‘Menemen Ovası korunmalıdır’
Meslek odaları Menemen Ovası’nda yapılacak serbest bölgenin büyük ovaya ve verimli tarım topraklarına olası olumsuz etkilerinin incelenmesi ve bu yönüyle değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Görsel: Menemen Belediyesi
Ramis SAĞLAM
İzmir
Yerel seçim öncesi başkanvekili iken gerçekleştirdiği taşınmazların satışlarıyla gündeme gelen AKP’li Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan seçimi kazanmasının ardından arazi satışlarına devam ediyor. Satışa çıkarılan arazilerden biri Menemen Ovası’nın 2022 yılında serbest bölge ilan edilmesinin ardından satışa çıkarılan Maltepe Mahallesi'ndeki 1520 parseldeki 1 milyon 501 bin 130 m²'lik tarla vasfındaki taşınmaz oldu. Taşınmaz için 435 milyon lira muhammen bedel belirlenmişti. Satışa çıkarılan taşınmazın olduğu bölgede tarım arazileri ve yerleşim yerleri bulunuyor.
TMMOB'a bağlı Şehir Plancıları Odası (ŞPO) ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubelerinin kamu yararına açıkça aykırı olduğunu belirttiği “Menemen Serbest Bölgesi” ilanının iptal istemi ile açtıkları dava da devam ediyor.
Menemen Ovası'na zarar vereceği için satışa tepki gösteren meslek odaları, serbest bölge kararının İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı ana kararlarına ve 3194 sayılı İmar Kanunu’na uygun olmadığına dikkat çekti.
VERİMLİ TARIM TOPRAKLARI ZARAR GÖRECEK
Meslek odaları 21 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Menemen Ovası (Gediz) Büyükova koruma alanı içerisinde bulunan bölgenin yapılacak faaliyet itibariyle büyük ovaya ve verimli tarım topraklarına olası olumsuz etkilerinin incelenmesi ve bu yönüyle değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Taşınmazın bulunduğu alan, nesli tehlike altında olan su kuşlarına yaşama, barınma ve üreme alanları sağlayan habitat çeşitliliği ve yaşayan su kuşu sayısının yüksek olması nedeni ile Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamına da dahil edilmişti. Bölgenin hassas nitelikleri ve etki alanı da dikkate alındığında, Menemen Serbest Bölge ilanından önce 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili maddeleri gereği çevresel etki değerlendirmesi yapılması gerekiyor.
Çevresel etki değerlendirmesi yapılan plan açıklama raporunda ilgili değişikliğin büyük ovaya, verimli tarım topraklarına ve sulak alana olası olumsuz etkileri değerlendirilmişti. Plan kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Kurum görüşünde "Gediz Deltası Tampon Bölgesi sınırları içerisinde kalan kesimde serbest bölge sanayi alanı kurulmasının mer-i mevzuat kapsamında uygun olmadığı" belirtilmiş ancak plan değişikliği kurum görüşüne aykırı olarak onaylandı.
Taşınmazın bulunduğu alanın çevresinde bilimsel kazı statüsünde çalışmalar da yürütülüyor. Farklı dönemlere ait yerleşimleri ve mezar kalıntılarını içeren “Antik Panaztepe Yerleşimi”ne ait arkeolojik sit alanlarını da içeriyor ve halk arasında 'Arı Kovanı Mevkii' olarak anılıyor.