11 Mayıs 2024 15:55

CHP'li Şahbaz'dan randevu krizi açıklaması: Sağlıkta dönüşüm çöküşe neden oldu

Sağlıkta randevu krizine ilişkin açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcı Zeliha Aksaz Şahbaz, "Sağlıkta dönüşüm, randevu krizi başta olmak üzere birçok sorunu beraberinde getirmiştir" dedi.

Fotoğraf; DHA

Paylaş

CHP Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, randevu krizine ilişkin açıklama yaptı. Şahbaz, sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesinin ve Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın yol açtığı sorunlara vurgu yaparak, "Bu dönüşüm süreci, ülkemizde sağlık sisteminin çöküşüne neden olmuş, randevu krizi başta olmak üzere birçok sorunu beraberinde getirmiştir" dedi.

Randevu almanın neredeyse imkansız hale geldiği, sağlık hizmetlerine erişimin ciddi bir engel haline geldiği belirten Şahbaz, hastaların muayene ve tetkikler için haftalarca hatta aylarca beklemek zorunda kaldığını ve bu durumun hastaların sağlığını tehlikeye attığını dile getirdi.

"Sağlık Bakanlığı verilerine göre poliklinik sayısı 850 milyona, acile başvuru sayısı ise 150 milyona ulaşmıştır" diyen Şahbaz, verilere göre Türkiye'nin hekime veya sağlık birimine başvuru oranında Avrupa'da birinci olduğunu ve acile başvuru oranında dünya birincisi olduğunu belirterek, bu durumun sağlık sistemini ne denli kötü bir durumda olduğunu gözler önüne serdiğini ifade etti.

Ayrıca, bazı hastanelerde Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde (MHRS) hekimin onayı dışında 5 dakikalık muayene sürelerinin 2 dakikaya indirilerek randevu verildiğini belirten Şahbaz, bu durumun sağlık hizmeti kalitesini düşürdüğünü, hekim-hasta ilişkisini bozduğunu ve sağlıkta şiddeti körüklediğini dile getirdi.

"SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞİMİ ZORLAŞTIRACAK"

Sağlık Bakanlığının önerdiği 'randevuma geleceğim' onayı ile sorunun çözülemeyeceğini belirten Şahbaz, "Bu, dijital okuryazarlığı düşük bir toplumda vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini daha da zorlaştıracaktır" dedi.

Koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan bütçe payının düşürüldüğünü, kaynakların özel şirketlerce işletilen şehir hastanelerine aktarıldığını vurgulayan Şahbaz, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

"Koruyucu sağlık hizmetleri ve birinci basamak sağlık hizmetlerine daha fazla bütçe ayrılmalı, kamu eliyle verilmelidir. Sevk zinciri uygulanmalı, gereksiz yere ikinci ve üçüncü basamak hastanelere yığılmalar önlenmeli, hizmet kalitesi artırılmalıdır.

Sağlık okuryazarlığı eğitimleriyle kışkırtılmış sağlık talebi azaltılmalı, ulaşılabilir, halka yakın sağlık merkezleri oluşturulmalıdır. Sağlık hizmeti, parayla satın alınan bir meta değil, herkesin ücretsiz ve nitelikli bir şekilde yararlanabildiği bir kamu hizmeti haline getirilmelidir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sırtını ticarete ve devlete dayayan bir sömürü ağı: Menzil Tarikatı

SONRAKİ HABER

“Yarın Cumartesi Annelerine karşı duyarsızlığınıızın son günü olsun”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa