Elazığ'da vatandaş TOKİ mağduru: Sadece taksitler değil altyapı da sorun

Elâzığ’da deprem sonrası yapılan TOKİ evleri için aylık taksitler 1200 liradan 7 bin 500 liraya yükseltilirken vatandaş sadece taksitten değil altyapı sorunlarından da mağdur.

01 Mart 2024 04:59
Son Güncellenme Tarihi: 01 Mart 2024 09:44
Paylaş

Özkan ZÜLFİKAR
Elâzığ

Elâzığ’da 24 Ocak 2020’de meydana gelen deprem sonrasında TOKİ tarafından Karşıyaka Mahallesi’nde yapılan 470 konut için aylık alınan 1200 lira taksit miktarı 7 bin 500 liraya yükseltilmişti. Birkaç gün önce gazetemize konuşan Mahalle Muhtarı Ruhi Demirbaş, “Faturalarını bile ödeyemeyen insanlar bu artışı ödeyecek durumda değil” demişti.

Depremzede vatandaşların yaşadığı mağduriyeti konuşmak üzere Karşıyaka Mahallesi’ndeki TOKİ’ye gittik. TOKİ Site Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Baştimur Karşıyaka TOKİ’lerin kentsel dönüşüm, deprem mağdurları ve engelli vatandaşlar için yapıldığını belirterek, “Buraya taşındıktan sonra sorunlarımız bitmedi. Çevre düzenlemesi, altyapı sıkıntıları başladı. Altyapının çökmesiyle evlerimize pislik doldu. Çatılardan su sızmaya başladı. Asansörlerimiz kullanılamaz halde, asansör kuyuları suyla doluyor çünkü. Geçenlerde yağan yağmurdan dolayı yedi adet asansör kullanılamaz hale geldi. Sürücüleri yandı. Bu da bize oldukça yüklü bir paraya mal olacak. Bizden önceki site yönetimi de paralarımızı alarak hizmet yapmadı ve vatandaşı mağdur etti” dedi.

Belediyeye defalarca şikayette bulunduklarını da sözlerine ekleyen Baştimur, “Üvey evlat gibiyiz. Sıkıntılarımız bitmiyor. Resmen dışlanmışız. Belediye yetkilileri de kabul etti. ‘Bizden kaynaklı’ dedi. Yine de sorunlarımız çözülmedi” dedi.

"OTURDUĞUM EVİ PEŞİN ÖDEDİM, HÂLÂ TAPU SAHİBİ DEĞİLİM"

Deprem mağduru olan vatandaşların TEFE-TÜFE’den etkilenmemesi gerektiğini söyleyen Baştimur, “Bu mahalle dar gelirli bir mahalle. Depremden mağdur olmuş zaten bir de enflasyondan mağdur edildi. Taksitleri ödeyemez duruma geldik” diye konuştu. Kendinin de kentsel dönüşümden dolayı hak sahibi olduğunu sözlerine ekleyen Baştimur, “Oturduğum binanın ödemem gereken parasını peşin ödediğim halde tapu sahibi olamadım. Benim gibi yüzlerce insan var burada. Hiçbirine tapu da verilmedi. Taksitlerini ödeyemeyen vatandaşların evden çıkartılması bile isteniyor” dedi.

Baştimur, mahallenin sokaklarını birlikte gezerken yaşadıkları evlerin sorunlarını paylaştı. Zeminin çökmesiyle evlerde de hasar oluşmuş. Altyapı da böylelikle çökmüş. Çocuk parkının bir tarafının çöktüğünü göstererek parkta oynayan çocukları “Şu çöküntüye dikkat edin çocuklar. Orada oynamayın, düşersiniz” diyerek uyardı.

Bazı yerlerde yapılan tadilatların nasıl yapıldığını anlatan Baştimur şöyle devam etti: “Şu yerleri ev sahipleri kendileri yaptırdı. Zorlamamla, yalvarmamla ancak iş yaptırabiliyoruz. Burada 34 blok 450 daire 17 dükkan var. Dükkan sahipleri kendileri kanalizasyonlarını yaptırdı. Mağduruz. Sizin aracılığınızla tüm yetkililere sesleniyoruz. Sorunlarımızı çözün.” 

VATANDAŞLARDAN YETKİLİLERE: HANİ NE YAPMIŞLAR?

Kapı önlerinde oturan ev sahipleri de benzer şikayetlerde bulundu. Cumhurbaşkanının sözlerini eleştiren bazı mahalle sakinleri “Hani ne yapmışlar? Gelip söylesinler bize ne yaptıklarını. Tapumuz bile yok. Her birimiz paralarımızı ödedik. Ödüyoruz. Yetmezmiş gibi taksitlere de zam yaptılar” diyerek tepkilerini dile getirdi.

"EVİ BOŞALTIN DİYE GELDİLER"

TEFE-TÜFE’den dolayı çok etkilendiklerini dile getiren Mahalle Muhtarı Ruhi Demirbaş, kendisinin de mağdur olduğunu anlattı. Demirbaş, “Evi ilk aldığımızda 360 bin liraydı. Şimdi 1 milyonu geçti. Ödeyemez hale geldik. Zemin katlar engelli vatandaşlara tahsis edildi. Onlar da mağdur. 190 bin lira iken 500 bini geçti o evlerin fiyatı da. Doğal olarak taksitleri de ödeyemez hale geldik. Faturaları bile ödeyemiyoruz.

Bakanların kendilerine söz verdiklerini de hatırlatan Demirbaş, “Karşıyaka’nın TEFE-TÜFE’lerini kaldıracağız, dediler ama ilgilenmediler. Sözlerini tutmadılar. Hatta ödeyemedik diye evimize hakimle gelip ‘Boşaltın’ dediler. Bu kış günü nereye gideceğiz? Hakime Hanım’a dedim ‘Bakan söz verdi bize’ Hakime Hanım da ‘Söz uçar gider yazı kalır’ karşılığını verdi haklı olarak. ‘TOKİ sizi mahkemeye vermezse biz niye gelelim?’ diye cevap verdi. Ne diyeceğimizi bilemedik” ifadelerini kullandı.

Yetkililere seslenen Demirbaş, “Zaten evlerimiz içler acısı. Buradaki vatandaş ödeyemez bu paraları. Mezarda bile ödeyemez. Buna bir an önce el atmalarını rica ederim” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Naci Görür: Türkiye'de 5'in üzerinde depremler ölüme neden oluyor, bizim bunu halletmemiz lazım

SONRAKİ HABER

EMEP: Katil İsrail devletini, halkların birleşik ve örgütlü gücü durdurabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa