehir’den bir demir yolu işçisi de “Bunlar bizi yıllardır ezdiriyor. Memur aldı, biz baktık, en son onca eylem, tepki oldu, görmezden geldiler. Türk-İş Başkanına her sorduğumuzda ‘İstedik vermiyorlar’ diyor. Senin görevin verilmeyeni almak değil mi? Verilene evet diyeceksen sana ne gerek var ki?” dedi.
Öte yandan T. Harb-İş Eskişehir Şube önceki gün, Eskişehir Belediye başkan adayı aynı zamanda Eskişehir milletvekili olan İdris Nebi Hatipoğlu’na işçilerin yaşadığı sıkıntıları anlatan bir dosya verdi. Hatipoğlu, dosyayı cumhurbaşkanına sunacağının sözünü verdi. Eskişehir’den görüştüğümüz savunma işçileri ise “Zaten zammı vermeyen bunlar, bize bu durumu reva görenler... Bugüne kadar kimlerin vekili olduklarını gösterdiler” dedi.
Sakarya’dan bir kamu işçisi de hak mücadeleleri karşısında AKP’nin hiçbir adım atmadığını hatırlatarak “20 yıldır AKP’ye üyeyim hiçbir halt ettikleri yok. Oy falan yok bundan sonra AKP’ye” dedi.
İŞTE O DİYALOGLAR
İşçiler: Yarın tek başına kalmayacaksınız. Biz buradayız. Eylemse eylem.
Ramazan Ağar: Bugün konuştuğumuz bir anlaşma var. Son anlaşmada hükümet yüzde 32.57 zam yapıldı son anlaşmada, hükümet bunu yapamayız diyebilirdi bize. Sözleşme döneminiz var, üçüncü ayda enflasyon ne geliyorsa o diyebilirdi ne eylemi. Senin dediğin eylem ne zaman olur? Toplu sözleşmede dengeleri sağlayamazsak olur eylem de grev de.
İşçiler: Ne zaman eylem oldu, bir kere eylem yapmadık...
Ramazan Ağar: Bilmeden konuşuyorsunuz, bir dakika bir dinleyin. Şimdi yaptığımız toplu sözleşmeden memnun değil miyiz? Memnun olduğun şeyde grev yapılır mı, eylem yapılır mı? İşimizi çözerken eylem mi yapalım, toplu sözleşmeden memnun değil miyiz?
İşçiler: Türk Harb-İş eylem yaptı, hiç mi katkısı yok?
Ramazan Ağar: Ne yaptı, yaptı da ne aldı? Hiç katkısı yok hatta zararı var o eylemlerin. Eylem yaparken bir haklı sebebin olacak. Şu anda öyle bir durum yok.
İşçiler: Biz memnun değiliz bunlardan, aynı problemlerden muzdaribiz, çözüm istiyoruz.
44 YILDIR SENDİKACI
Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar’ın 1976 yılında Köy Hizmetlerinde başlayan işçilik yaşamı sadece 6 yıl sürdü. 1980’de Yol-İş Adana 1 No’lu Şube başkanı olan Ağar, 23 yıl bu koltukta oturduktan sonra, 14 Eylül 2003’te Yol-İş’in genel mali sekreteri oldu. 2008 yılında Yol-İş’in genel başkanı olan Ağar, 2011 yılında ise Türk-İş Genel Merkezine girdi. Demiryol-İş’te genel başkan, Türk-İş’te genel başkan yardımcısı, 2017’den bu yana Ağaç ve İnşaat İşçileri Enternasyonalinin yönetimlerinde çeşitli görevler alan Ağar’ın ne kadar maaş aldığı bilinmiyor.
42 YILDIR SENDİKACI
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın çalışma hayatı Adapazarı Vagon Fabrikasında 1972 yılında başladı. Atalay sadece 10 sene sonra işçiliği bırakarak 1982’de Demiryol-İş Adapazarı Şube Mali Sekreterliğine getirildi. 1992 yılında ise şube başkanı olan Atalay, 1999 yılında Demiryol-İş Genel Başkanlığına, 2002’de yedekten girdiği Türk-İş Yönetim Kurulunda Genel Eğitim Sekreterliği görevine, sonrasında Genel Mali Sekreterliği görevine getirildi. 1999 yılından bu yana Demiryol-İş genel başkanı olan Atalay, 2015’ten itibaren de Türk-İş Genel Başkanı.
TEMSİLCİLER İSTİFA EDİNCE TEMSİLCİLİĞİ KAPATTILAR
TÜRASAŞ’ın Eskişehir’deki fabrikasındaki temsilciler, sendika yöneticilerinin tutumu karşısında temsilcilikten istifa etmişti. Şube Başkanı Ramazan Kaya, işçilere attığı bilgilendirme metninde, istifaların ardından temsilciliğin kapatıldığını duyurdu. Kaya, “Son günlerde sıkıntılı bir süreci hep beraber yaşıyoruz, ek zam taleplerimize bizleri de tatmin etmeyen ve ekonomik şartlar içerisinde kesinlikle yeterli olmayan bir protokol yapıldı. Bizler de yeterli bulmadığımız için sizlerle birlikte hep beraber sesimizi duyurma mücadelesi yaptık, yapıyoruz. Ancak bu mücadele sürecinde bazı istenmeyen sonuçlar da ortaya çıkmış oldu. Maalesef bu sıkıntılı sürecin içerisinde yaşanan tatsız olaylar TÜRASAŞ temsilcilerimizin istifasına, temsilcilik odamızın kapanmasına kadar varmıştır. Bizler yönetim olarak hizmetlerinden memnun olduğumuz arkadaşların istifalarını kabul etmedik, etmiyoruz. Değerli arkadaşlar personel sayımızın düşmesi sebebiyle sözleşme gereği TÜRASAŞ Sendika Temsilciliği 4 temsilci olarak devam edecektir ve şimdilik yol temsilciliğimiz kapalı olacaktır” dedi.
EYLEM YOK, GÖRÜŞME VAR
Ayrıca uzun süredir sessizliğini koruyan Eskişehir Demiryol-İş Şubesi istifaların ve devam eden tepkilerin ardından önüne bir program koydu. Eylem kararı almayan şube, hükümetin il başkanları ve milletvekilleri ile görüşeceğini duyurdu.
Eskişehir’den görüştüğümüz Demiryol-İş üyesi işçiler ise temsilciliğin kapatılmasının tüzükte yazdığını ancak bunun çözüm olmadığını vurgulayarak, “İşçinin temsiliyetini yansıtan sandıksa, sandık kurulmalı. İşçiler kendi temsilcisini belirlemeli” diye çağrı yaptı.
Evrensel'i Takip Et