18 Mayıs 2024 15:53

Madımak Katliamı belgeselinin ilk gösterimi yapıldı

 Madımak Katliamı Hafıza Merkezi belgesel filmi "Çok Kötü Bir Şey Oldu"- Madımak Katliamı ve Ötesi Üzerine Bir Film'in gösterimi Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yapımcılığını Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nun üstlendiği Madımak Katliamı Hafıza Merkezi belgesel filmi "Çok Kötü Bir Şey Oldu"- Madımak Katliamı ve Ötesi Üzerine Bir Film'in gösterimi Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Proje koordinatörü Eylem Şen, "Biz bu davayı sürdürmeye devam edeceğiz. Projenin tamamı onları yaşatmaya devam edecek. Unutmadık, unutturmayacağız" dedi.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde yapılan belgesel gösterisine Madımak'ta hayatını kaybedenlerin aileleri, alevi örgütleri, sendika ve sivil toplum örgütlerinden temsilciler katıldı.

Katliamdan sağ kurtulan Ozan Ali Çağan, açılış konuşmasını yaptı. Çağan, "Teknik arkadaşlara teşekkür etmek istiyoruz aileleri üzmemek için her detaya dikkat ettiler. Bir grubun canavar sürüsüne dönüşmesi, yapılan mahkemelerde ödüllendirilmesi insanın yüreğini acıtıyor. Mahkemeler sürdüğü zaman 33 idam verilmişti, salondan ilk çıkan ben oldum, baktım Yeter Ana merdivende oturuyor. Bir gazeteci 'mutlu musunuz?' diye sordu 'neden sevineceğim, çocuklarımı geri getirmeyecek' dedi. Bu topraklarda sevginin hüküm sürmesi için bu projeyi gençlere emanet ediyorum" dedi

Proje Koordinatörü Eylem Şen, 31 yıldır Madımak Katliamının hesabının sorulmadığını belirterek; “Kamu görevlileri yargılanmadı. Tutuklananlar bile bir kısmı serbest bırakıldı. Adalet tesis edilmedi. İki davamız zamanaşımına uğradı. 33 canın hatıralarını sonsuzluğa taşımak istedik. Madımak'ta utanç müzesi yapılmadı. Bizim yaptığımız sanal müze onu karşılamaz. Ama bu da mücadelenin bir parçası. Aileler bu mücadelenin peşini bırakmadı her ayrıntıda bizim eksik bilgimizi tamamladılar. Gösterdikleri bu çaba için çok teşekkür ediyorum. Biz bu davayı sürdürmeye devam edeceğiz. Projenin tamamı onları yaşatmaya devam edecek. Unutmadık, unutturmayacağız" diye konuştu.

“MÜCADELEMİZ SÜRECEK”

Dijital Kütüphane Tasarımcısı Duygu Tatar, "Bu süre zarfında katliamla ilgili şiirler yazıldı, filmler cekildi... Birçok belge birikti. Biz de dijital kütüphaneye başlarken ana akım medyadan ve muhalif medyadan: devlet kütüphanelerinden taramalar yaptık. Katledilen insanlarımızın yazdıkları mektuplar, fotoğraf, karne aldık ailelerimizden. 4 binin üzerinde kaynak bulduk. Kaynakları geliştirmeye devam edeceğiz. Mücadelemiz sürecek" diye konuştu.

Web Belgeseli Yönetmeni Yücel Tunca, belgeselin büyük bir çalışma olduğunu vurgulayarak; “4 şehir odaklı yaptık. Hem katliamla bağlantılı şehirler ve sembol yanları var. 4 şehrin arkasında 20 ayrı bölüm var. Aleviler neden ötekileştirdi diye anlamaya çalıştık bu belgesel sürecinde. Türkiye'de nasıl bir siyasi çizgi oluştu bunları anlatmaya çalıştık. Cesaretle bugüne getirdik" ifadelerini kullandı.

“MADIMAK UTANÇ MÜZESİ OLMALIDIR”

Akademisyen Ozan Çavdar, 127 kişiyle görüştüklerini amaçlarının Sivas'a tanıklık edenlerle görüşmekti olduğunun altını çizerek şunları söyledi; “Sadece katliam gününe dair değil siyasal ve sosyal duruma dair de bir tablo ortaya çıkarmaya çalıştık. Sözlü tarih görüşmeleri bir kaynak oldu. Madımak Katliaminin siyasal yönü ve adalet arayışı çok önemli ama biz kimleri kaybettik, neyi severlerdi bunu öğrenmek ve bunu anlatmayı istedik. Madımak Oteli utanç müzesi olmalıdır ancak bu toplumsal yüzleşme ile gerçekleşebilir."

Yönetmen Ümit Kıvanç belgeselle ilgili şunları söyledi; "Madımak Katliaminda neyi yok etmek istedilerse onlar bulduk ve göz önüne koyduk. Biz yok olsak bile bunlar yok olmayacak. Unutturmayı çok sık tekrarlarız Turkiyede, çünkü çok oluyor. Elimizden geleni yaptık"

PSAKD Başkanı Cuma Erçe, Sivas'ın yeteri kadar anlaşılmadığını düşündüğünü ifade ederek; “Katliamlar arasında köprüler oluşturmak da zorlandık. 24 Ocak kararları ile Maraş Katliamları arasında bağı kuramadık. Katili net bir şekilde tanıyoruz. 31 yıl içerisinde nesiller de değişmeye başladı. Unutmadık, unutmadık sözlerimizin karşılığını vermemiz gerekiyordu. O yüzden bu proje çok önemli. Acıları bütünleştirdigimiz zaman sarayı yıkacağız. Dün kobane davasında verdikleri gibi acımasız cezaları versinler biz mutlaka Sivas Madımak katliamında katledilen canlar başta olmak üzere hepsinin hesabını soracağız. Biz Sivas'ta, Madımak Otelini er ya da geç utanç müzesi yapacağız. Bundan asla geri durmayacağız. Bugünden sonra bu çalışmalarla Madımak Davasını çok daha geniş kesimlerine anlatmanın fırsatını yakalayacağız. Pir Sultan Abdallar bitmedi, bitmeyecek" dedi.

Konuşmaların ardından Sanal Müze ve belgesel film gösterimi gerçekleştirildi. (Ankara/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

31 yıllık hasta mahpusun tahliyesi dördüncü kez ertelendi

SONRAKİ HABER

65 yaş üstü hasta tutuklular ciddi sağlık sorunları yaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa