30 Mayıs 2024 01:38

Muğla Su İnisiyatifinden özelleştirme ihalesi öncesi açıklama: Su yaşam kaynağımızdır, ticarileştirilemez!

Köyceğizliler ve Muğlalılar Muğla Valiliği'nin hukuku hiçe sayarak Köyceğiz'in yer altı sularını metalaştırma girişimini protesto ettiler.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Abidin ÇINAR
Muğla

Muğla Su İnisiyatifi, Köyceğiz yeraltı sularının özelleştirme ihalesi öncesi açıklama yaptı, "Su yaşam kaynağımızdır, ticarileştirilemez!" dedi.

Muğla Su İnisiyatifi adına açıklamayı Eş Sözcü Serdar Denktaş yaptı. Denktaş açıklamasında, Muğla Valiliğinin Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının (YİKOB) Yayla mahallesinde yeraltı sularının içme suyu olarak satışına yönelik 3 yıl süre ile kiraya verilmesi için ihale açtığını hatırlatarak, ihalenin 30 Mayıs 2024 tarihinde (bugün), yapılacağını duyurdu.

SEÇİM SÜRECİNDE İKTİDAR PARTİSİNE YARAMAYACAĞI ENDİŞESİ İLE SEÇİM SONRASINA ERTELENDİ

Aynı ihalenin, yerel seçim öncesinde de gündeme getirildiğini ve Muğla Su İnisiyatifi olarak yaptıkları basın açıklaması sonrasında iptal edildiğini ifade eden Denktaş, “Yeraltı sularını özelleştirme girişiminin YİKOB'un görevi ve yetkisi olmadığını, yasaya aykırı olduğunu belirtmiş ve iptalini talep etmiştik“ dedi.

İhalenin yeniden gündeme getirilmesinden iptal edilmediğini anladıklarını belirten Denktaş, “Sadece ortak yaşam kaynaklarının özelleştirme girişimine karşı halkın tepkisinin seçim sürecinde iktidar partisine yaramayacağı endişesi ile seçim sonrasına ertelendiği anlıyoruz” dedi.

SU VARLIKLARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ YİKOB’UN GÖREVİ DEĞİLDİR

"Bir kez daha Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının görev ve yetkileri arasında yeraltı sularının kiraya verilmesi yer almamaktadır" diyen Denktaş, “YİKOB'un görevi ve yetkisi olmadan su varlıklarının özelleştirilmesi için ihale açması yönetmeliğe aykırı ve suç niteliğindedir. Muğla Su İnisiyatifi olarak yaşam hakkı olan suyun ticarileştirilemeyeceğini, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere, Anayasaya ve yasalara aykırı bu ihalenin yapılamayacağını söylüyoruz ve Muğla Valiliğini suç niteliğindeki bu ihaledeki ısrarından vazgeçmeye davet ediyoruz. Suyun her türlü özelleştirme girişimine karşı yasal ve meşru haklarımızı kullanarak sonuna kadar mücadele edeceğimizi kamuoyuna duyururuz” ifadelerine yer verdi.

AKKÖPRÜ BARAJI İHALESİ İPTAL EDİLSİN

Akköprü Barajının özelleştirilmesine de dikkat çekmek istediklerini hatırlatan Denktaş, “Yarın Akköprü Barajının özelleştirilmesi için açılan ihalede teklif toplamak için son gün. Bölgemizde çiftçilikle geçinen halkın yararı için, tarım alanlarının sulanması amacı ile yapılan Akköprü Barajı, sulama sistemi tamamlanmadan satışa çıkarılmıştır. Baraj özelleştirildiğinde bölge halkına sulama suyu parayla mı satılacaktır? Yoksa tarımsal sulamadan vazgeçilip baraj suyunun başka amaçlarla kullanılmak üzere mi satılması mı planlanmaktadır?" sorularını sordu.

BARAJ TARIMSAL ALANLARIN SULANMASINDA KULLANILSIN

Denktaş, “Muğla Su İnisiyatifi olarak kamu yararı olmayan bu ihalenin de iptal edilmesini, sulama sisteminin yapımının biran önce bitirilerek barajın yapılış amacına uygun olarak tarımsal alanların sulanmasında kullanılmasına geçilmesini talep ediyoruz” dedi.

Reklam