Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
15 Mart 2024 12:54

TMMOB’dan Urfa'daki sel felaketinin yıldönümünde sorular: İyileştirmeler yapıldı mı?

TMMOB, Urfa’da 17, Adıyaman’da 4 olmak üzere 21 insanın hayatını kaybettiği sel felaketinin yıldönümünde "hazırlık ve iyileştirmeler yapıldı mı?" sorusunu yöneltti.

TMMOB’dan Urfa'daki sel felaketinin yıldönümünde sorular: İyileştirmeler yapıldı mı?

Fotoğraf: TMMOB Urfa

Urfa’da 17, Adıyaman’da 4 olmak üzere 21 insanın hayatını kaybettiği ve 3000’den fazla konut, işyeri ve aracın zarar gördüğü 15 Mart 2023'te yaşanan sel felaketinin üzerinden 1 yıl geçti. Selin yıl dönümüne ilişkin TMMOB İl Koordinasyon Kurulu açıklama yaptı. Açıklamada yeni afetlere karşı uyarıcı nitelikte sorular yetkililere soruldu. Açıklamayı TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Fikret Çakır okudu.

"SORUMLULUK DOĞAYA YÜKLENDİ"

Fikret Çakır, yaşanılan sel felaketinde henüz 6 Şubat depreminin yaraları sarılmamışken, akabinde sel afetinin gerçekleşmesinin ciddi boyutta yaralar açmasına yol açtığını söyledi. Çakır, yetkililerin afetlerdeki sorumluluklarına dikkat çekerek, “Her afetten sonra olduğu gibi yine yetkili ağızlardan yapılan açıklamalarda sorumluluk doğaya yüklenmiş, can kayıpları kader kurbanı olarak görülmüştür. Hükümet yetkilileri yaşanan olayı, "Evet can kaybımız oldu ama toprak suya kavuştu" gibi kendilerince hafifletici (!) söylemlerle yorumlamıştır” dedi.

ÇARPIK KENTLEŞME, YETERSİZ ALTYAPI, RANT POLİTİKALARI

Yağan yağışların yerleşim yerlerinde felakete dönüşmesinin temel nedenlerinin yalnızca iklim değişikliği kaynaklı olmadığını söyleyen Çakır, “Plansız ve çarpık kentleşme, yetersiz altyapı, tarım alanlarının yapılaşmaya açılması, merkezi ve yerel yönetimlerin kentleri rant politikalarına teslim etmesi, kent içinde yapılan projelerin meslek odalarının fikir ve görüşleri alınmadan ve gerekli asgari mühendislik çalışmaları yapılmadan hayata geçirilmesi sebeptir. Öte yandan şehri yönetenlerin acil durumlar karşısındaki acizliğini, bugüne kadar işlenmiş olan kent suçlarının sonuçlarını ve doğa ile pazarlık yapılamayacağını göstermektedir.” diye konuştu.

Çakır, yaşanılan felakete ilişkin merkezi idare ve yerel yönetim yetkililerine şu soruları yöneltti:

  • Afetlere karşı güvenli yapı ve yaşam çevreleri oluşturulması için; deprem, sel gibi tüm afet risklerinin azaltılmasına yönelik bilimsel planlamaya yönelik ne gibi çalışmalar yapıldı?
  • Afet, acil durum yönetimi ve koordinasyon ile ilgili ne gibi hazırlıklar yapıldı?
  • Deprem, sel ve bunun gibi afetler yönelik risk haritasının hazırlanmasına yönelik ne gibi çalışmalar yapıldı?
  • Dereler üzerinde bulunan ve dere güzergâhı yakınında yer alan alt geçit, köprü gibi sanat yapılarının membadan gelen rusubat ya da atıklar yüzünden tıkanması ve tahliye noktalarında yaşanan tıkanmalar ile ilgili ne gibi çalışmalar yapıldı?
  • Drenaj, yağmur suyu, atık suyu gibi hayati önem taşıyan altyapı projelerinde ne gibi iyileştirmeler yapıldı?
  • Şehirde bulunan dere yataklarının temizlenmesi ve genişletilmesi hususlarında ne gibi çalışmalar yapıldı?
  • Can ve mal kayıplarına uğrayan yurttaşlarımızın mağduriyetleri ile ilgili ne gibi çalışmalar yapıldı?
  • Yaşanan sel sonucu tarım arazilerine yaşanan meydana gelen zararların tespitine yönelik ne gibi çalışmalar yapıldı?
  • Selin etki alanında bulunan Gıda İmalathaneleri ve Gıda Depoları ile ilgili ne gibi denetimler yapıldı?
  • Selden zarar gören yapılaşma alanlarında jeolojik zemin etüt çalışmaları konusunda ne gibi çalışmalar yapıldı?
  • Olaylarda ihmali bulunan, görev ve sorumluluğunu yerine getirmeyen kamu yetkilileri hakkında soruşturma açıldı mı?

Çakır, afette sorumluluklarını yerine getirmeyen kamu görevlilerini istifaya davet etti. 

TMMOB Şanlıurfa İl Koordinasyon Kurulu olarak belediye imkânlarının rant ve siyasi çıkarlar için değil, kentin ihtiyaçları için kullanılması gerektiğini belirten Çakır, mühendislik hizmetlerinin etkin bir biçimde süreçlere dahil edilmesi ve meslek odalarının görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini altını çizdi. (Urfa/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et