28 Şubat 2024 14:30

ASM çalışanları vergide adalet istiyor: Şirketlerin affa uğrayan vergileri ASM çalışanlarından alınıyor

ASM çalışanlarının her çarşamba yaptığı “Vergide adalet” eyleminde sağlık emekçileri, müteahhitlerden, maden şirketlerinden alınmayan, affa uğrayan vergilerin ASM çalışanlarından alındığını belirtti.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

ASM çalışanlarının her çarşamba yaptığı “Vergide adalet” eylemlerinde sağlık emekçileri ballı ihaleler alan müteahhitlerden, siyanür faciasına neden olan maden şirketlerinden alınmayan, affa uğrayan verginin ASM çalışanlarından alındığını belirtti.

İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES), “Vergide adalet” talebiyle Eyüp'te bulunan Güzeltepe Aile Sağlığı Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklama da ASM çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde kesilen vergi oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlanması ve yıl içinde sabit kalması talep edildi. Güzeltepe ASM önünde "Aile hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor" pankartı açan sağlık emekçileri, "Yüksek vergi kesintisine son", "yüzde 35 vergi olur mu?", "Vergide adalet istiyoruz", "Vergide adalet için süresiz eylemdeyiz" dövizleri taşıdı.

“EKONOMİK KAYIPLAR ARTACAK”

Ortak açıklamayı İstanbul Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyon üyesi Egemen Efe okudu. Aile hekimliği çalışanları vergi adaleti için süresiz çarşamba eylemleri başlattığını hatırlatan Efe, "Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan binlerce sağlık çalışanı 15 Mart 2024 tarihinde alınacak Şubat maaşlarında yıl sonuna dek giderek artacak vergi kesintileriyle karşı karşıya kalacak ve her malın, hizmetin giderek artacağı bir dönemde yüksek vergi kesintileri devam ederse ASM çalışanlarının ekonomik kayıpları daha da artacaktır" dedi.

“KAŞIKLA VERDİĞİNİ KEPÇE İLE ALMAKTA”

Ekonomik krizle birlikte ücretli çalışanların üzerindeki vergi yükü ve temel ihtiyaçlar üzerinden alınan dolaylı vergilerin oranı giderek daha fazla artırıldığını hatırlatan Efe, "Çalışanların üzerine eklenen yük dayanılmaz hale gelmiştir. Vergi dilim sınırları yıllar içinde enflasyonun çok daha altında bir oranda artırıldığından daha ilk aydan itibaren yapılan zamlar vergi dilimi içinde kaybolmakta, hükümet kaşıkla verdiğini kepçe ile alma politikaları devam etmektedir" diyerek yaşattıkları mağduriyeti aktardı.

“ADALETSİZ VE EŞİTSİZ VERGİ KESİNTİSİ KABUL EDİLEMEZ”

Efe, kamudan ballı ihaleler alan müteahhitlerden, siyanür faciasına neden olan maden şirketlerinden alınmayan, affa uğrayan vergilerin, Aile hekimliği çalışanlarından alındığına dikkat çekti. Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) sözleşmeli ve ücretli çalışanlardan alınan vergilerin artık dayanılmaz hale geldiğini vurgulayan Efe, "Giderek artarak kronikleşen enflasyon karşısında yetersiz kalan ücretlere ek olarak ASM çalışanlarından yılın ikinci ayından itibaren başlayarak artan ve yaklaşık yüzde 35 oranında yapılan vergi kesintisi kabul edilemez. Adaletsiz ve eşitsiz oranda yapılan vergi kesintileri ASM sağlık çalışanlarının satın alma gücünü daha da düşürmekte, bu durum emeğiyle geçinen bizler açısından haksız ve ölçüsüz bir durum yaratmaktadır. 21 Şubat ta tüm ASM'de Vergi İndirimi yapılana dek her çarşamba süresiz eylemdeyiz" ifadelerini kullandı.

