Süper kupa maçı yarıda kaldı: Futbolda gelinen noktanın yansıması
Spor Yazarı Onur Özgen: Türkiye’de her şeyde olduğu gibi futboldaki sorunların da kaynağı Tayyip Erdoğan ve tek adam rejimidir. Bu rejim sona ermedikçe, futboldaki sorunların düzelmesi mümkün değildir
Fotoğraf: AA
Hakemlere saldırılar, şike tartışmaları, sezon başından beri süren TFF kararlarına ilişkin eleştirilerin geldiği son nokta ligin en büyük iki takımının maçında bir takımın oyuncularını sahadan çekmesi oldu. Futbol camiasından duruma çokça eleştiri gelirken Spor Yazarı Onur Özgen, durumu Evrensel’e değerlendirdi.
Oğuz Atay’ın “Bizim ‘ilk günah’ımız budur: Cezalandırılmayan küçük günahların toplamı” ifadesini hatırlatarak söze başlayan Özgen, “Türkiye’de futbol nasıl buralara geldi?’ sorusunun en kestirmeden yanıtını düşününce aklıma bu alıntı geldi. Ülkede hukukun geçerliliğinin kalmadığı her geçen zamanda bundan futbolun da kendi payını alması kaçınılmazdı, öyle de oluyor” dedi.
"MAÇ BİLE YAPILAMAZ HALE GELDİ"
Bir futbol takımının otobüsünün kurşunlanması, bir kulüp başkanının sahaya dalıp maçın hakemini yumruklaması, futbolcuların saha içinde holiganların saldırısına uğraması, kulüp yöneticilerinin birbirlerine aklına gelen her şeyi söyleyebilmesi gibi örnekleri veren Özgen, “Bunların hiçbirinin bir bedeli olmayınca, cezalandırılmayan günahların toplamı sonunda maç bile yapamaz hâle geliniyor. Ama belki de olması gereken budur. Türkiye’de bir süre futbol oynanmasa, bu herkese iyi gelebilir” diye konuştu.
"SORUNLARIN KAYNAĞI AYNI"
Ülkede futbolun nasıl düzeleceğine dair söylenen hemen hemen hiçbir şeyin bir anlam ifade etmediğini söyleyen Özgen, “Çünkü sorunun kendisi ıskalanıp etrafında dolanılıyor. Meselenin en yalın gerçeği şudur: Türkiye’de her şeyde olduğu gibi futboldaki sorunların da kaynağı Recep Tayyip Erdoğan ve onun kurduğu tek adam rejimidir. Bu rejim sona ermedikçe, futboldaki sorunların düzelmesi de mümkün değildir” ifadelerini kullandı.
“13 YILIN ÖZETİ”
Fenerbahçe’nin Türkiye Futbol Federasyonuna tepki olarak sahadan çekilmesini spor yazarları köşelerinde değerlendirdi.
Fotomaç Yazarı Gürcan Bilgiç; “Neredeyse tüm takımlar hakem kararlarından şikayetçi, adaletli olduklarına inanmıyor, değerlendirme toplantılarında itiraflar yaşanıyor. TFF Başkanı Büyükekşi ve MHK sanki hiçbir olmamış gibi, tek yorum yapmadı. Bu kez son 13 yılın özetinde, yaşananlarında, kazanılan-kaybedilen maçlarından birikenler, bu geceyi görmeyi nasip etti. Gencecik çocuklar soyunma odasına giderken, koca koca adamlar hoplaya-zıplaya galibiyeti kutladı” yorumunu yaptı.
Fotomaç Yazarı Levent Tüzemen: “Şanlıurfa'da skandal bir gece yaşadık. 117 yıllık dev çınar, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un talimatıyla sahadan çekildi. Takımı sahadan çekmek sorunları çözer mi? Çözmez. Sayın Ali Koç hiçbir empati yapmadan Galatasaray yönetimini samimi ve ciddi bulmuyor. Peki Ali Bey'in hiç mi hataları yok? Samimi ve ciddiyetsiz davrandığı durumlar yok mu? Tehditle, şantajla, kavgayla çözüm üretemeyiz” değerlendirmesini yaptı.
