29 Nisan 2024 13:42

EMEP Milletvekili İskender Bayhan: Süleymaniye'de yüzlerce işçinin can güvenliği risk altında

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, roketli saldırılarda 4 işçinin hayatını kaybettiği Süleymaniye'deki Kor Mor gaz sahasındaki Türkiyeli işçilerin durumunu Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: EMEP Basın

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, defalarca saldırı düzenlenen ve 4 işçinin hayatını kaybettiği IKBY'nin Süleymaniye bölgesindeki Kor Mor gaz sahasında çalışan 1000’e yakın Türkiye’li işçinin can güvenliğini Meclis gündemine taşıdı. Bayhan, şirketlerin işçilere “Herkes kendinden sorumludur. Kimsenin can güvenliğinin sorumluluğunu alamayız” ifadelerinde bulunduğunu kendilerine ilettiğini belirterek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a hangi önlemleri alacaklarını sordu.

"İŞÇİLERİN CAN GÜVENLİKLERİ RİSK ALTINDA"

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın cevaplandırılması üzerine verdiği önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"IKBY'nin Süleymaniye bölgesindeki Kor Mor gaz sahasına düzenlenen roketli saldırıda 4 Yemen’li işçi hayatını kaybederken 2 işçi de yaralandı. 2022 ve 2023 yıllarında da defalarca hedef alınan Kor Mor gaz sahası ocak ayında da aynı noktadan vurulmuştu. Kor Mor gaz sahasında Merkezi İzmir/Türkiye’de olan Havatek firması, Biltek İnşaat ve Karya Elektrik gibi işin yürütücüsü firmalara bağlı toplamda 1000’e yakın Türkiye’li işçi çalışmaktadır. Tarafımıza ulaşan işçiler, son saldırı ile beraber 8 ay içerisinde bölgeye gerçekleşen üçüncü saldırı olduğunu, can güvenliklerinin risk altında olduğunu ve adı geçen şirketlerin işçilere yaptıkları açıklamada 'Herkes kendinden sorumludur. Kimsenin can güvenliğinin sorumluluğunu alamayız' ifadelerinde bulunduğunu söylemişlerdir.

İŞÇİLERE "YA ÇALIŞIN YA GİDİN" DENİLDİ

Her an yeni bir saldırının gerçekleşme ihtimalinin de olduğu bölgede işçilere sunulan tek seçeneğin 'Ya çalışın ya da gidin!' olduğunu ileten işçiler, çalıştıkları ve yaşadıkları kamp alanını kendi imkanlarıyla dahi olsa terk etmelerinin imkânsız olduğunu belirtiyorlar. Süleymaniye’ye 3 saat Erbil’e ise 6 saatlik mesafede bir bölgede çalışan işçiler, kamp alanında sıkışıp kaldıklarını, can güvenliklerinin patronların iki dudağı arasında olduğunu ve her an ölümle burun buruna bir tedirginlik içinde beklediklerini söylemektedirler.

Türkiye'den Süleymaniye'ye giden ve projede çalışan işçiler; barınma, geçim kaygısı ve birçok sorunla mücadele ederek 6 kişilik odalarda, hijyen koşulları ve sağlıklı barınma imkanları olmayan kamplarda kalmaktadırlar. Her gün tehlikeli gazları soluyarak ve işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmaksızın çalışmaktadırlar. Ayrıca, herhangi bir sosyal ve tazminat hakları da bulunmamaktadır ve ülkelerinden uzakta, can güvenlikleri risk altında bir şekilde yurt dışında ekmek mücadelesi vermektedirler.

Süleymaniye'de çalışan işçilerin karşılaştığı sorunlar, 1 Mayıs öncesinde dünya genelinde İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma gününde vurgulanan sınıfsız, sömürüsüz ve savaşsız bir dünya taleplerinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur"

"İŞÇİLERİN GÜVENLİ TAHLİYESİ İÇİN MÜDAHALEDE BULUNACAK MISINIZ?"

Bayhan'ın yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:

  1. Kor Mor gaz sahasında çalışan işçilerin can güvenliğinin sağlanarak, işçi sağlığı ve iş güvenliği standartlarına uygun çalışma koşullarının yaratılması için Bakanlığınız ne gibi önlemler almayı planlamaktadır?
  2. Havatek firması, Biltek İnşaat ve Karya Elektrik gibi işin yürütücüsü firmalara bağlı toplamda 1000’e yakın Türkiye’li işçinin can güvenliğinin ve güvenli çalışma koşullarını sağlamayan firmalara yönelik bir inceleme ve yaptırım süreci işletmeyi planlıyor musunuz?
  3. Can güvenliği riski nedeniyle Türkiye’ye dönmek isteyen işçilerin güvenli tahliyesi için bir müdahalede bulunacak mısınız?
  4. Milyar dolarlarca cirosu olan firmaların işçilerin güvenliğinin sorumluluğunu üstünden atmaya yönelik tutumlarına dair gereğini yapmak üzere bir denetim ve soruşturma mekanizması oluşturacak mısınız?
  5. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Türkiye ve Irak arasında gerçekleştirilen 26 iş birliği anlaşmasına ilişkin olarak, "Geçtiğimiz yıl 20 milyar dolar seviyesinde seyreden ticaret hacmimizi daha üst seviyelere taşımak istiyoruz" açıklamasında bulunmuştu. Ancak, özellikle “Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”nda, Irak’ta gerçekleşecek yatırım ve ihale projelerinde çalışan işçilerin haklarını koruyacak herhangi bir ibareye rastlanmamıştır. İlgili anlaşmaları Türkiye’li firmalar aracılığıyla başlatılan projelerde çalışan işçilerin maddi ve sosyal haklarını, işçi sağlığı ve iş güvenliği standartlarını garantiye alan maddeler ekleyerek güncellemeyi planlıyor musunuz? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Akbük’te zeytinlikler ve kızılçam ağaçları mermer ocağı için kıyıma uğratılacak

SONRAKİ HABER

İstanbul 1 Mayıs'ı için ortak çağrı: Sömürü düzenine karşı 1 Mayıs'a!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa