11 Haziran 2024 05:45

Erdoğan-Özel görüşmesi: İktidar dinlese de bildiğini okuyor

Parti kaynakları, Özel’in asgari ücret, emekli maaşları, Gezi tutukları ve kayyum atamasını gündeme getireceğini, anayasa değişikliğinin CHP gündeminde olmadığını belirtiyor.

Fotoğraf: Alp Eren Kaya/CHP

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 2 Mayıs’ta AKP Genel Merkezinde ziyaret ettiği Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün saat 16.00’da CHP Genel Merkezinde Özel ile görüşecek. Özel’in görüşmedeki anlatacaklarında çeşitli kesimlerin adalet talebi bulunurken, ilk görüşmeden bu yana iktidar baskıcı politikalardan geri durmadı

AKP Genel Merkezinde 2 Mayıs’ta gerçekleşen ve 1.5 saat süren Özel-Erdoğan görüşmesinin ardından ülke siyasetinde “yumuşama-normalleşme” sürecinin başlayacağı iddiası gündemde. Yeni anayasa tartışmalarının gündeme geldiği ilk görüşme sonrası CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yurttaşların sorunlarını Cumhurbaşkanına ilettiğini kamuoyuna açıkladı. Özel sıkça demokratik bir zemin yaratılmadan yeni anayasa tartışmalarının yapılamayacağını söyleyerek, bu tartışmaya kapalı olduklarını ifade etmişti.

ÖZEL GÜNDEMİNDE ADALET TALEPLERİ

Bugün saat 16.00’da yapılacak ikinci görüşmede de CHP’nin gündeminde yeni anayasa tartışmaları yer almıyor. Özel, Erdoğan ile görüşmesinde her fırsatta gündeme getirdiği Gezi davası tutuklularının serbest bırakılması talebini yineleyecek. Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre bir başka gündem asgari ücretin yükseltilmesi ve açlıkla boğuşan emekliler. Özel kısa bir süre önce Tandoğan Meydanı’nda binlerce emekli ile bir araya gelerek emekli maaşlarının asgari ücretten az olmamasını vadetmişti. Ayrıca Hakkâri Belediyesine kayyum atanması, Şenyaşar ailesinin sürdürdüğü adalet nöbeti eylemi ve çay-hububat fiyatları da ele alınacak.

İKTİDAR KAYYUM SİYASETİNDEN VAZGEÇMİYOR

Fakat Erdoğan ve Özel’in siyasette “yumuşama” ve “normalleşme” iddiasıyla bir araya gelmesinden bu yana iktidarın siyasette estirdiği sert rüzgarlar ise hızını kesmedi. İktidar bir yandan kayyum siyasetini sürdürürken bir yandan da  6-8 Ekim Kobanê protestolarını gerekçe göstererek 18’i tutuklu toplam 108 kişinin yargılandığı Kobanê davasında Kürt siyasetçilere ceza yağdı.

Seçimlerin hemen ardından Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı DEM Parti’li Abdullah Zeydan’a mazbata verilmemesi büyük tepkilere neden oldu. Protestoların sokağa taşması sonucu iktidar geri adım atmak zorunda kaldı. Ancak Van’daki protesto eylemleri iktidarı kayyum politikalarından vazgeçirmedi. Hakkâri’de Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış “terör örgütü üyeliği” gerekçe gösterilerek gözaltına alındı, Akış tutuklanıp cezaevine gönderilerek; yerine Hakkâri Valisi Ali Çelik kayyum olarak atandı.

İŞÇİLERE VE ÜNİVERSİTELERE BASKILAR SÜRÜYOR

İktidarın baskıları işçiler ve üniversitelilerden de eksik olmadı. ODTÜ bahar şenliğinin kutlamaları için şenliğin adresi olan Devrim Sahnesine ODTÜ Rektörlüğünce izin verilmedi. 11 gün eylem yapan öğrencilere soruşturmalar açıldı. İstanbul 1 Mayıs’ında Saraçhane’den Taksim’e yürümek isteyenlere yönelik ev baskınları yapıldı, onlarca yurttaş tutuklandı.

ÖNCEKİ HABER

Köpekleri Urfa’dan Ankara’ya taşıyan Buket Özgünlü tutuklandı

SONRAKİ HABER

CHP’li Başarır: Sağlık Bakanı Koca kalibrasyon uçağıyla seyahat etmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa