01 Haziran 2024 04:28

"Borçsuz" Menemen Belediyesi 400 işçiyi atarak tasarruf mu etti?

"İzmir'in tek borçsuz belediyesi” diye seçim kampanyası yürütülen AKP’nin yönettiği Menemen Belediyesi seçimden sonra 400 işçiyi işten attı, işçiler borç batağına terk edildi.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Menemen Belediyesi'nde seçim sonrası işten atılan işçiler direnişlerini sürdürüyor. Bayrama sayılı günler kala işsiz kalan işçilerin ücretlerini aldıkları bankalar ödenen promosyonların iade edilmesini istedi.

Menemen Belediye Aydın Pehlivan'ın seçim öncesi "İzmir'in tek borçsuz belediyesi" diye açıklamalar yaptığını söyleyen işçiler, "Bayram öncesi yüzlerce işçiyi borç içinde bıraktı" diyor. İşçiler zorla üye yaptırıldıkları Hizmet İş’e de tepkili.

İşe gider gibi sabahın erken saatlerinde belediye önüne gelen işten atılan işçiler, işten atılan diğer arkadaşlarını da direnmek üzere yanlarına çağırıyor. Menemen halkından da destek istiyor.

"113 TAŞINMAZIN SATIŞ YETKİSİ ALINMIŞ"

Bayram öncesi işten çıkarılan yüzde 93 engelli Recep Çetin, 2019 yılında beri Menemen Belediyesi Halkla İlişkilere bağlı "Beyaz Masa" biriminde çalıştığını belirterek, özverili bir şekilde çalışırken bir anda işsiz kalmalarının "siyasi" olarak yorumluyor.

İşçilerin bütçe yükü olarak görüldüğünü söyleyen Çetin, "Bizi bütçe yükü olarak görüyorlarsa, seçimlerden önce 5 milyar liralık taşınmaz satışı yaparak belediyenin tüm borçlarının ödendiği, Ege Bölgesi'nde borçsuz tek belediye olduğu söyleniyordu. Fakat seçim sonrası borçsuz olduğu söylenen Menemen Belediye Meclisi'nden 250 milyon liralık kredi yetkisi ve 113 tane taşınmaz satışı yetkisi alınmış. Madem borcunuz yok neden borç ve satış yetkisi alıyorsunuz. Belediye bütçesine tek yük biz işçiler miyiz? Bizlerin nasıl özveriyle çalıştığının en önemli tanığı Menemen halkıdır" dedi.

"ÇOCUKLARIMIZIN HAYALLERİNİ YIKTIN"

Kültür biriminde 11 yıldır bağlama hocası olarak çalışan üç çocuk annesi Şevda Çiçek de kıyıma uğrayanlar arasında yer aldı.

Şevda Çiçek de neden işten atıldığını bilmiyor, hiçbir muhatap da bulamıyor. Çiçek, üç çocuğundan birinin üniversiteye, en küçük kızının belediyenin kreşine gittiğini belirterek, "Haziran'ın 14'ünde küçük kızımın mezuniyet töreni var. İşten atılmadan bir hafta önce kreşten aranarak mezuniyet kıyafeti almam istendi. Kıyafetleri 2 bin 500 liraya kredi kartıyla borçlanarak aldım. İşten çıkarılanlar arasında çocuğumun kreş öğretmeni de var. İşten atılan kreş öğretmenimiz ağlamış. Ben ağlamak yerine burada direniyorum, direnmeye devam edeceğim. Çocuğum, 'Anne biz mezuniyet törenine gitmeyecek miyiz?' diyor. Ben de buradan söylüyorum, Aydın Bey o kıyafetleri getirip belediyenin önünde yakacağım. Sen benim çocuğumun hayallerini yıktın. Bunu herkese haykıracağım. Seçim öncesi seçimi kazanmak için yüzde 25 zam vereceğim, emekçiye dokunmayacağım diyordun namus şeref sözü veriyordun. Biz işimizi, sözünü tutmanı istiyoruz" diye konuştu.

"BİZ BURADAYIZ HİZMET İŞ NEREDE?"

2020 yılından beri belediyede çalıştığını söyleyen, Akın Topkaya, hiçbir açıklama yapılmadan işten çıkarılanlar arasında yer aldığını aktarıyor. İşten atılan arkadaşlarıyla birlikte, belediye önünde adalet arayışını sürdüren Topkaya'nın, yüzde 50 engelli raporu bulunuyor. Hizmet İş sendikasına baskıyla üye kaydedildiğini söyleyen Topkaya, "İşten atıldıktan sonra bizi sendikaya zorla üye kaydeden ne Hizmet iş Başkanı ne yardımcıları ne de zorla kendilerine üye yaptıran sendika temsilcilerini gördük" dedi.

"UMUDUMUZU KAYBETMİYORUZ"

Kendi siyasi çıkarları için işçiyi hiçe saydıklarını söyleyen Topkaya, "Bizi zorla sendikaya üye kaydedenler bugün yanımızda değil. Ama biz buradayız ve sesimiz her geçen gün daha da güçlü çıkacak. Bugün bizi görmezden gelenleri hiçbir zaman unutmayacağız. Buradan, bütün emekçi kardeşlerime sesleniyorum: Umudunuzu asla kaybetmeyin. Biz haksızlığa karşı başımızı eğmedik. Emeğimizin hakkını savunmak için hep birlikte mücadelemize devam ediyoruz. Seçimi kazanmak için türlü dümenler çevirenler, bugün bizi işten attılar. Bugün yanımızda olan Belediye İş sendikasına teşekkür ederiz" dedi.

"MENEMEN HALKINDAN DESTEK BEKLİYORUZ"

Menemen Belediyesi'nde 20 yıldır çalışan Sedat Cesur da neden atıldığını bilmiyor.

Cesur, "20 yıllık verdiğim emeği bir anda yok saydılar. Seçim öncesi kimseyi işten atmayacağım Aydın Pehlivan sözü diyordu. Fakat sözünde durmadı. Bayram öncesi maaşlarımızı almaya 15 gün kala çok mağdur edildik. Biz zaten maaşıyla yaşayan insanlarız. Bir an önce mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Menemen halkından tek isteğimiz bize destek olsunlar." dedi. 

ÖNCEKİ HABER

SES Bursa Şubesi: Kızamık vakaları artıyor

SONRAKİ HABER

Mamak Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu: Yapılmaya çalışılan bir nesil yetiştirme programıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa