26 Şubat 2024 04:57
/
Güncelleme: 09:00

LC Waikiki işçisinin mektubu: Hasta olma lüksümüz yok, hastalanırsan primin kesilir

"LC Waikiki her yıl servetini büyütürken biz işçiler hem daha fazla performans baskısına maruz kalıyoruz hem de geçim sıkıntımız büyüdükçe büyüyor"

LC Waikiki işçisinin mektubu: Hasta olma lüksümüz yok, hastalanırsan primin kesilir

Fotoğraf: Midjourney Firat Turgut/Evrensel

LC Waikiki işçisi
Esenyurt

Merhaba Evrensel okurları,

LC Waikiki depo işçileri olarak son dönemde en çok konuştuğumuz ‘Şubat zammı ne kadar olacak’ tartışmalarını geride bıraktık. Birinci kademe için yüzde 52 üçüncü kademe için ise yüzde 49 oranında zam yapıldı. Yapılan zammın ardından çoğu arkadaşımız beklentilerinin üzerinde zam yapıldığını söyledi. Aslında bunun sebebi asgari ücret zammının ardından, takım liderleri, yöneticiler başta olmak üzere çok yüksek zam olmayacağı yönünde yayılan söylentilerdi. En başından böyle konuşarak bizim de beklentimizi düşük tutmaya çalıştılar. Bunun sonucunda da özellikle yeni giren arkadaşlarımız arasında yapılan zammı olumlu karşılayan bir eğilim oluştu.

Mutfak giderlerini, kiraları, faturaları, temizlik ürünlerinin fiyatlarını konuşunca bu zamların yetmeyeceği, aldığımız maaşlarla geçinmenin mümkün olmadığı konusunda hemen herkes hemfikir oluyor. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin yaşam maliyeti 50 bin liraya çıkmışken, LCW depolarında işçiler 18 bin 700 ile 21 bin 600 lira arasında maaşlar alıyor. LCW şirketi her yıl servetini büyütürken biz işçiler hem daha fazla performans baskısına maruz kalıyoruz hem de geçim sıkıntımız büyüdükçe büyüyor. Maaşların yanı sıra verilen devamsızlık primlerini, yalnızca aylık sisteme çevirip oranını yükselttiklerinden beri her geçen gün daha fazla sayı ve adet baskısı uygulamaya başladılar. Böylelikle hem işçiye daha yüksek ücret veriyor gibi görünürken hem de sömürüyü artırmış oldular. Geçim derdi içinde primlerimizin kesilmemesi için hasta bile olmaya lüksümüz yok. Şirket 1 gün devamsızlık karşısında işçinin 4 günlük primini kesiyor. Bir hafta işe gelmesek tüm ayın priminden olmuş oluyoruz. Bu yüzden hepimiz hastalansak bile işe gitmeye gayret ediyoruz. Bununla birlikte adet talepleri arttıkça yoğun çalışmadan ve sağlımızı gözetmeden çalışmaktan zaten depolarda yaygın görülen bel, boyun fıtığı gibi meslek hastalıklarına yakalanmak kaçınılmaz hale geliyor.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Ekmek ve hürriyet kavgası!

Ekmek ve hürriyet kavgası!

Antep’teki işçi eylemlerine yönelik yasaklar, Türkiye’nin bir süredir sıklıkla gündemine gelen hukuki ve siyasal baskıların neyi amaçladığını da daha net gösterdi. Kayyımlar, soruşturmalar, gözaltı ve tutuklamalar, Saray’a verilen olağanüstü yetkiler, basına ve gazetecilere yönelik baskılar, halkın üstüne çöken ekonomi programına ve tek adam yönetiminin siyasal baskılarına karşı yükselen itirazı bastırmak için…

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Patronlara övgüler dizip teşekkür eden Gaziantep valisi, Başpınar’da 20’yi aşkın fabrikada başlayan fiili grevleri yasakladı. Eylemler sürüyor.

Evrensel'i Takip Et