31 Mayıs 2024 04:27

Menemen'de direnişe geçen işçiler: İşimize hep birlikte sahip çıkalım

Yerel seçimlerin ardından Menemen Belediyesi'nde 400 işçi işten atılmıştı. İşten atmaların ardından eyleme geçen işçiler mesai arkadaşlarına seslendi: İşimize hep birlikte sahip çıkalım

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Menemen Belediyesinde işten atılan işçilerin belediye önünde başlattıkları direniş sürüyor. Direnişteki işçiler, işten atılan tüm arkadaşlarına çağrı yapıyor: “Gelin işimize hep birlikte sahip çıkalım.”

Yerel seçim sonrası işten atılan 400 işçinin arasında 15-20 yıllık işçilerin yanı sıra AKP’li Aydın Pehlivan’ın seçim öncesi işe aldığı işçiler de bulunuyor. Direnişin üçüncü gününde belediye önünde toplanan işçiler, alkışlar ve sloganlarla Belediye Başkanı Pehlivan’ı protesto etti.

"HİZMET-İŞ’İN YETKİ ALMASI İÇİNDİ"

DİSK/Genel-İş 2 No’lu Şube İZSU İş Yeri Baş Temsilcisi Taner Tan ve İZSU İş Yeri Temsilcisi Bayram Keskin direnişteki işçileri ziyaret ettiler. İşçileri birlik olmaya çağıran Keskin, “Sendika ayrımı yapmadan sendikalarımıza sahip çıkıp örgütlenmeliyiz. Direnişi kırmak ve bölmek için her türlü yola başvuracaklar buna izin vermeyin. Direnişi ancak birliğinizi bozmazsanız kazanırsınız” dedi.

İşten atılan işçiler arasında, Türk-İş’e bağlı Belediye-İş üyelerinin yanı sıra Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş üyesi işçiler de bulunmasına rağmen, Hak-İş yöneticilerinin belediye önüne gelmemeleri işçiler arasında tepkilere neden oldu. Seçim öncesi yeni işe alımlarla, Menemen Belediyesinde yetki çoğunluğunun Hizmet-İş’e geçtiğini söyleyen işçiler, işten atmalar öncesi bu durumun bilinçli yapıldığını ifade ediyor.

"TEŞEKKÜRLERİ İŞTEN ATMAK"

Seçim öncesi 3 bine yakın işçinin işe alındığı iddiaları işçiler tarafından dillendirilirken, seçim sonrası, Menemen caddelerindeki bilboardlara, “Teşekkürler Menemen” afişlerini astıran Pehlivan’a işçiler şöyle tepki gösteriyor: “Seçimi kazanan AKP’li Pehlivan’ın teşekkürü işten atmak oldu. Yıllarca başkan ayrımı yapmadan sokakları temizledik. Seçim öncesi binlerce bankamatik memuru alarak seçimde kullandılar, şimdi bunların faturası bize kesildi.”

Menemen Belediyesinde seçim sonrası ilk işten atılan işçiler arasında yer alan Erdinç Yılmaz, “Başkan vekili olarak 2020 yılında göreve gelen Aydın Pehlivan tarafından 750 işçi işten çıkarılmıştı. O zaman da verdiğimiz mücadeleyle işimize dönmüştük. İşe döndükten sonra mobbingin bir parçası olarak çalıştığımız görev alanları yerine Toplam Çözüm Merkezi diye adlandırılan yerde görevlendirildik. 400’e yakın arkadaşımızın işten çıkarılması tamamen siyasidir. Menemen Belediye işçisi bu oyunu daha önce bozdu, yine bozacak” dedi.

"DARBEDEN GÖREVDE, BEN ATILDIM"

Pehlivan’ı kendi dertlerini, sorunlarını anlayan ‘ağabey’ olarak gördüklerini belirten Behiye Karakaya da “İşten atılan arkadaşlarımız en düşük taban maaşı alandır. Aldıkları düşük maaşla evlerini çocuklarını geçindirmeye çalışanlardır. 2019 yılından beri 5 yıldır burada çalışıyordum. Kadın işçi olarak erkek işçilerden farklı sorunlar yaşadım. Sadece kadın olduğum için işe almak istemediler. İşe alınmak için günlerce eylem yaptıktan sonra işe alındık. İşe alınma kodumuz dışında çalıştırılamayacağımızı söyledik. Fakat formasyon almış öğretmenlik yapan arkadaşlarla süpürgede çalıştık. Bu süreçte darba varan tehditlere maruz kaldım, adli tıptan rapor aldım, açtığım davayı kazandım. Fakat o şahıs belediyedeki görevine devam ederken bugün ben işten atıldım” dedi.

"AÇIKLAMA BEKLİYORUZ"

Sosyal hizmetler bölümünde 5.5 yıldır çalışan Belediye-İş İş Yeri Temsilcisi Umut Kavasoğlu da işten çıkarılanların arasında yer alıyor. Kavasoğlu, Çalışanlar yerine bankamatik memurlarını işte tutuyorlar. İşten çıkarılan arkadaşlarıma sesleniyorum. Gelin birlikte işimize emeğimize sahip çıkalım. Bugün burada olmayanların beklentisi işe geri dönebilirim beklentisi fakat bu mümkün değil, gelin birlikte davranalım” dedi.

AKP’li Aydın Pehlivan’ın vekillik döneminde Menemen Belediyesinde işe başlayan Mehmet Can, bayrama 15 gün kala işten çıkarılmalarını vicdansızlık olarak değerlendiriyor. Can, “Bizi neden işten attıklarını açıklamalarını istiyoruz. Neye dayanarak bizi işten attınız? Başkandan, başkanın partisinin meclis üyelerinden açıklama bekliyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Slovenya hükümeti, Filistin'i tanıma kararını parlamentoya gönderdi

SONRAKİ HABER

EMEP Talas İlçe Örgütü: Parklar halkındır, rant uğruna satışı yapılamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa