Bakanlık, gıda denetiminde uygunsuz bulunan firmaların ismini açıklamadı
Gürer'in taklit ve tağşiş ürünlere dair soru önergesine Bakan Yumaklı’dan yanıt: 375 bin gıda işletmesine denetim yapıldı, olumsuzluk tespit edilen 4 bin 990 işletmeye 227 bin lira para cezası verildi
![Bakanlık, gıda denetiminde uygunsuz bulunan firmaların ismini açıklamadı](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/187794.jpg)
Fotoğraf: DHA
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, gıda denetimleri ve taklit, tağşiş ürün listesinin açıklanmaması ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya yönelttiği soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine taşıdı. TBMM'de düzenlediği basın toplantısıyla durumu değerlendiren Gürer, "Taklit ve Tağşiş listesinin açıklanmalı" dedi.
Gürer'in önergesine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen yanıtta, 03.05.2024 tarihi itibarıyla gıda işletmelerine 375.246 denetim yapıldığı, denetim sonucunda olumsuzluk tespit edilen 4.990 işletmeye toplamda 227.146.180 TL idari para cezası uygulandığı ve 118 işletme için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesinde belirtilen taklit ve tağşiş tespit edilen işyeri, firma, şirket listesinin açıklanmama nedeni, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplanmadı. Gürer, "Bakanlığın verdiği cevapta yapılan kontroller sonucu elde edilen sonuçların kamuoyunun bilgisine sunulabileceği yönetmelik ile hükme bağlandığının belirtilmesine karşın, neden bu sonuçlar ve taklit, tağşiş listesi kamuoyu ile paylaşılmıyor?" diye sordu.
2 YILDAN FAZLA SÜRE GEÇTİ
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca verilen yanıtta ayrıca, "Bakanlığımızca ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ve kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmaların ve ürünlerinin kamuoyuna duyurulması yapılan denetim sonuçlarına göre belirli aralıklarla yapılmaktadır." denildi.
Önerge sahibi CHP'li Ömer Fethi Gürer, "Taklit ve tağşiş listesinin belirli aralıklarla kamuoyuna duyurulduğu Bakan cevabında ifade ediliyor. Belirli aralıktan kasıt 2 yıl mı?" diye tepki gösterdi.
118 İŞLETME NEDEN AÇIKLANMIYOR?
Gürer, suç duyurusunda bulunulan 118 işletme için de "Denetimler yapılmış, taklit ve tağşiş ürünler tespit edilmiş, cezai işlem uygulanmış. Peki, bu firmaların isimleri, bulundukları iller, uygunsuzluk nedenleri, yani taklit ve tağşiş listesi neden kamuoyu ile paylaşılmıyor? Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş, taklit ve tağşiş edilmiş ürünleri piyasaya sürenlerin açıklanması gerekmektedir. Bu şirketlerin kamuoyuna açıklanması caydırıcılık açısından da son derece önemlidir. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli ve en kısa zamanda taklit ve tağşiş listesi açıklanmalıdır," şeklinde konuştu.
GÜRER: 3 AYDA İTHAL SIĞIRA 167 MİLYON DOLAR ÖDEDİK
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, ayrıca hayvancılıkta yaşanan sorunların et fiyatlarını katladığını belirtti. TBMM 'de söz alan CHP Milletvekili Gürer "Hayvancılıkta yaşanan sorunlar et fiyatlarını katladı. Yemde sürekli zam, hayvancılığın sürdürülmesini zorlaştırdı. Küçük aile tipi işletmeler kapanmaya başladı. İthalde çözüm aranıyor. 2023 yılında 818.017 baş sığır ithalatına karşılık 1 milyar 163 milyon 367 bin 341 dolar yurt dışına ödeme yaptık. 2024 yılının ilk üç ayında 109.916 baş sığır ithaline karşılık 167 milyon 815 bin 244 dolar yurt dışına ödedik. Bu yurt dışına yapacağımız ödemeleri ve yurt dışından ithalatla hayvan getirmeyi bırakıp ülkemizdeki yerli besicileri, süt inekçiliği yapanları desteklememiz lazım. Süt inekçiliği yapanlar, özellikle yem fiyatlarındaki artış nedeniyle süt inekçiliğinden kopuyorlar, ağıllar boşalıyor." diye konuştu.(EKONOMİ SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et