Cannes Film Festivali Filistin tartışmalarıyla bitti
77. Cannes Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu. Festival katılımcıların Filistin tartışmalarıyla sonlandı.
![Cannes Film Festivali Filistin tartışmalarıyla bitti](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/263481.jpg)
Gilles Porte | Fotoğraf: AA
Fransa'da düzenlenen 77. Cannes Film Festivali'nde ünlü isimler, giysilerinde kullandıkları Filistin bayrağı ve karpuz motifleriyle Filistin ile dayanışmalarını sessizce ifade etti.
Dünyaca ünlü Filistin kökenli Amerikalı Model Bella Hadid, kefiyeler kullanılarak tasarlanan kırmızı elbisesiyle dikkati çekti. Sonrasında Hadid “Free Palestine forever” (sonsuza dek özgür Filistin) ifadesiyle fotoğrafını sosyal medyada paylaştı.
Jüri üyesi Gilles Porte, Filistin'in sembolü haline gelen karpuz dilimi şeklindeki yeşil-kırmızı-siyah-beyaz rozet ile katıldı.
Oscar Ödüllü Sinema Yıldızı Cate Blanchett de Filistin bayrağını anımsatan kıyafetiyle sosyal medyada gündem oldu.
İngiliz Oyuncu Pascale Kann da festivale üzerinde Arapça Filistin yazılı kıyafetle katıldı.
Hint Oyuncu Kani Kusruti, Cannes Film Festivali'nde gösterilen filminin prömiyerine karpuz dilimi şeklindeki çantasıyla katıldı.
Cezayir asıllı Fransız Oyuncu Leila Bekhti, Filistin ile dayanışmanın sembolü olan karpuz motifli bir broş taktı.
İtalyan Oyuncu Jasmine Trinca da Filistin'e desteğini kırmızı halıda yürürken kıyafetine taktığı Filistin bayrağı desenli broş ile gösterdi.
Avustralyalı Aktör Guy Pearce, Filistin bayrağının renklerinden oluşan bileklik taktı.
Faslı Yönetmen Asmae El Moudir de gazetecilere, eldivenine diktirdiği Filistin bayrağını göstererek poz verdi.
Asmae El Moudir | Fotoğraf: AA
FİLİSTİN DESTEĞİ TARTIŞMALARI
Cannes Film Festivali’nin önceki yıllarda Ukrayna-Rusya savaşında Ukrayna’yı destekleyen bir dizi dayanışma mesajına sahne olurken bu yıl Filistin’e dair tutumu sosyal medyada tartışma konularından biri oldu. Festival yönetimi “polemik yapılmaması”na dair uyarıları ve önlemlerinin ikiyüzlü bir tutum olması açısından eleştirilmişti. Katılımcılar ise dayanışma mesajlarının broş, giydikleri kıyafetlerdeki detaylar gibi küçük sembollerden ileri gitmemesi ve cılız kalmasından dolayı bir yandan takdir toplarken bir yandan da bu tür sembollerin ötesine gidilmemesi açısından eleştirildi.
Sean Baker | Fotoğraf: AA
CANNES’DA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
BU yıl 77'ncisi düzenlenen ve 22 filmin yarıştığı Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülü sahibini buldu. Fransa'nın Cannes kentinde 14 Mayıs'ta başlayan festivalin ödül töreni, Cannes Festival Sarayı'nda yapıldı. Altın Palmiye Ödülü, Amerikalı Yönetmen Sean Baker'ın "Anora" drama filmine verildi.
Fransız Yönetmen Coralie Fargeat'nın "The Substance" filmi, "En İyi Senaryo" Ödülü’ne layık görüldü. Jüri Özel Ödülü'nün sahibi, Fransız Senarist ve Yönetmen Jacques Audiard'ın "Emilia Perez" filmi oldu.
İranlı Yönetmen Mohammad Rasoulof'un "The Seed of the Sacred Fig" filmine "Özel Ödül" verildi. Büyük Ödül'e Payal Kapadia'nın "All We Imagine as Light" isimli filmi layık görülürken, En İyi Yönetmen Ödülü "Grand Tour" filmi ile Portekizli Yönetmen Miguel Gomes'e sunuldu.
Festivalde, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü "Emilia Perez" filmindeki performanslarıyla Adriana Paz, Zoe Saldana, Karla Sofia Gascon ve Selena Gomez'e verilirken, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nün sahibi "Kinds of Kindness" filmindeki rolüyle Jesse Plemons oldu.
Altın Kamera Ödülü de "Armand" filmiyle Norveçli Yönetmen Halfdan Ullman Tondel'e verildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et