31 Mayıs 2024 14:15

Biden, Ukrayna'nın ABD silahlarıyla Rusya'nın içlerini vurmasına izin verdi

ABD, Ukrayna'ya bazı Amerikan silahlarını Rusya topraklarına karşı kullanma izni verdi.

Fotoğraf: Diego Herrera Carcedo/AA

Paylaş

ABD'nin Ukrayna'ya bazı Amerikan silahlarını Rusya topraklarına karşı kullanma izni verdiği belirtildi.

Ukrayna'nın Batı tedariki silahlarla Rusya'nın içlerini vurmasına izin veren müttefiklere ABD de katıldı. Amerikalı bir yetkili VOA'ya yaptığı açıklamada, “Başkan, ekibine, Ukrayna’nın kendisine saldıran ya da saldırmaya hazırlanan Rus güçlerine karşılık verebilmesi için, karşı-ateş amacıyla Harkiv bölgesinde ABD’nin tedarik ettiği silahları kullanmasının sağlanması talimatını verdi” dedi. Yetkili, Rusya içinde Ordu Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) olarak bilinen uzun menzilli saldırılarda Amerikan silahlarının kullanılmamasına ilişkin politikanın değişmediğini söyledi. ABD'li yetkililer, Biden’ın kararının yalnızca Harkiv sınırı yakınlarında Rusya içindeki hedeflere yönelik olduğunu söyledi. Biden yönetiminin kararı doğrultusunda, Ukrayna’nın ABD’nin sağladığı roket ve roket fırlatma sistemlerini kullanabileceği belirtiliyor.

Biden daha önce Rusya toprakları içinde saldırılar için Amerikan silahlarının kullanılmasına izin vermeyi reddetmiş; Ukrayna, Rusya'nın 10 Mayıs’ta Harkiv’e saldırı başlatmasının ardından ABD'den bu politikasını değiştirmesini istemişti.

 

 

Daha önce İngiltere, Hollanda, İsveç, üç Baltık ülkesi, Finlandiya, Danimarka, Fransa ve Almanya, tedarik ettikleri silahların Ukrayna tarafından nerelerde kullanılacağına dair kısıtlamaları kaldırmış veya gevşetmişti. 

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, NATO üyelerini, Ukrayna’ya sağlanan silahların Rusya içindeki hedeflere karşı kullanmasına izin vermemeleri konusunda uyarıda bulunmuş ve nükleer savaş tehdidini gündeme getirmişti. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de gıda zehirlenmesi şüphesiyle 57 işçi hastanelere başvurdu

SONRAKİ HABER

Gazeteci Pınar Gayıp’a hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa