24 Nisan 2024 20:38

DEM Parti’den kayyum yönetimindeki belediyelerin araştırılması için önerge

DEM Parti, kayyum yönetimindeki belediyelerde yaşanan tahribatların ve kamu zararlarının araştırılarak tespit edilmesi amacıyla TBMM Başkanlığına Meclis Araştırması açılması için önerge verdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Muş Milletvekili Sezai Temelli, demokrasiyi askıya alan, yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin önünü açan kayyum uygulamalarının toplumda meydana getirdiği tahribatların ve kamu zararlarının araştırılarak tespit edilmesi amacıyla TBMM Başkanlığına Meclis Araştırması açılması için önerge verdi.

DEM Partinin Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri dahil olmak üzere, toplamda 78 belediye kazandığı ifade edilen önergede, “Daha önce partimizin kazandığı ancak daha sonra kayyum atanan belediyelerdeki yöneticilerin kaynaklara talancı bir anlayışla yaklaşıp yönettikleri seçimden sonra bir kez daha ortaya çıkmıştır” denildi.

“BELEDİYEYE AİT BİRÇOK MALI KULLANILMAZ HALE GELMİŞTİR”

Özellikle Kürtlerin yoğun yaşadığı kentlerdeki birçok belediyede taşınır ve taşınmaz malların seçimden hemen önce satışa çıkarıldığı hatırlatılan önergede, “Seçimden sonra ise bazı kayyumlar belediyeye ait araçların motorlarını sökmüş, bazısı ise çiçek saksısını yanında götürmüşlerdir. Belediyeye ait birçok malı kullanılmaz hale getirmişlerdir. Ayrıca kayyumlar halka hiçbir hizmet götürmediği gibi, belediyeleri çalışamaz hale getirmek için astronomik borç içinde de bırakmışlardır” ifadelerine yer verildi.

KAYYUMLARDAN KALAN BORÇLAR

Van Büyükşehir Belediyesinin 9 milyar TL, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin 3 Milyar TL, Yüksekova Belediyesinin borcunun 990 Milyon TL borcu olduğu belirtlen önergede, Akdeniz Belediyesinin AKP döneminden kalan 653 milyon TL borcu, batıda daha önce AKP’nin yönetiminde olan ancak son seçimlerde kaybedilen diğer belediyelerde de borçların söz konusu olduğu ifade edildi.

Kayyumların seçilen belediye başkanları mazbatalarını almadan önce yaptığı usülsüzlüklere değinilen önerge, “Cizre Belediyesi kayyumu mazbata alınmadan sadece 1 saat önce belediye bütçesinden 30 Milyon TL harcama yapmış, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyumunun daimi encümen toplantısı alıp kararlar almış, Ceylanpınar belediyesinde belediyeye ait araçların motorları sökülerek 85 araçtan 75'i  kullanılmaz hale getirilmiştir. Cizre kayyumu, 7 milyon 339 bin 579 TL değerinde taşınabilir demirbaşı hibe etmiş, Cizre Belediyespor Erkek Voleybol Takımı’nın kazandığı kupa dahil götürmüştür. 106 milyon TL borç altına sokulan Kızıltepe Belediyesinde ise kayyum hem İŞKUR personellerini hem de kiralık araçları beraberinde götürmüştür. Ayrıca belediyede bulunan saksı, şeker ve çay gibi malzemeleri dahi götürdükleri tespit edilmiştir” denildi.

“KAMU GÖREVLİLERİ ELİYLE KAMU ZARARA UĞRATILMIŞTIR”

Tüm bu yapılanların Türk Ceza Kanununa göre suç olmasına rağmen kamu görevlileri hakkında herhangi bir soruşturma açılmadığı dil egetiren önergede, “Yapılan bu talanların tek bir merkezden siyasi bir strateji olarak belirlendiğini açıkca göstermektedir. Kamu görevlileri eliyle kamunun zarara uğratılması hem denetimsizlik hem de keyfilik halini doğurmaktadır. Tüm bu gerekçelerden dolayı 48 HDP belediyesinde yaşanan talanların, yıkımların, rüşvetlerin, yolsuzlukların, usulsüzlüklerin belediye bütçelerinde ve de toplumda meydana getirdiği tahribatları etkin bir şekilde araştırılması, bu iş ve işlemlerde rolü olan kişilerin açığa çıkarılması için Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Adana’da 1 Mayıs çağrısı: Şimdi mücadeleyi, dayanışmayı ve umudu büyütme zamanı

SONRAKİ HABER

İnşaat Mühendisleri Odası: Maraş depremlerinin simgesi İMO binası yıkılamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa