Elâzığ’da krom madeninde göçük: Sayısız göçük oluyor, ölüm olmadığı için duyulmuyor
Elazığ’da Polay Madencilik'e ait krom madeninde göçük meydana geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, maden göçüğünde tüm işçilerin kurtarıldığını bildirdi.
Fotoğraf: AA
Özkan ZÜLFİKAR
Elâzığ
Elâzığ’da Polay Madencilik’in işlettiği krom madeninde göçük meydana geldi. 4 işçi göçük altında kaldı. İşçiler jandarma, 112 acil servis ve AFAD ekiplerinin müdahalesiyle kurtarıldı. Göçüğün yaşandığı madende çalışan işçiler özelleştirmeyle güvenlik önlemlerinin hiçe sayıldığını, eskiden 3-4 ton cevher çıkarılan madende şimdi 20-30 ton çıkarılabildiğini söyledi. Bölge birçok taşeron maden şirketi olduğunu söyleyen Maden Mühendisleri Odası Elâzığ İl Temsilcisi Mehmet Rojbin Bingöl, “Taşeronlar kârlarını yükseltmek için güvenlik önlemlerini yeterince uygulamıyorlar. Bu iş böyle devam ederse daha korkunç kazalarla karşılaşabiliriz” dedi.
3-4 TONDAN 20-30 TONA
Elâzığ’ın Palu ilçesi sınırları içerisinde Guleman bölgesinde yer alan ortaklarının Hatice Aydın ve Hüseyin Polat olduğu Polay adlı krom madeninde meydana gelen göçükte 4 işçi göçük altında kaldı. Ekiplerin müdahalesiyle kurtulan işçilerin mesai arkadaşları çalışma koşullarını anlattı. Özelleştirmeden önce daha güvenli ortamda çalıştıklarını söyleyen işçiler, “5 metre genişlik 5 metre yüksekliği olan galerilerde kepçe ve traktörlerle çalışılıyor. İşçiler günde 3-4 ton maden çıkarırken şimdi iş makineleriyle günde 20-30 ton çıkarılabiliyor” dedi. Ücretlerinin asgari ücretin biraz üzerinde olduğunu söyleyen işçiler, “Mecbur olmayan kimse burada çalışmaz. Göçüğün sebebi büyük ihtimalle iş makineleriyle çalışmak ve kepçelerin boşalttığı alanın yeterince doldurulmaması” diye konuştu.
DAHA AZ MALİYETE DAHA FAZLA ÜRETMEK İÇİN
Maden Mühendisleri Odası Elâzığ İl Temsilcisi Mehmet Rojbin Bingöl krom madenlerinde yaşanan göçüklerde işçilerin kurtulma ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu işçilerin kaya parçalarını oyarak çalıştığını düşen kaya parçalarının hava boşlukları oluşturduğunu söyledi. Bingöl, özelleştirmelerden sonra Guleman bölgesindeki madenlerde kullanılan teknolojinin geriye gittiğini söyleyerek, “Önceden daha sıkı güvenlik önlemi alınırdı, bunun için bütçe ayrılır, araştırmalara paralar verilirdi. Şimdi daha az maliyete daha fazla ve daha hızlı üretmek istiyorlar daha fazla kâr etmek için yapıyorlar. Özellikle Alacakaya, Palu ve Maden bölgesinin maden sayısının ve ruhsat sayısının çok fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu alanlarda ölümün yaşanmadığı böyle ufak çaplı çok kaza oluyor. Ölüm olmadığı için duyulmuyor. Kaliteli ekip, deneyimli mühendisler ve düzgün güvenlik önlemleriyle bu kazaların önüne geçilebilir. Bu iş böyle devam ederse daha korkunç kazalarla karşılaşabiliriz” dedi. Erzincan İliç’teki pasa dağı göçüğünden söz eden Bingöl, “Her şeye de kaza diyemeyiz. Erzincan İliç’te yaşanan kaza değildir. O göz göre göre gelen bir felakettir” diye konuştu.
BELEDİYE BAŞKANI ‘GÖÇÜK MUTLAKA OLUR’ DEDİ
Alacakaya Belediye Başkanı Başaran Yaşlı göçüğün ardından yaptığı açıklamada, “Genel anlamda tabii ki maden sektörüyle uğraşıyorsanız belli göçükler mutlaka oluşuyor ne kadar önlem alsanız da. Bazı şahıs ya da kişisel problemler ya da mekanik hatalardan oluşan göçükler oluyor halen, bunların minimalize edildiğini söyleyebilirim. Ama tamamıyla önüne geçilebilir mi? Bence geçilemez ama minimize edilmiş durumda” ifadelerini kullandı.
ELÂZIĞ’DA BU İLK DEĞİL
Krom madeni bakımından zengin bir bölge olan Elâzığ’daki madenlerde defalarca iş cinayeti meydana geldi.
- 2014’te Elâzığ Alacakaya ilçesinde Erözsoy Madencilik’e ait krom madeninde göçük yaşandı. Ağa Aydemir büyük bir kaya parçasının altında kalarak öldü.
- 2017 yılında Elâzığ’ın Alacakaya ilçesinin Kef bölgesinde önce Karaca Madencilik’e ait bir işletmede yaşanan göçükte Maden İşçisi Nurettin Aksöz yaşamını yitirdi. Daha sonra aynı bölgede yaşanan başka bir göçükte özel bir şirketin madeninde Özcan Dağdelen adlı maden işçisi hayatını kaybetti. Aynı yıl aynı bölgede Ekrem Aksu 1-5 tonluk kayanın altında kaldı.
- 2019 yılında Elâzığ’ın Alacakaya ilçesinde maden ocağında krom taşınan traktörün devrilmesi sonucu Sürücü Musa Şahinoğlu hayatını kaybetti, 1 işçi de yaralandı.
1 AYDA 2 KROM MADENİNDE GÖÇÜK YAŞANDI
Artan üretim ile birlikte son 1 ay içerisinde birçok krom madeninde göçük yaşandı. 2 hafta önce Bursa’nın Harmancık ilçesinde bulunan bir krom madeninde meydana gelen göçükte İşçi Beytullah Çuhadar hayatını kaybetmişti. 6 gün önce Kayseri’nin Yahyalı ilçesine bağlı Süleymanfakılı Mahallesi’nde yer alan bir krom madeninde de zemin göçüğü meydana gelmiş 1 işçi yaralanmıştı.
Geçtiğimiz ay ise 2023’ün aralık ayında 2 kişinin öldüğü Madencilik Limited Şirketine ait krom madeninde elektrik hattı çekilirken gerçekleşen iş cinayetinde 55 yaşındaki Elektrik İşçisi Nevzat Çiftçi yaşamını yitirmişti.
KROM İHRACATI YÜZDE 20 ARTTI
Öte yandan krom ihracatı yüzde 20 arttı. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Krom Üreticileri Derneği (KROMDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Selçuk Çevik, Türkiye’de yaklaşık 15 bin adet maden ruhsatı olduğunun bilgisini paylaşarak bunlardan 10 bin 136’sının işletme, 5 bin 386’sının ise arama ruhsatı olduğunu belirtmişti.
Geçtiğimiz aylarda maden sektörü temsilcileriyle yapılan toplantıda konuşan Çevik, ferrokrom ihracatı yüzde 50 düşerken, krom ihracatının yüzde 20 arttığına dikkat çekerek Türkiye’deki enerji maliyelerinden dolayı ferrokrom tesislerinin son 10 yıldaki kapasite kullanım oranının yüzde 30’un üzerine çıkmadığını söylemişti.
{{511651}}