Dersimli üretici köylüler: Sorunlarımızla baş başa bırakılmış durumdayız
Tüm Üretici Köylüler Sendikası Dersim Şubesi üretici köylülerle açıklama yaptı. Peynirin tüccarlar tarafından çok düşük fiyata alındığını belirten üreticiler “Bitme noktasına geldik” dedi.
Dersim’in Pertek ilçesinde Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm-Köy Sen) “Mazotta ÖTV kaldırılsın, üreticiye ucuz yem ve gübre desteği sağlansın, kredi borçları silinsin” talepleriyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada küçük baş hayvancılığın bitme aşamasına geldiğine dikkat çekilerek, ithalin yasaklanıp üreticilerin desteklenmesi çağrısı yapıldı.
‘MALİYETİN ALTINDA FİYATLAR ÖNERİLİYOR’
Üreticiler adına açıklamayı yapan Tüm-Köy Sen Dersim Şube Başkanı Aziz Murat, Erzincan, Elâzığ, Dersim illerini kapsayan bölgede küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan, göçerlik yapanların zor şartlarda olduğuna dikkat çekerek, “Ancak artık dayanacak gücümüz kalmadı, hayvancılığı yapamaz noktaya gelmiş durumdayız. Küçük aile işletmeleri olarak ürettiğimiz tulum peyniri market raflarında altın fiyatıyla yarışırken bizlere maliyetinin dahi altında gerçekçi olmayan fiyatlar önerilmektedir. İhtiyaç duymadan kendi istihdamımızı gerçekleştiren, katma değer üreten; köyünden, ilçesinden, iline kadar esnafı ayakta tutan üreticileriz” dedi.
‘GİRDİYE GELEN ZAMLAR PEYNİRE YANSIMIYOR’
“Bugün sorunlarımızla baş başa bırakılmış durumdayız” diyen Murat açıklamayı şöyle sürdürdü: “Ürettiğimiz peynirden maliyetlerimizin en azından bir kısmını karşılayamazsak süt hayvanlarımızı kesime götürmek zorunda kalacağız. Lütfen sesimizi duyun. Emeğimizin, alın terimizin karşılığını almak için burada sesimizi yükseltiyoruz. Bizler koyun keçi yetiştiricileriyiz. Dünyada yaklaşık 22 milyon ton peynir üretiliyor, ülkemiz 723 bin ton ile dünyada 9’uncu, AB ülkeleri arasında ise 6’ncı sırada yer alıyor. Peynir bu denli önemli bir gıda kaynağı. Ülkemizde ekonomideki kötü gidişat ve yükselen enflasyon sonucunda iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Gelen her zam da ürettiğimiz ürünlere doğrudan etki ediyor. Mazota, yeme, kiralara, veterinerlik hizmetlerine aklınıza gelebilecek bütün zamlar üreticinin girdi fiyatına yansıyor. Peki peynir fiyatları? Her şeye yüzde yüz zam gelirken, peynir tüccarları bu yılda peynirlerimizi geçen yılki fiyattan almak istiyorlar. Tüccarlar üreticinin gırtlağını sıkmak istiyor. Buna geçit vermeyeceğiz. Karşımızdakiler nasıl birleşip birlikte hareket ediyorlarsa bizim de birleşip birlikte hareket etmemiz gerekiyor.”
Murat taleplerini ise şöyle sıraladı:
■ Yaş peynir fiyatı en az 150 lira olmalıdır.
■ Üreticiye yaylaya gidişlerde zorluk çıkarılmamalı, yaylaya gidiş için üreticiye nakliye desteği verilmelidir.
■ Üreticinin ihtiyaçları için faizsiz kredi desteği sunulmalıdır.
‘GENÇ BİR ÜRETİCİ OLARAK SİGORTAMI YATIRAMAZ HALDEYİM’
Açıklamanın ardından söz olan genç bir üretici, emekleri olan peynirin hak etmedikleri bir hâle geldiğini anlatarak, “Bir genç olarak elimdeki mesleğe sarılmak dışında çarem yok, ama sigortamızı bile yatırmayacak haldeyiz. Büyük toptancıların üreticilerden peynir almasını istiyorum” dedi.
‘İTHAL YASAKLANSIN’
Üretici köylü Fahrettin Ulaş ise üretimin bitmesinin sorumlusunun iktidar olduğunu söyleyerek, “Saman ve çoban ithal eden bir ülkede zaten ekonomi bitmiş demektir. Yatlara, katlara mazot desteği ÖTV’siz verilirken köylü traktörüne ÖTV ile günlük değişen fiyatla mazot almak zorundadır. Bu ülkeyi biz doyuruyoruz. Üreticiye destek verilip, ithal alımlar yasaklanmalıdır. Savaşta olan ülkelerin köylüsü değil bu ülkenin köylüsü desteklesin” dedi.
‘HAYVANCILIK BİTME AŞAMASINA GELDİ’
Pertekli üretici ise çoban bulmada sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Afgan çobanların ise çalışma izni olmadığı için sınır dışı edildiklerini ifade eden üretici, “Afgan çobanlar ülkemizde kalmak istiyorlarsa Tarım Bakanlığı çalışma izni vermeli. Bu kentte sanayi yok, sadece tarım ve hayvancılık var ve küçük baş hayvancılık bitme aşamasına geldi” diyerek yaşadıkları sıkıntıları aktardı.
‘ÜRETİCİ DEĞİL TÜCCAR KAZANIYOR’
Bir haftadır hayvanlarını sağmadığını söyleyen bir başka üretici ise şunlara dikkat çekti: “Peynir üretiminde kullandığımız mayadan, süzeğe, stile her şeye zam gelmişken tüccar peyniri bizden 80 liraya almak istiyor. Peynir bizden bu fiyata alınırken markette 400 lira gibi bir fiyatla vatandaşa satılıyor. Onlar kâr elde ederken bizler güzün koyunlarımızı satmak zorunda kalacağız. İki çobana aylık 150 bin lira maaşı ben nasıl karşılayacağım? Yapacağımız tek iş bu, başka geçim kaynağımız yok. Lütfen peynirlerinizi düşük fiyat isteyen tüccarlara vermeyin, belirlediğimiz fiyat 150 liradır, evet kurtarmıyor ama yapacak bir şey yok. Bu konuda birlik olalım. Tulum peynirini maliyeti 140-150 lira, ama vatandaş bu fiyatla alamıyor, 12 ay boyunca emek harcıyoruz ama elimizde kalan bir şey yok sadece tüccar kazıyor.” (Dersim/EVRENSEL)