“MÜCADELE EDECEĞİZ”

Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının eylemlerinin ikinci haftasında sessizliğini koruduğunu söyleyen Efe, yetkililere seslenerek şunları söyledi: "Sağlık ve maliye bakanlığına soruyoruz şubat ayı ve sonraki aylarda yüksek vergi kesintilerinden vazgeçecek misiniz? Bugün Türkiye'nin tüm aile sağlığı merkezlerinden yine sesleniyoruz. Vergi kesintilerini adil ve katlanabilir hale getirmeden, yani kesinti oranlarını yüzde 35 ten yüzde 15 sabit oranına getirmeden eylemlerimiz bitmeyecek ve her çarşamba sonuç alana dek bıkmadan devam edecektir. Halkın sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz."

“TALEBİMİZ KABUL EDİLENE KADAR EYLEMLERİMİZ DEVAM EDECEK”

Efe'nin ardından SES Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak Sevim söz aldı. Sevim, içinde bulundukları haftanın vergi haftası olduğuna dikkat çekerek, ASM'lerde çalışan sağlık emekçilerin yüksek vergi ödediklerini söyledi. "Bu ülkede milyarlar kazananlar, iş adamları, patronlar vergiden muaf tutulabiliyor" diyerek sözlerine devam eden Kavak şunları söyledi: "Onlara ödül olarak vergi affı yapılabiliyor. Biz buradan sormak istiyoruz; zaten aldığımız ücretlerden mutlu değiliz. Zaten sahte TÜİK rakamlarıyla 2 kuruş maaşa mahkum edilmiş durumdayız. Yoksulluk sınırının çok çok altındayız. Açlık sınırına yakın ücretlerle çalışıyoruz ve biz sağlık emekçileri olarak bu ücretlerde mutlu olmadığımızı belirtmek istiyoruz. Bir de adil olmayan bir şekilde artan vergi dilimi ile çok yüksek vergi ödemekten kaynaklı da yılın belli aylarını bedava çalışmış gibi oluyoruz. O nedenle vergi haftası nedeniyle de belki Maliye Bakanlığı bu seslenişimizi duyar. Biz kesinlikle sabit bir vergi dilimi olmasını istiyoruz. Vergi kesintisinin yüzde 15'te sabitlenmesini istiyoruz. Ve bizler emeklerimizin karşılığı olan daha insanca yaşayabileceğimiz bir ücret politikasının getirilmesini de istiyoruz. Eylemlerimiz vergide adalet sistemi gelene kadar artarak devam edecek." (İstanbul/EVRENSEL)


BURSA'DA "VERGİDE ADALET" EYLEMİ

TTB Aile Hekimliği Kolu (AHEK) ile SES Bursa Şubesi, Panayır Aile Sağlık Merkezi önünde vergide adalet talebiyle eylem yaptı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)’nın başlattığı “Vergide adalet istiyoruz” eylemleri devam ediyor.

Panayır Aile Sağlık Merkezi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, “Vergi adaletinin temel amacı, vergi yükünün yurttaşlar arasında geliri ve insanca yaşam giderleri temel alınarak hak kaybı yaratmadan adaletli ve eşit olarak dağıtılmasıdır. Ancak ekonomik krizle birlikte ücretli çalışanların üzerindeki vergi yükü ve temel ihtiyaçlar üzerinden alınan dolaylı vergilerin oranı giderek daha fazla artırılmış, çalışanların üzerine eklenen yük dayanılmaz hale gelmiştir. Vergi dilim sınırları yıllar içinde enflasyonun çok daha altında bir oranda artırılarak daha ilk aydan itibaren yapılan zamlar vergi dilimi içinde kaybolmakta, hükümet kaşıkla verdiğini kepçe ile alma politikalarına devam etmektedir. Amacımız vergide adalet ve sabit yüzde 15 vergi. Milyarlarca liralık ihale yapanlardan, kuyumculardan, fabrika sahibi olanlardan alınmayan vergiler bizden bordro üzerinden alınıyor” denildi.

“SAĞLIK TORBAYA SIĞMAZ”

ASM çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde kesilen vergi uygulamasından vazgeçilene dek, kesintilerin yıl içinde sabit kalması ve vergi kesinti oranının en fazla %15 ile sınırlanması gerçekleşinceye kadar mücadeleye devam edileceği vurgusu yapılan açıklamada, “Sağlıkla ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılması ile ilgili 5 Şubat 2024 tarihli kanun teklifi geçen hafta emek ve meslek örgütlerinin ve muhalefet milletvekillerinin tüm itirazlarına rağmen mecliste kabul edildi. Böylece Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına yapılan destek ödemesinin disiplin cezası alınması halinde kesintiye uğraması ile ilgili düzenleme yasallaşmış oldu. Geçmiş yıllarda Sağlık Bakanlığı döner sermaye ek ödeme verilmesi hakkında yönetmelik aleyhine açtığımız davalarda Danıştay disiplin cezası verilmesi halinde ek ödeme kesintisi yapılması ile ilgili maddeleri iptal etmiştir. İptal gerekçesi ise bir fiile 2 ceza olmaz kuralıdır. Tüm itirazlarımıza rağmen bu yönetmelik maddeleri kanunlaştırılmıştır. Sağlık torbaya sığmaz diyerek mücadele ettik. Hukuksal ve demokratik mücadelemizin bu konuda da devam edeceğini bir kez daha ifade ediyoruz. Bu yasayı da mutlaka iptal ettireceğiz” denildi. (Bursa/EVRENSEL)


SES DERSİM ŞUBESİ’NDEN “VERGİDE ADALET” TALEBİ

SES Dersim Şubesi Aile Hekimliği çalışanlarının vergide adalet talebini dile getirmek üzere Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan SES Dersim Şube Başkanı Serap Kahraman eşitsiz oranda yapılan vergi kesintilerine karşı bugünden itibaren süresiz eylem başlattıklarını söyledi.

“HAKSIZ ÖLÇÜSÜZ BİR DURUM YARATIYOR”

Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) de sözleşmeli ve ücretli çalışan tüm emekçilerden alınan vergilerin artık dayanılmaz hale geldiğini söyleyen Kahraman “Giderek artan kronikleşen enflasyon karşısında yetersiz kalan ücretlere ek olarak ASM çalışanlarından yılın ikinci yarısından itibaren yaklaşık yüzde 35 oranında vergi kesintisi yapılmaktadır. Adaletsiz ve eşitsiz oranda yapılan vergi kesintileri ASM çalışanlarının satın alma gücünü daha da düşürmekte, çalışanlar arasında haksız ve ölçüsüz bir durum yaratmaktadır” dedi.

“BİRLEŞEREK DEĞİŞTİREBİLİRİZ”

ASM çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde kesilen vergi oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlanması ve yıl içinde sabit kalması talebiyle 21 Şubat 2024 Çarşamba gününden başlayarak Türkiye genelinde Aile Sağlığı Merkezlerinde talepler karşılana dek her Çarşamba günü gerçekleştirecek süresiz eylemleri başlattıklarını söyleyen Kahraman “Tüm ücretli çalışanlar yüksek vergi kesintilerinden muzdariptir. Bugün başlattığımız bu eylemler ile ülkenin birçok ASM'si önünde çoban ateşleri yakıyoruz. Bu çoban ateşlerinin sağlık ve sosyal hizmet iş kolu başta olmak üzere vergi adaletsizliğinden yakınan tüm kesimlerce görüneceğine inanıyor ve birleşik bir talebe dönüşeceğini umut ediyoruz. Birleşerek mücadele edersek adaletsiz vergi sistemini değiştirebiliriz” dedi. (Dersim/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Türkiye-Somali askeri anlaşmasının satır arası okumaları

SONRAKİ HABER

Avrupa’nın savaş hazırlıkları bu kez AP’de konuşuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa