13 Mart 2024 15:17
/
Güncelleme: 21:54

ASM çalışanlarının vergide adalet eylemleri sürüyor: Vergi dilimi yüzde 15'ten fazla olmasın

Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının "Vergide Adalet İstiyoruz" eylemi 4’üncü haftasında da devam etti. TTB ve SES tarafından yapılan eylemlerde; “Vergi dilimi yüzde 15'ten fazla olmasın” denildi.

ASM çalışanlarının vergide adalet eylemleri sürüyor: Vergi dilimi yüzde 15'ten fazla olmasın

Fotoğraf: Hilmi Mıynat/Evrensel

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarının her Çarşamba yaptığı "Vergide Adalet İstiyoruz" eylemi 4’üncü haftasında da devam etti. ASM çalışanları, yüksek vergi ve enflasyondan kaynaklı ücretlerinin eridiğini dile getirerek vergi diliminin yüzde 15'ten fazla olmamasını talep etti.

DENİZLİ

SES Denizli Şubesi, Şoförler ve Otomobilciler Odası Aile Sağlığı Merkezi önünde basın açıklaması yaparak vergide adalet istedi. Türk Tabipler Birliği Aile Hekimliği Kolu ve SES Denizli Şubesi ortak açıklamasını Dr. Sevtap Demirci okudu.

Sağlık emekçilerinin 14 Mart'ta gelir kaybıyla girdiğini belirten Demirci, "Şubat ayı vergi kesintileri nedeniyle yüksek enflasyona rağmen ücretimizde azalmalar olmaya başlayacak. Aralık 2023 tarihinde gerçek olmayan TÜİK enflasyon oranlarına göre yapılan ücret artışı Şubat 2024 enflasyon rakamlarına göre yaklaşık  yüzde 12 erime gösterdi. Bunun üzerine 2 gün sonra 15 Mart’ta alabileceğimiz Şubat ücretimiz yeni vergi dilimine girecek ve binlerce Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanın maaşlarında kayıplar başlayacak" ifadelerini kullandı.

"VERGİ DİLİMİ YÜZDE 15'TEN FAZLA OLMASIN!"

Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın taleplere sessiz kaldığını dile getiren Demirci, "İki yıl önce beyaz yürüyüşümüzün ardından beyaz reform ile vaat edilen müjdelerden biri de temel maaş artışı idi. Öncelikle kamuoyuna şunu hatırlatmak isteriz, biz Aile Sağlığı Merkezi çalışanları maaş değil ücret alıyoruz. Bu 2 yılda bırakın temel maaş artışını, aldığımız temel ücret azalırken teşvik, destek, ilave ödeme gibi şarta bağlı ek ödemeler ile bordromuz şişiriliyor" dedi. Dr. Demirci son olarak vergi kesintilerinin sabit kalması ve yüzde 15'ten fazla olmamasını istedi.

Açıklamanın ardından konuşan SES Denizli Şube Başkanı Selçuk Göçer, 14 Mart Tıp Bayramına ilişkin "Neyin bayramı? Randevu yok, ilaç yok, aşı yok! Sağlık emekçileri perişan, yorgun, geçinemiyor! Parasız sağlık hakkı tam olarak verilmiyor" diyerek ücretsiz nitelikli kamusal sağlık talebinin karşılık bulmasını istedi. (Denizli/EVRENSEL)


ANTALYA

Antalya ASM çalışanları vergide adalet eylemi

Fotoğraf: MA

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Antalya Tabip Odası (ATO) eylemi Konyaaltı İlçesinde bulunan Siteler ASM önünde yaptı. Burada toplanan sağlık emekçileri adına basın açıklamasını Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Cumhur İzgi  yaptı.

"Sağlık emekçileri 14 Mart’a gelir kaybıyla giriyor" diyen Cumhur İzgi, "İki gün sonra Şubat ayı vergi kesintileri nedeniyle yüksek enflasyona rağmen ücretimizde azalmalar olmaya başlayacak. Aralık 2023 tarihinde gerçek olmayan TÜİK enflasyon oranlarına göre yapılan ücret artışı Şubat 2024 enflasyon rakamlarına göre yaklaşık yüzde 12 erime gösterdi. Bunun üzerine 2 gün sonra 15 Mart’ta alabileceğimiz Şubat ücretimiz yeni vergi dilimine girecek ve binlerce Aile Sağlığı Merkezi(ASM) çalışanın maaşlarında kayıplar başlayacak. Tüm yılımız bu şekilde giderek azalan gelir ve giderek artan vergi, giderek pahalılaşan hayat koşulları ile devam edecek" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)


ADANA

Adana ASM çalışanları vergide adalet eylemi

Fotoğraf: MA

Adana Tabip Odası ve SES Şubesi, aynı taleple Seyhan İlçesinde bulunan Dağlıoğlu 2 Nolu  Aile Sağlığı Merkezi önünde açıklama yaptı.

Açıklamada basın açıklamasını okuyan SES Şubesi Eşbaşkanı Belgin Işık, kaşıkla verilen ücretlerin kepçeyle vergi olarak geri alındığını dile getirerek, vergide adalet talep etti.

Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Cüneyt Genç ise, Şubat ayı vergi kesintileri ve yüksek enflasyonla birlikte ücretlerinde azalmalar olduğunu söyledi. Genç, Adalet ve Sağlık Bakanlığı’na “Sesimizi duyurmak için başka ne yapalım?​” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)


MUĞLA

basın açıklaması

Fotoğraf: Övgü Yıldız/Evrensel

Muğla'da da sağlık emekçileri "vergide adalet" diyerek basın açıklaması düzenledi. Menteşe 1 No'lu ASM önünde yapılan açıklamada basın metnini SES Muğla Şube Başkanı Havana Çakar okudu. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan binlerce sağlık emekçisinin her ay ücretlerinden yüksek vergi kesintilerine itiraz ettiğini söyleyen Çakar, kesintilerin adaletli hale getirilmesini talep ettiklerini hatırlattı.

"İktidarda olan adı 'Adalet'le başlayan AKP'nin, dört haftadır vergide adalet talep eden eylemelere kayıtsız kaldığını görüyoruz. Bizim adalet talebimize karşılık vermeyen AKP yönetiminin partilerinin isminde yer alan 'Adalet' ibaresini kaldırması gerektiğini düşünüyoruz" diyen Çakar, şunları anlattı; "Bu dördüncü Çarşamba eylemimizde talebimizi yineliyoruz. Bahar geldi ama vergi adaleti sağlanmadı. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışanların vergi kesintilerini adil ve katlanabilir hale getirilmesini, yüzde 35 kesintinin çok yüksek olduğunu, vergi kesintisinin en fazla yüzde 15 ve yıl içinde sabit oranda olmasını talep ediyoruz." (Muğla/EVRENSEL)


BURSA

Denizli ASM çalışanları vergide adalet eylemi

Fotoğraf: TTB

TTB Aile Hekimliği Kolu (AHEK) ile SES Bursa Şubesi, Bursa’da Aile Sağlık Merkezleri önünde vergide adalet talebiyle eylem yaptı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)’nın başlattığı “Vergide adalet istiyoruz” eylemleri devam ediyor.

Bursa’da Aile Sağlık Merkezleri önünde yapılan eylemlerde, “Sağlık Emekçileri 14 Mart’a gelir kaybıyla giriyor. İki gün sonra Şubat ayı vergi kesintileri nedeniyle yüksek enflasyona rağmen ücretimizde azalmalar olmaya başlayacak. Aralık 2023 tarihinde gerçek olmayan TÜİK enflasyon oranlarına göre yapılan ücret artışı Şubat 2024 enflasyon rakamlarına göre yaklaşık %12 erime gösterdi. Bunun üzerine 2 gün sonra 15 Mart’ta alabileceğimiz Şubat ücretimiz yeni vergi dilimine girecek ve binlerce Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanın maaşlarında kayıplar başlayacak. Tüm yılımız bu şekilde giderek azalan gelir ve giderek artan vergi giderek pahalılaşan hayat koşulları ile devam edecek” denildi.

"MALİYE BAKANLIĞI VE SAĞLIK BAKANLIĞI KAŞIKLA VERDİĞİNİ KEPÇE İLE ALIYOR"

Hükümet, büyüme rakamları ile övünürken, büyümeden kar rekorları ilan eden şirketler toplam verginin dörtte birini ödemezken, giderek yoksullaşan ücretli kesim toplanan vergilerin yaklaşık %80’ini ödemek zorunda kalıyor vurgusu yapılan açıklamada, “Kar hırsları ile doğayı katleden, çalışanların güvenliğini yeterince sağlamayan, iş cinayetlerine sebep olan, soluduğumuz havayı, içtiğimiz suyu kirleten, ormanlara kepçelerle giren doğamızı tahrip edenlere vergi muafiyetleri, afları sağlanırken, Aile Sağlığı Merkezinde çalışanlar daha ikinci aydan itibaren bir üst vergi dilimine sokularak ücret kesintileri uygulanıyor. İki yıl önce beyaz yürüyüşümüzün ardından beyaz reform ile vaat edilen müjdelerden biri de temel maaş artışı idi. Öncelikle kamuoyuna şunu hatırlatmak isteriz, biz Aile Sağlığı Merkezi çalışanları maaş değil ücret alıyoruz. Bu 2 yılda bırakın temel maaş artışını, aldığımız temel ücret azalırken teşvik, destek, ilave ödeme gibi şarta bağlı ek ödemeler ile bordromuz şişiriliyor. Sağlık Bakanlığının iş güvencesiz sözleşmeli çalışma rejiminde ısrar etmesi nedeniyle vergi adaletsizliğine daha erken maruz kalıyoruz” denildi.

"KAŞIKLA VERİLEN ÜCRETLER KEPÇEYLE VERGİ OLARAK ALINIYOR!"

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı, “Birinci basamak sağlık hizmetlerinde koruyucu sağlık hizmetlerinden uzaklaşan, tedavi edici hekimliğe teşvik eden performans uygulamaları ile halkın kaynakları ilaç ve medikal şirketlerin cebine giderken sağlık çalışanlarının hak ettiği ücretler gündeme gelince yeterli parasal kaynağımız yok deyip kamuoyu yanıltılıyor. Daha yılın ikinci ücret ödemesinde vergi dilimi artışı ile geliri düşürülen biz Aile Hekimliği çalışanları olarak, ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ eylemelerimizi talebimiz gerçekleşene dek her hafta Çarşamba günleri süresiz sürdüreceğiz. SES ve TTB’nin birlikte başlattığı 14 Mart için 14 talebinden biri olan vergi adaletinin sağlanması vergi kesintilerinin her ay sabit kalması ve en fazla %15 olması için sürdürdüğümüz mücadeleye halkımızın ve kamuoyunun desteğini bekliyoruz.” (Bursa/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et