Harb-İş yeniden üyelik başvurusu yapan işçileri reddetti
E-devlet üzerinden üyelik başvurusu yapan T. Harb-İş üyesi işçiler, “İş yerinde sendikamız aleyhinde söylemlerde bulundunuz” denilerek reddediliyor.
Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel
Hilal TOK
İstanbul
Kamu işçilerinin ek zam taleplerini hükümetle el ele vererek yaptıkları operasyonla bastırmaya çalışan sendika bürokratları, bu operasyona karşı tepkilerini sendikadan istifa ederek gösteren işçilerin yeniden yaptıkları üyelik başvurusunu reddediyor. E-devlet üzerinden üyelik başvurusu yapan T. Harb-İş üyesi işçiler, “İş yerinde sendikamız aleyhinde söylemlerde bulundunuz” denilerek reddediliyor.
Ocak ayının başında kamu iş yerlerinde ek zam hareketliliği başlarken, devreye giren Türk-İş bürokratları hükümetle el ele vererek ek protokol imzaladıklarını açıkladı. Ancak imzalanan ek protokolden zam çıkmadığı anlaşılınca, işçilerin öfkesi büyüdü. Özellikle T. Harb-İş üyesi işçiler başta Harb-İş ve Türk-İş Genel Merkezlerine tepki gösterdi. İşçiler eylem yapmak için Ankara’ya gideceklerini duyururken, Harb-İş Genel Başkanı Alaattin Soydan, Harb-İş Eskişehir ve İstanbul Şube yöneticilerini ve işçileri ‘marjinal gruplar’ olarak nitelendirdi, seçim öncesi kaosa alet olmakla suçladı.
"YIKICI SÖYLEMLERDE BULUNDUNUZ"
Bu süreçte bazı işçiler ise genel merkeze tepkilerini sendikadan istifa ederek gösterdi. Ancak daha sonra sendikaya yeniden üye olmak isteyen işçiler, genel merkez yöneticilerin engeliyle karşı karşıya kaldı. Harb-İş Genel Merkezi e-devlet üzerinden üyelik başvurusu yapan işçilerin başvurusunu reddetti. Ret gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: “İş yerinde sendikamız aleyhinde söylemlerde bulunmanız ve çalışmalar yapmanız, sendikamızın ilke, amaç ve hedeflerine ulaşmasını engelleyici çalışmalarda bulunmanız, sendikamız üyelerinin başka bir sendikaya üye olmasına yönelik faaliyetlerde bulunmanız, sosyal medya üzerinden sendikamız ve yöneticilerimiz hakkında yalan, yanlış ve yıkıcı söylemlerde bulunmanız nedenleriyle ana tüzüğümüzün üyelerle ilgili şartlarını taşımadığınız tespit edildiğinden üyelik müracaatınız reddedilmiştir” denildi.
"SENDİKALAR BABANIZIN ŞİRKETİ Mİ?"
Üyelikleri reddedilen işçiler ise duruma tepki gösterdi. Bir işçi, “Benim paramla bana ahkam kesiyorlar. Siz kimsiniz? Biz varsak oradasınız. Sizin babanızın şirketi mi orası? İstifa edenden dayanışma aidatı almaya devam ediyorsunuz” dedi.
Bir başka işçi de “Sendika olarak böyle basit şeylerle uğraşacağınıza kendi işçinize sahip çıkın, böyle yaptığınızda sendika hakkında iyi şeyler düşünülmüyor” diye konuştu.
"ZATEN İSTEDİKLERİ TANTANA YAPMAYACAK BİR ÜYE PROFİLİ"
Harb-İş Eskişehir Şubenin 2 bin üyesinin olduğunu belirten Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak, “9 istifa vardı, 1’i geri döndü üyeliğe. O böyle bir sıkıntı yaşamadı. Ancak resmi bir bilgi değil ama öğrendiğimiz kadarıyla Kayseri’den istifa eden 17 işçinin üyeliği ‘Sendika aleyhinde konuşma yaptıkları’ gerekçesiyle kabul edilmemiş” dedi.
Sendikadan istifanın çözüm olmadığını vurgulayan Atak şunları söyledi: “Sendikal rekabet dolayısıyla istifa olur, yeniden üyelik olur. Bazı sendikalar zaten kendilerine muhalefet eden, karşı çıkanlar ayrılsınlar diye bakar. O yüzden de sendikadan istifa işçi için çözüm değildir. İstedikleri zaten tantana yapmayacak bir üye profili. Sendikada kalıp mücadeledir çözüm.”
Mevcut yasalarda da sorunlar olduğunu dile getiren Atak, “Çok demokratik bir sistem olmadığı için sendikalar yasasında mevcut yönetimleri değiştirmek de zor oluyor. Sendika merkezinin işçiyi üye yapamaya yasal hakkı var, 30 gün içerisinde kabul etmeyebilir, yasa böyle diyor. Şimdi sorsan sendikaya, ‘Ben yasal hakkımı kullandım’ diyecek. Yasanın, bu imkanı onların eline veren yasal zeminin tartışılması lazım. İşçinin eleştiri dozu az da olsa eleştiriyi başka yere çekip, eleştirinin önünü kapatmaya çalışabiliyorlar. Ama baktın mı, Türkiye’deki yasalara uygun... İşçiye de hakkını git mahkemede ara diyor yasa. İşçi de ancak mahkeme kararıyla geri dönebilecek” dedi.
Konuyla ilgili görüşmek için aradığımız sendika merkezi ise telefonumuza yanıt vermedi.
DEMOKRATİK ESASLARA AYKIRI
Avukat Ahmet Ergin “Sendikalar demokratik esaslara göre yönetilmek zorundadır. Sendikaların üyelik kriterler siyasi partiler gibi katı olamaz. İş yerinde ve iş kolunda çalışan her işçi örgütlü sendikaya kabul edilmelidir. Sendikanın o anki politikalarını eleştirmek, sendika yönetimine muhalefet etmek üyelik reddi gerekçesi olamaz. Sendikalar birçok siyasi farklı görüşlere sahip kişilerin üye olabileceği kapsayıcı işçi sınıfının ana örgütüdür. Keyfi nedenlerle sırf kendisine muhalif diye işçilerin üyeliğin reddi doğru değildir. Sendikalar sıklıkla iş kolunda, fabrikalarda kendilerine karşı gelişen muhalefeti dağıtmak için demokratik esaslara aykırı bir şekilde kendilerinin de yargıdan dönebileceğine rağmen bazen böyle kararlar alıyorlar. Diğer kişilerin de kendilerine dönük tepkinin önüne geçmeye çalışırlar böylelikle” dedi.