17 Mayıs 2024 17:02
Türk Eğitim Sen İzmir 2 No'lu Şube, ÖMK ile ilgili vekillere mektup gönderdi
Türk Eğitim Sen İzmir 2 No'lu Şube üyeleri milletvekillerine gönderdiği mektupta Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili taleplerini iletti.
Fotoğraf: Türk Eğitim Sen
Türk Eğitim Sen İzmir 2 No'lu Şube, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili olarak Konak Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan PTT önünde basın açıklaması düzenlemek ve İzmir Milletvekillerine taleplerini içeren mektupları göndermek üzere bir araya geldi.
İzmir Valiliği'nin uygulamaya koymuş olduğu 4 günlük eylem-gösteri yasağından kaynaklı basın açıklaması düzenleyemeyen sendikacılar sadece mektupları gönderdi. Gönderdikleri mektuplarda yer alan taleplerin bazıları ise şu şekilde:
- Eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önlenebilmesi için, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda mutlaka cezaların artırılmasına, şikâyete bağlı kalmaksızın fail hakkında kamu davası açılmasına, özel eğitim kurumlarında çalışan eğitim çalışanlarının da görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılmasına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır.
- Öğretmenlik mesleğine yönelik genel kaygılar ortadan kaldırılmalı, buna ek olarak maaş ve özlük hakları günümüz ekonomik koşullarına ve öğretmenlik mesleğinin itibarına uygun şekilde belirlenmelidir.
- Türkiye’de öğretmen istihdamı ile ilgili ihtiyaç analizi yapılmalıdır. Bu konuda MEB ve YÖK koordineli bir şekilde süreci yürütmeli eğitim fakültelerinin sayısı ve kontenjanları buna göre belirlenmelidir.
- Sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik uygulaması kaldırılmalı ve tüm öğretmenlerin kadrolu şekilde istihdam edilmesi sağlanmalıdır.
- Öğretmen liseleri tekrar hayata geçirilmelidir.
- Zorunlu hizmet bölgelerinde çalışan öğretmenler ekonomik ve özlük hakları açısından teşvik edilmelidir. Zorunlu hizmet alanlarında görev yapan eğitim çalışanlarına 2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nde vaat edildiği üzere teşvik ödeneği ödenmelidir.
- Öğrenim özrü, kendi alanında ya da eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans ve doktora öğrenimine devam edenler için geri getirilmelidir.
- Özellikle eş durumu atamalarında anayasanın koruması altında olan aile bütünlüğünün sağlanması açısından toplumu oluşturan ailenin bir arada tutulması zamana ve şarta bağlanmamalı, özür grubu atamalarında kolaylık sağlanmalıdır.
- Liyakati esas alan yazılı sınav esasına dayalı yönetici atama sistemi kurulmalıdır. Sınavla öğrenci kabul eden okullara yönetici ve öğretmenler de yazılı sınavla alınmalıdır.
- Eğitim kurumu yöneticilerine; yönetici olarak il dışı tayin hakkı verilmelidir.
- Eğitim kurumu müdürlüğü ikinci görev kapsamından çıkarılarak asli görev haline getirilmelidir.
- Doğal afet durumlarında afete maruz kalan bölgelerdeki öğretmenlere teşvik edici tedbirler alınmalıdır.
- Her yıl öğretmen atamaları standart bir takvim doğrultusunda gerçekleştirilmeli ve 1 Eylül’de göreve başlayacak şekilde düzenlenmelidir.
- Eğitim Fakültesi son sınıfta yapılan öğretmenlik uygulaması stajı süresince öğretmen adaylarının sigortalanması ve asgari ücretin en az ½ si kadar ücret verilmesi gündeme alınmalıdır. (İzmir/EVRENSEL)