İsrail, Gazze saldırılarında kullandığı yasaklı mühimmatla toprağı da zehirliyor
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında kullandığı yasaklı mühimmatların, tarım topraklarının verimliliğini kaybetmesine ve cilt kanseri gibi hastalıklara yol açabileceği belirtildi.
İLGİLİ HABERLER
İsrail'in Gazze'ye 167 gündür sürdürdüğü saldırılarda can kaybı 32 bine yaklaştı
Biden’ın bağışçıları İsrail’e destek konusunda uyardı: Seçimi kaybedebilirsin
İsrail'in Şifa Hastanesi çevresine düzenlediği saldırılarda onlarca kişi öldü ve yaralandı
Filistin Tarım Çalışma Komiteleri Birliği Genel Müdürü Müeyyed Başarat, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında, uluslararası yasaklı mühimmat kullanmasının, can kayıplarını artırmasının yanı sıra tarım topraklarının verimliliğini kaybetmesine de neden olduğunu belirtti.
İsrail'in birçok yasaklı mühimmat kullandığını beliten Başarat yaptığı açıklamada, "İsrail Gazze Şeridi'nde beyaz fosfor, zararlı bombalar ve ABD'den gelen füzeler gibi uluslararası yasaklı birçok mühimmat kullandı" dedi.
Bu silahların "İleride körlük ve kanserin yanı sıra el ve ayakların kesilmesine, deri yanmasına" neden olabileceğini kaydeden Başarat, "Bu maddeler aynı zamanda toprağı ve toprakta yetişen ürünleri zehirliyor" diye konuştu.
"CİLT KANSERİNE VE SOLUNUM SİSTEMİYLE İLGİLİ HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİR"
Çiftçilerin bu malzemelere dokunmaları, doğrudan maruz kalmaları sonucu cilt kanserine veya solunum sistemiyle ilgili diğer hastalıklara yakalanabileceğine işaret eden Başarat, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yasaklı mühimmatlar kullanmasının insanları, hayvanları ve çevreyi etkilediğine dikkati çekti.
Başarat, bazı araştırmacıların "bu maddelerin kullanıldığı arazilerin 3-5 yıl tarıma uygun veya çok verimli olmayacağından" bahsettiğini aktardı.
İsrail'in 2006'da Lübnan'a karşı yürüttüğü saldırılarda bazı tarım arazilerinde "beyaz fosfor" kullandığını hatırlatan Başarat, "Şu anda bile, yaklaşık 20 yıl geçmesine rağmen o topraklar hala verimsiz durumda ve İsrail uçaklarından atılan kimyasalların neden olduğu yangınlar sonucu o toprakların bir kısmı tamamen yok oldu" şeklinde konuştu.
"Bu malzemelerin insan sağlığı üzerindeki yan etkilerini belirlemek için savaşın bitiminden hemen sonra toprağın incelenmesinin" gerekliliğine dikkati çeken Başarat, "İsrail bombalarının 10 metre derinlikte çukurlar oluşturduğunu gösteren videolar var. Bu nedenle toprağın yanma derecesini tespit etmek mümkün değil, bu da toprağın tamamen yandığı ve verimliliğini kaybettiği anlamına geliyor" ifadelerini kullandı. (Gazze/AA)
Evrensel'i Takip Et