3 Haziran 2024 15:58
/
Güncelleme: 4 Haziran 2024 10:14

"Uyutma hem maliyetli hem bilim dışı"

Köpekleri katletmeye yönelik yasayı konuştuğumuz Veteriner Hekim Prof. Dr. Ebru Yalçın tasarının bilimsellikten uzak olduğunu belirterek; “Kısırlaştırma hem en vicdani hem de daha ucuz yöntem" dedi.

"Uyutma hem maliyetli hem bilim dışı"

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Emin İŞLEK
Dilan KARABATAK
Bursa

Türk Veteriner Hekimler Derneğinin verilerine göre Türkiye’de 6,5 milyon sokak köpeği var. Son dönemde sokak hayvanlarını sayısındaki artışı bahane gösteren iktidar basında köpürtülen “köpek saldırısı” ve “kuduz riski” bahanesiyle sokak hayvanlarını uyutmak üzere bir düzenlemeyi tartışmaya açtı. Düzenlemeye karşı pek çok ilde hayvan hakları savunucuları eylemler düzenledi.

Sokak hayvanları konusunda uzun yıllar çalışma yürüten Veteriner Hekim Prof. Dr. Ebru Yalçın, düzenlemeyi gazetemize değerlendirdi. Sokak hayvanlarının sayısındaki artışın kamu sorumlularının ihmalinden kaynaklandığını söyleyen Yalçın, “Yasada yükümlü kılınmasına rağmen tüm belediyelerin bakımevi bulunmuyor. Türkiye’de 1403 belediye olmasına karşın yalnızca 254 hayvan bakım evi var. Yani ‘20 yıldır kısırlaştırma yapıldı ama çözüm olmadı’ iddiası gerçek dışı. Belediye bütçelerinin en az %0,1’inin hayvanlar için harcaması gerekirken ya hiç harcanmadı ya da başka kalemlere aktarıldı” dedi. Yalçın ayrıca mevcut bakım evlerinin fiziki koşulları, alt yapı ve personel sayısı bakımından da yetersiz olduğunu söyledi.

”TASARI BİLİMSELLİKTEN UZAK”

Yasa hazırlığı sırasında veteriner hekimlere danışılmadığını ifade eden Yalçın, tasarının bilimsellikten uzak olduğunu ifade ederek “Bir kısırlaştırma seferberliği organize edilmeli. Fakat bu organizasyon Türk Veteriner Hekimler Birliği ya da görevlendirilmiş bir bilim kuruluyla belirlenmelidir. Popülasyonun, yüzde 30 etkin kısırlaştırmayla birlikte ilk iki yıl içerisinde kontrol altına alınacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakımevlerinin tam kapasiteyle çalıştırılması gerektiğini, bakımevi olmayan belediyeler için yeni bakım evi yapılmasını gerektiğini söyleyen Yalçın, bu alanlarda yeterli nitelikli personel sayısının karşılanmasını istedi.

"YAKALA, KISIRLAŞTIR, AŞILA, ALDIĞIN YERE GERİ BIRAK"

“Yakala, kısırlaştır, aşıla, aldığın yere geri bırak” (TNVR) metodunun farklı ülkelerde başarı sağlayan örnekleri olduğuna dikkat çeken Yalçın, “Şehirlerden köpekleri toplasanız da sokakların boş kalmayacağı unutulmamalı. Vakum etkisi ile kırsaldaki köpekler şehirlere inecek. İnsana daha uzak, asosyal ve korkak köpekler daha fazla ısırılma ve trafik kazalarına neden olacaklar. Kırsaldaki köpekler şehir için daha fazla risk taşımaktadır” diyerek kısırlaştırmanın hayvanlar için en vicdani seçenek olduğunu vurguladı.

Son olarak planlanan doğal yaşam parklarının yapım maliyetinin kısırlaştırma projesinin en az on katı olacağını söyleyen Ebru Yalçın düzenlemeyle tartışmaya açılan uyutmanın maliyetinin kısırlaştırmadan daha yüksek olduğunu vurguladı.

Evrensel'i Takip Et