1 Mayıs 2024 10:49
/
Güncelleme: 2 Mayıs 2024 20:20

Adana 1 Mayıs’ı: İşçinin derdi ortak alanlar farklı

İşçilerin birlik mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’ta Adana’da 3 ayrı kutlama yapıldı. Bu tutum nedeniyle örgütlü işçiler ortak alanda buluşamazken örgütsüz işçiler 1 Mayıs’ta çalıştıklarını söyledi.

Volkan PEKAL
Adana

İşçilerin birlik mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’ta Adana’da 3 ayrı kutlama yapıldı. 15.00’da tertip komitesini DİSK, KESK, Adana Tabip Odası, Adana Barosu ve TMMOB’nin oluşturduğu ve demokratik kurumlarla siyasi partilerin de katıldığı 1 Mayıs dışında Hak-İş ve Türk-İş de sabah saatlerinde ayrı ayrı kutlamalar yaptı. Adana’da Hak-İş’in hiç ortaklaşmadığı 1 Mayıs kutlamalarına Türk-İş 4. Bölge de 2017 yılından beri katılmıyor, ya konfederasyonun merkezi mitinglerine katılıyor ya da Türk-İş olarak ayrı kutlama yapıyor.

Bu tutum nedeni ile örgütlü işçiler ortak alanda buluşturulmazken örgütsüz işçilerin bir çoğu 1 Mayıs’ta çalışmak zorunda kalacaklarını anlatıyor. İşçi duraklarında konuştuğumuz işçilerin dertleri ortak ama alanlar farklı. İktidarın düşük ücret, yüksek faiz, yüksek işsizlik olarak uyguladığı OVP’yi sorduğumuz İşçilerin çözülmesini beklediği sorunlar, düşük ücretler, enflasyon, her gün daha da esnekleşen çalışma koşulları.

“ASGARİ ÜCRET ZAMMI ŞİMDİDEN ERİDİ, KISACAK BİR ŞEY KALMADI”

Gelen zammın şimdiden eridiğini ifade eden İsmet isimli tekstil işçisi, “Biz 6 ay zammı bekliyoruz. Kiralar, aldığımız ürünlerin fiyatları yükseliyor. 6 aylık zamda bir şekilde idare ediyorduk. Ama zam yapılmazsa yıl sonuna kadar bu ücretle idare edemeyiz. Kısacak bir şey kalmadı. Aylığın yarısı zaten ev kirasına gidiyor. Yarısıyla da market, pazar alışverişi, faturası. Bu şekilde idare ediyoruz” dedi.

“6. AY ZAMMI OLMADAN NASIL OLACAK?​”

Durakta beklerken konuştuğumuz SASA PTA inşaatında çalışan ibrahim isimli işçi, Bakan Şimşek’in yıl içerisinde yeniden zam yapılmayacağı açıklamalarına “Nasıl olacak?​” diye soruyor. İbrahim, şunları söylüyor, “Şimdiden eridi gitti zaten. Çocuklarımızı besleyemiyoruz. Üzerimize bir kıyafet alamıyoruz, bir ayakkabı alamıyoruz. Adana kebap şehri, Adana’da haftada 3 gün kebap, şırdan yemeye giderdik. Bunlar artık hayal. Sen ücretleri düşürsen de istedikleri zammı yapıyorlar. Bu çare olmaz. Sen önce 3 tane marketi bir kontrol et. Bu şartlarda ücretlere zam gelmeyecekmiş, sen inanıyor musun?​”

“YEMİYORUZ AMA ET FİYATI ARTIYOR”

Gökhan Dehmen, 37 sene tornacı olarak çalıştıktan sonra emekli olmasına rağmen üniversite öğrencisi için halen sabahın erken saatlerinde işçi durağında servis bekliyor. Dehmen, “Ev kira, 10 bin lira emekli aylığı ile hiçbir şey yapamıyoruz. Çocuklar öğrenim kredisi alıyorlar. Yetmiyor. Aylık 7-8 bin lira çocuklara gönderiyorum. Mecbur çalışıyorum” dedi. “Enflasyonun nedeni yüksek ücretler” önermesini mantıklı bulmayan Dehmen, “Evimize genelde bakliyat türü gıdalar giriyor. Et zor. Yine de et fiyatı artıyor. Emekli maaşı bağlanma oranları düşürüldü. Normalde hakkımız 30 bin lirayken 10 bin lira alıyoruz. Çözüm olarak vatandaşın geliri arttırılması lazım” dedi.

“HARCAMA YAPMAYACAĞIZ DA AÇ MI KALACAĞIZ?​”

Tekstil fabrikasında şoför olarak çalışan Yüksel Erdem, “Şoför olduğum için asgari ücret üzerinde alıyorum. Güzel alıyorum fakat yetmiyor. Bugün ev kirası aylık 4 bin lira olmuş. Bu çocukların bakımı var, okul masrafı var, benim bir buçuk yaşında kızım var. Onun bezi, maması, ilacı var. 22 bin 500 lira alıyorum ama daha eve gelmeden bitiyor. Geçinmek için boş zamanım kalırsa plastik şişe toplayıp satıyorum.” dedi.

Yüksel Edem de ücret zamlarının enflasyona neden olduğunu inandırıcı bulmuyor. “İşçiler harcama yapmayacak da aç mı kalacak?​” diye soran Erdem, “Sen enflasyon zaten düşüktü. İMF’ye borcumuz varken ben arttırıp iki üç ayda bir çeyrek altın alıyordu. Şimdi bir maaşım çeyrek altın etmiyor. 50 lirayla bir Pazar arabası dolduruyorduk, şimdi bozdurunca 200 lira anında gidiyor. Eti hayalimizde göremiyoruz, tavuk bile pahalı. En düşük balık. Biz balığı bile alamıyoruz. Etin fiyatı düşmüyor. Memleketimde o kadar hayvancılık varken angus getirildi. Üretici bitirildi. Sonra enflasyon yüksek, hayat pahalı.  Aldığımızı eve gelmeden bitiyor” dedi.

1 MAYIS'A "YALANCI" GELDİ AMA İŞÇİLERİN BU YALANLARA KARNI TOK

Adana'daki 1 Mayıs mitinginin konuklarından biri bir 'yalancı'ydı. 'Yalancı', işçilere türlü türlü yalanlarlar satmaya çalıştı ama nafile...

"Yalancı geldi, yalancı!
Temmuz ayında asgari ücreti 1500 avro yapacağız!
Çok kazanandan çok vergi alacağız!
Yalancı geldi! Ağrıya, sızıya enflasyona karşı yalanlarım var!"

Evrensel'i Takip Et