24 Nisan 2024 18:47

Son dönemin dikkat çeken kitapları

Alper Kaya, son dönemde öne çıkan bazı kitapları derledi.

Fotoğraf: Pxhere

Paylaş

Alper KAYA

Her ne kadar eskiden olduğu kadar ‘ciddi’ bir kitap yayım sirkülasyonu olmasa da bazı yayınevlerinin biraz da inatla kitap çıkarmaya devam ettiği bu ortamda; türlerine ve hikayelerine göre son dönemdeki dikkat çekici bazı kitapları derliyorum.

Aşçı | Harry Kressing
Çev: Emirhan Burak Aydın
Holden Kitap, 248 sayfa

Aşçı, izine günümüzde kolay kolay rastlayamadığımız ‘meçhul’ bir yazar olan Harry Kressing’in bir 20. yüzyıl klasiği olarak nitelendirilen romanı. Holden Kitap’ın #Kuytu serisinden çıktı. Emirhan Burak Aydın’ın berrak çevirisi ile kitap daha da değer kazanmış denilebilir. Coob isimli kasabaya gelen iki metre boyundaki Aşçı Conrad’ın ilginç bir gücü var: İnsanları kolayca maniple edebiliyor. Üstelik yaptığı nefis yemekler de cabası! Kitap ilerledikçe, küçücük bir kasabayı avucuna almayı başaran Conrad’ın psikolojisine daha yakından bakıyor; Kressing’in döneminin çok ötesindeki kurgu gücüne ise hayran kalıyoruz.

Hiçlik | Yeşim Çamlıbel, Çiğdem Yongacı Bayraktar
Destek Yayınları, 152 sayfa

Her ne kadar Çamlıbel ve Bayraktar ikilisi, ilk romanda düşülebilecek bazı tuzaklara düşmüş olsalar da bir suç anlatısını fantastiğe kayan bir kurguyla harmanlamayı başarmışlar. Özellikle son dönemde baş gösteren, kitap okuyamama hâlinden mustarip iseniz bir çırpıda okunabilecek bu kitabı denemelisiniz. Bizde az örneği olduğu üzere katilin bakış açısından ilerleyen bu eserde, tema olarak meditasyondan paganizme kadar geniş bir yelpaze okuru bekliyor.

Hikaye Hırsızı | Jean Hanff Korelitz
Çev: Çiğdem Öztekin
Altın Kitaplar, 336 sayfa

Bizde bile neredeyse adım başı karşılaşılan ‘edebiyat atölyeleri’nin iç yüzleri hakkında çarpıcı bir anlatı. Jean Hanff Korelitz’in 300 sayfayı aşkın romanının tek handikabı, daha az hacimle de anlatılabilecek bir hikayeyi ‘biraz’ uzatması. Onun haricinde özellikle edebiyat ortamlarına dair merakı olanlar için okunması elzem bir yapıt.

Kahire Batakhanelerinde | Vedat Örfi Bengü
Dorlion Yayınları, 95 sayfa

Sinemamızda melodram ekolünün kurucusu olarak kabul edilen Vedat Örfi Bengü’nün ’40’lı yıllarda yayımlanan polisiye romanları olduğunu biliyor muydunuz? Dorlion sayesinde gün yüzüne çıkan Vedat Örfi Bengü romanlarının ilki, “Kahire Batakhanelerinde”. İlk tercihlerden biri olması da şaşırtıcı değil zira Bengü, Mısır atmosferine de mesleki olarak fazlasıyla hakim bir yönetmen. Kitap yer yer polisiye dinamikleri açısından teklese de ortaya çıkan emek yadsınamaz. Emeğin büyük bölümü ise sadeleştirme ve son okumada Tayfun Ak’a ait.

ÖNCEKİ HABER

Polis barikatlarıyla çevrilen Emine Şenyaşar: Bu mu adalet?

SONRAKİ HABER

Gazze'deki Nasır Hastanesi'nde bulunan toplu mezardan 51 cansız beden daha çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa