29 Nisan 2024 17:28

CPJ: Gerçeğin büyük kısmını kaybediyoruz

İsrail’in Gazze saldırılarında gazeteciler hedef alınıyor. New York’taki CPJ Program Direktörü, gazetecilerin gerçeğe için en büyük büyük bedeli, yani hayatlarını ödediklerini söyledi.

Fotoğraf: Celal Güneş/AA

Paylaş

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) savaşı “1992 yılından bu yana gazeteciler için en ölümcül döneme yol açan savaş” olarak tanımlarken, 29 Nisan 2024 itibarıyla CPJ’in ön araştırmaları, savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana öldürülen 35 binden fazla kişi arasında en az 97 gazeteci ve medya çalışanının bulunduğunu gösterdi.

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırı düzenlemesinden 29 Nisan’a kadar en az 97 gazeteci öldürüldü. New York’taki CPJ Program Direktörü Carlos Martínez de la Serna “Ne zaman bir gazeteci ölürse ya da yaralanırsa, gerçeğin bir kısmını kaybediyoruz” dedi. Sadece 2024’te 19 gazeteci İsrail füzeleriyle hayatını kaybetti.

Ekim ayında Reuters ve Agence France Press haber ajansları, gazetecilerinin İsrail saldırıları tarafından hedef alınmayacağına dair güvence istemiş İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi’nde faaliyet gösteren gazetecilerinin güvenliğini garanti edemeyeceğini söylemişti.

Gazze’deki gazeteciler, İsrail’in kara saldırısı sırasındaki çatışmayı haber yapmaya çalışırken, İsrail’in yıkıcı hava saldırıları, kesintiye uğrayan iletişim, malzeme kıtlığı ve kapsamlı elektrik kesintileri de dahil olmak üzere özellikle yüksek risklerle karşı karşıya kalıyor.

ÇOKLU SALDIRILAR, TEHDİTLER, SİBER SALDIRILAR…

29 Nisan itibarıyla 92 Filistinli, 2 İsrailli ve 3 Lübnanlı olmak üzere 97 gazeteci öldürüldü. 16 gazetecinin yaralandığı, 4 gazetecinin kaybolduğu, 25 gazetecinin tutuklandığı bildirildi. Gazeteciler ayrıca aile üyelerine yönelik çoklu saldırılar, tehditler, siber saldırılar, sansür ve öldürülme riskiyle karşı karşıya.

New York’taki CPJ Program Direktörü Carlos Martínez de la Serna, İsrail-Gazze savaşı başladığından beri gazetecilerin gerçeğe ulaşma hakkını savunmak için en büyük bedeli, yani hayatlarını ödediklerini söyledi ve şöyle devam etti: “Ne zaman bir gazeteci ölürse ya da yaralanırsa, bu gerçeğin bir kısmını kaybediyoruz. Gazeteciler çatışma zamanlarında uluslararası insani hukuk tarafından korunan sivillerdir. Ölümlerinden sorumlu olanlar ikili davalarla karşı karşıya: Biri uluslararası hukuk altında diğeri ise tarihin affetmez bakışı önünde.” 

GAZETECİLER GÖREVLERİ BAŞINDA ÖLDÜ

  • 14 Mart’ta Filistinli Serbest Fotoğrafçı El-Reefi, Gazze’nin güneydoğusundaki insani yardım teslimatından un almaya çalışırken İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu vurularak hayatını kaybetti. Aynı gün teknoloji haberlerine odaklanan Arapça medya kuruluşu Raqami TV’nin Filistinli Foto Muhabiri Saima, Bureij Mülteci Kampına düzenlenen hava saldırısında öldürüldü.
  • 5 Mart’ta Hamas’a bağlı El Aksa TV kanalında sunuculuk yapan Filistinli Gazeteci Muhammad Salama, Deir al-Balah’taki evine düzenlenen hava saldırısında ailesiyle birlikte öldürüldü. Bölgedeki bir görgü tanığı, ailenin öldürüldüğü sırada akşam yemeği yediğini söyledi.
  • 23 Şubat’ta El Cezire de dahil olmak üzere çok sayıda medya kuruluşu için çalışan 30 yaşındaki serbest Foto Muhabiri Mohamed Yaghi, Deir el-Balah’taki Az-Zawayda kasabasına düzenlenen hava saldırısında, 36 aile üyesiyle birlikte öldürüldü.
  • 15 Şubat’ta Gazze İslam Üniversitesine ait yerel Kuran Radyo kanalının 35 yaşındaki Yöneticisi Zayd Abu Zayed, Al-Nuseirat Kampına düzenlenen hava saldırısında öldürüldü.
  • 12 Şubat’ta Libya televizyon kanalında çalışan Filistinli Gazeteci Edwan, Cebeliye kentindeki evine düzenlenen hava saldırısında öldürüldü.
  • 11 Şubat’ta İslami Cihad’a bağlı Kan’an haber ajansının 40 yaşındaki Gazetecisi Mamdouh El-Fady, Han Yunus’taki Nasır Hastanesinde İsrailli bir keskin nişancı tarafından öldürüldü.
  • 8 Şubat’ta Resmi Filistin Televizyonu kanalı Filistin TV’nin Filistinli Yöneticisi Abdel Jawad, Deir al-Balah’ta kaldıkları eve düzenlenen füze saldırısında oğluyla birlikte öldürüldü. Ayrıca füze 5’i çocuk 14 kişiyi öldürdü.
  • 6 Şubat’ta Hamas’a bağlı Filistin Bilgi Merkezinin 40 yaşındaki Yöneticisi Rizq Al-Gharabli, İsrail’in Han Yunus’taki evine düzenlediği hava saldırısında öldürüldü.
  • 29 Ocak’ta Yerel Al-Resalah haber sitesinin 24 yaşındaki Filistinli editörü ve bölgesel bağımsız web sitesi Raseef22’nin yazarı olan Mohammed Atallah, Beach Mülteci Kampına düzenlenen hava saldırısında ailesiyle birlikte öldürüldü.
  • 25 Ocak’ta Hamas’a bağlı El Aksa Ses Radyosunda sunucu olarak çalışan Filistinli Gazeteci Iyad El-Ruwagh, Nuseyrat Kampına düzenlenen hava saldırısında dört çocuğuyla birlikte öldürüldü.
  • 14 Ocak’ta Filistinli gazeteci ve Kahire merkezli özel yayın kuruluşu Al-Ghad’ın Kamera Operatörü Yazan al-Zuweidi, İsrail’in Beyt Hanun’a düzenlediği hava saldırısında kardeşi ve kuzeni ile birlikte öldürüldü.
  • 11 Ocak’ta El Kudüs El Yûm yayın kuruluşunda çalışan Filistinli Gazeteci Mohamed Jamal Sobhi Al-Thalathini, İsrail’in güney Gazze’deki evine düzenlediği hava saldırısında öldürüldü.
  • 10 Ocak’ta Yerel haber sitesi Bawabat el-Hadaf’ta çalışan Filistinli Gazeteci Ahmed Bdeir, İsrail’in Aksa Şehitleri Hastanesi yakınındaki Han Yunus’ta düzenlediği hava saldırısında öldürüldü. Bdeir, hastane kapısındaki gazeteci çadırının önünde duruyordu ve şarapnel isabeti sonucu hayatını kaybetti.
  • 9 Ocak’ta Gazze’deki El Ezher Üniversitesine ait yerel El Ezher radyo istasyonunun sunucusu ve Filistin Sosyal Medya Kulübünün kurucu ortağı olan 30 yaşındaki Gazeteci Heba Al-Abadla, kızıyla birlikte öldürüldü.
  • 8 Ocak’ta Hamas hükümetinin eğitim bakanlığına ait olan Rawafed eğitim kanalının fotoğrafçılık bölümünü yöneten 26 yaşındaki Gazeteci Abdullah İyad Breis, Han Yunus’taki evine düzenlenen hava saldırısında öldürüldü.
  • 7 Ocak’ta Filistinli Gazeteci ve El Cezire Kamera Operatörü ve El Cezire Gazze Bürosu Şefi Wael Al Dahdouh’un oğlu Hamza Al Dahdouh ve Agence France-Presse (AFP) için çalışan Filistinli serbest Kameraman Mustafa Thuraya ile birlikte İsrail’in insansız hava aracı saldırısında öldürüldü.
  • 5 Ocak’ta Filistin haber ajansı Safa’da muhabir ve editör olarak çalışan Filistinli Gazeteci Akram El Shafie, 30 Ekim’de İsrail kurşunuyla aldığı yaralardan sonra hayatını kaybetti. 

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir 1 Mayıs Tertip Komitesi: İtirazlarımızı 1 Mayıs meydanlarına taşıyacağız

SONRAKİ HABER

Hastaya cinsel saldırıda bulunan sanığa verilen “iyi hal” indirimine itiraz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa