18 Nisan 2024 16:02
/
Güncelleme: 16:37

Ra belgesel filmi 20 Nisan’da İstanbul’da gösterilecek

Yönetmenliğini Devrim Tekinoğlu’nun, yapımcılığını Hüseyin Ayrılmaz, müziğini Cemil Qoçgiri’nin yaptığı Ra (yol) belgeseli 20 Nisan’da Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde gösterilecek.

Ra belgesel filmi 20 Nisan’da İstanbul’da gösterilecek

Fotoğraf: Devrim Tekinoğlu 

Yönetmenliğini Devrim Tekinoğlu’nun, yapımcılığını Hüseyin Ayrılmaz, müziğini Cemil Qoçgiri’nin yaptığı Ra (yol) belgeseli 20 Nisan Cumartesi günü saat 19.30’da Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde gösterilecek.

55 dakikalık Ra belgesel filmi değişen maddi ve manevi hayatın Dersim Aleviliğini de bir şekilde dönüşmeye zorladığını da hesaba katarak, insan merkezli yaklaşımların doğanın giderek tüketilmesine meşruluk kazandırdığı bir zamanda doğa-insan ilişkisine dair özgün bir inanç sisteminin modern dünyaya sunabileceği olanakları gündeme getirmeyi amaçlıyor.

Belgeselin basın metinde Ra ile ilgili şu ifadelere yer verildi: “Raye Haqi (Hak Yolu) inanç yolunu Anadolu’daki diğer inanç kalıplarından ayıran en önemli farklılıklarından biri doğaya ve insana bakış açısı olduğu söylenebilir. Dersim Aleviliğinde doğa merkezli eğilim belirgindir.  Bu belirgin öğeler ibadet takvimi döngüsü ile sürdürülmüştür. Dersim ibadet takvimi Gağan, Xızır ve Hawtemal ayları ile isimlendirilmiştir. Bu üç kutsal ay, güneşin pozisyonuna göre birbirini tamamlayan bir sistem oluşturmuştur. Dersim ibadet takviminin üç önemli ayı, bir yıllık döngü içinde yılın bitişi ve yeni yılın başlangıcına şükran içeriği ile şekillenir. Dersim’de inancın en önemli belirleyiciliğini kutsallık ile ilişkilendirilmiş ziyaret kültürü oluştururken toplu ibadetin vücut bulduğu yer cem törenleridir. Toplumsal ilişkiler  “cemaat sistemi” ile sürdürülmüştür. Cemaat sisteminin en önemli aktörleri “Kutsal Ocaklar” ilişkisi içinde bulunan “Ana, Rehber, Pir, Dede, Murşid”lerdir.”

(İstanbulEVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sömürge madenciliği felaketinin yıl dönümünde İliç: Toprak zehirli, halk işsiz

Sömürge madenciliği felaketinin yıl dönümünde İliç: Toprak zehirli, halk işsiz

İliç siyanür faciasının üzerinden 1 yıl geçti. Hava, toprak ve su zehirlendi; 9 işçi can verdi. Daha fazla altın için kuralsız çalışmanın önünü açanlar aklandı. Halk zehirlenmiş doğa ve işsizlikle baş başa. Facianın ana sorumlularından uluslararası maden tekeli SSR, hisse senedi değerlerinin yükselmesiyle felaket öncesine geri döndü. İliç’teki altın için de “iş birliği içinde olduğu iktidarla” pazarlıkta.

Türkiye’de siyanür kullanılan 24 maden var. Bunların 10’u fay hattı üzerinde.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Grevdeki Çelikaslan Tekstil patronunun kardeşi: "Benim zenginliğimi Allah verdi."

Evrensel'i Takip Et