"GARİP BİR HÜLLELİ PROTESTO"
Spor Yazarı Bağış Erten, önceki akşam yaşananları Onhaber’de yayımlanan yazısında değerlendirdi. Erten, “Protesto haktır sonrasını sonra konuşuruz” başlıklı yazıda “Protesto bir haktır. O hakkı iyi mi kullandı, doğru mu kullandı, anlamlı oldu mu gibi soruları ancak bu hakkı tanıyanlar sorabilir. Keşke böyle olmasaydı da daha net olsaydı her şey. Koskoca camialar keşke güçlerini biraz olsun fark etse” ifadelerini kullandı.
12 Eylül sonrası protesto girişimlerini hak ihlali gösterme alışkanlığının yerleştiğini ifade eden Erten, “Fenerbahçe’nin yaptığı şey bir tür protestodur ve bir haktır. O hakkı iyi mi kullandı, doğru mu kullandı, anlamlı oldu mu gibi soruları ancak bu hakkı tanıyanlar sorabilir. Şimdi ikinci faza geçebiliriz. 17 Mart’ta Trabzon’da yaşananlardan sonra tüm Sarı-Lacivertli camia ayağa kalktı. Çok da doğru sorular sordular. Hâlâ da soruyorlar bazılarını. Neden o maç 90 dakika oynatıldı? Güvenlik önlemleri neden şüphe çekecek kadar azdı? Vali ve emniyet müdürü, dolayısıyla devletin açıklaması ne? Sahaya girenlerden biri vahim bir şey yapsaydı bugün ne konuşacaktık? Ve son soru: Yarattığınız futbol ortamı buysa biz bu ligi niye oynuyoruz? İşte on binlerce kişiyi 2 Nisan’da stadyuma çeken buydu. Ama filmin sonrası bildiğimiz gibi akmadı. Haddini aşan meydan okumalar sonunda Süper Kupa’ya U19’la çıkmaya bağlandı. Belki çekinildi, belki başka şeyler düşünüldü, belki bedellerinden korkuldu ve karar garip bir ‘hülleli’ protestoya döndü. O da hoş olmayan bir tiyatro gibi planlandı. Üstüne gençler dakika dolmadan yiyince golü görüntü daha da bulandı” yorumunda bulundu.
FENERBAHÇE U19 İLE SAHAYA ÇIKTI, İLK DAKİKADA ÇEKİLDİ
Galatasaray ile Fenerbahçe, önceki akşam 2023 Turkcell Süper Kupa maçında karşı karşıya gelmek için 11 Nisan Stadyumu'na çıktı. Tamamen altyapı oyuncularının yer aldığı bir kafile ile Şanlıurfa’ya gelen sarı-lacivertlilerde yedek kulübesinde sadece 4 isim yer aldı.
Sarı-kırmızılı ekip, 1’inci dakikada Mauro Icardi’nin golüyle 1-0 öne geçti. Golün santrası dahi yapılmadan sarı-lacivertli oyuncular soyunma odasına yönelerek sahadan çekildi.
U19 takımı oyuncuları golü yedikten sonra santra yapmayıp oyunu yeniden başlatmazken saha kenarından Antrenör Murat Zeki Göle'den gelen talimat ile soyunma odasına yöneldiler. Maçın Hakemi Volkan Bayarslan ve yardımcıları bir müddet bekleyip Fenerbahçe'nin geri gelmeyeceğine emin olduktan sonra maçı 4. dakika tatil etti. Bu kararın ardından Galatasaraylı oyuncular kutlamalara başlayıp taraftarları ile sevinç yaşadı. Karşılaşma ile ilgili kararı Türkiye Futbol Federasyonu ve kurulları verecek.
Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan Süper Kupa karşılaşmasında maç önü gerçekleştirilen seremonide İstiklal Marşı’nın ardından oyuncuların birbirleri ile tokalaşmaması dikkat çekti. (İstanbul/EVRENSEL)