İstanbul’da binlerce kişi Nakba’nın 76’ncı yıl dönümünde, soykırıma karşı yürüdü

İstanbul’da binlerce kişi Nakba’nın 76’ncı yıl dönümünde, Filistin halkına yönelik süren soykırıma karşı eylem gerçekleştirdi: “Hamaset yetmez, İsrail’le ilişkiyi kes.”

15 Mayıs 2024 19:39
Paylaş

İstanbul’da binlerce kişi Nakba’nın 76’ncı yıldönümünde, Filistin halkına yönelik süren soykırıma karşı Sirkeci’den Eminönü’ne yürüyüş gerçekleştirdi. Nakba Eylem Komitesi’nin çağrısıyla Sirkeci’de bulunan Büyük Postane önünde toplanan binlerce kişi “Nakba sürüyor, nehirden denize özgür Filistin için soykırımcı İsrail’le tüm ilişkiler kesilsin” pankartının arkasında yürüyüşe geçti.

Anmaya DEM Parti Milletvekili Keziban Konukçu, EMEP Milletvekili İskender Bayhan, çok sayıda kitle örgütü, siyasi parti ve sendika temsilcisi de katıldı. Filistin bayrağı ve boyunlarına taktıkları kefiyelerle yürüyüş boyunca kitle sık sık, “Nehirden Denize Özgür Filistin”, “Filistin’e özgürlük, İsrail’e boykot”, “Gemileri engelle ticareti kes”, “İşbirlikçi sermaye hesap verecek”, “Hamaset yetmez, ilişkiyi kes!”, “İşgalciler yenilecek, intifada kazanacak”, “Katil ABD, Ortadoğu’dan defol” sloganları attı.

“TÜRKİYE’DEN İSRAİL’E KAYNAK AKIYOR”

Nakba Eylem Komitesi adına Nihle Kale açıklamayı okudu. Nakna’nın bitmediğini, tüm dünyanın gözü önünde toptan bir imhaya, soykırım saldırısına dönüştüğünü vurgulayan Kale, “İşgal devletinin bu soykırım saldırısıyla Gazze’nin, üzerinde hiçbir Filistinlinin kalmadığı devasa bir mezarlığa dönüşmesi amaçlanıyor. Filistin, elindeki her türlü araçla binlerce yıllık anayurdunun kaderini işgalciye terk etmiyor. Tarih gösterdi ki, Nakba ne kadar şiddetliyse onu reddeden Filistin İntifadası da o denli azimli” dedi.

İsrail’e boykot ve tecrit talebini, Filistin halkının mücadelesini sahiplenen tüm toplumsal hareketler olarak yükseltmek gerektiğini vurgulayan Kale, “İçinde yaşadığımız Türkiye’nin resmi makamları, kurulduğunu ilan ettiği andan itibaren işgal devletiyle yoğun ilişkiler geliştirdi. Bu ilişkiler, 90’lı yıllarda imzalanan askeri anlaşmalar ve serbest ticaret anlaşmalarıyla ivme kazandı. 2023’e geldiğimizde yapılan ticaretin hacmi 10 milyar dolara dayandı” diye konuştu.

Emek partisi İstanbul'da gerçekleştirilen Nakba yürüyüşüne katıldı

“FİLİSTİN’İN ZAFERİ HALKLARIN ZAFERİ OLACAK”

İsrail’e her türlü kaynağın Türkiye üzerinden akıtılmaya devam ettiğini vurgulayan Kale, talepleri şöyle sıraladı: “Türkiye’nin İsrail’le açıklanmayan ancak varlığına dair güçlü işaretler olan askeri iş birliğinin yanında Türkiye topraklarında bulunan ve işgal devleti çıkarına kullanılan İncirlik ve Kürecik üsleri kapatılmalıdır. Diğer yandan, hükümetin Mavi Marmara davasını düşürerek İşgal devletiyle imzaladığı “normalleşme” anlaşması, tüm ön koşulları ihlal edilmesine rağmen hala yürürlükte. Bu anlaşma kapsamında Gazze’de kurulan kanser hastanesi, soykırım saldırısında önce tahrip edildi, ardından işgal ordusunun üssüne dönüştürüldü. Buna benzer onlarca savaş suçunun faili olan bir devlete karşı, hükümetin ‘normalleşme’ anlaşmasını derhal feshetmesini ve diplomatik ilişkiyi tamamen kesmesini istiyoruz.”

Filistin halkının mücadelesi zaferle sonuçlandığında bu zaferin baskı ve sömürüye karşı direnen tüm halkların zaferi olacağının altını çizen Kale, “Filistin İntifadası zafere ulaşacak ve Filistinliler anayurduna, zeytin ağaçlarına kavuşacak. Filistin’in kadim sokaklarını kimyasal silahların, ölü bedenlerin kokusu değil kekik ve portakalların kokusu dolduracak” sözleriyle basın açıklamasını sonlandırdı.

NAKBA GÜNÜ NEDİR?

İsrail'in bağımsızlığını ilan ettiği tarih olan 14 Mayıs 1948 tarihini takip eden 15 Mayıs 1948 Nakba Günü 'Felaket Günü' olarak sembolleşmiştir.

1949 yılına kadar devam eden süreçte 750 binden fazla Filistinli, İsrail devletine dönüşen topraklarını terk etmek zorunda kalarak mülteci oldu. 

Nakba günü, 1948 yılından itibaren ölen ya da öldürülen Filistinlileri anmak, yaşanan sürgünün ya da zorunlu göçlerin sonucunda kaybedilen toprakların, malların, mülklerin ve hakların yasını tutmak için her yıl 15 Mayıs tarihinde Filistinliler tarafından anma günü olarak geçirilir ve Filistin devletinin de resmî tatil günlerinden biridir.

Nakba milyonlarca Filistinlinin bitmeyen sürgünü anlamını taşıyor. 

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Kocaeli ve Gebze Örgütleri: Soykırıma sessiz kalmayın

SONRAKİ HABER

AKP milletvekillerine çoban mülakatı sorusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa