Bu yurt ücretleri nereye?
Lisansüstü konukevinde kalan birçok öğrenci memleketine gitmeyi planlıyordu. ODTÜ yönetiminin, bayram hediyesi (!) gibi sunduğu yurtlara zam haberi ile tüm planlarımız gölgelendi.
Fotoğraf: Evrensel
ODTÜ Lisanüstü yurdunda kalan bir öğrenci
Elbette, siz bu yazıyı çeşitli dizin işlemlerinden sonra ileriki bir tarihte okuyacaksınız; ama yazı, esasen, ne zaman kaleme alındı? 12.06.2024. Peki, bugünün önemi ne acaba yurtta kalan bir ODTÜ öğrencisi olarak? Hatta, Lisansüstü Konukevi’nde kalan bir yüksek lisans öğrencisi olarak? Bu mektubu kaleme aldığım 12 haziran 2024 tarihi pek çoğunuz için sıradan bir tarih olabilir ancak ODTÜ lisansüstü konukevinde kalan öğrenciler için değil.
Dönemi bitirmeyi ve Kurban Bayramı’nda ailelerinizin yanınıza gitmeyi bekliyorsunuz ve müjde buradan mı gelecek? Hayır! ODTÜ yönetimi dedi ki, “Hadi gönlümüzden koptu, biz çocuklara bir bayram hediyesi verelim. Ne olsun? Hadi yurtlara zam yapalım!”Bayram tatilinin yaklaştığı bugünlerde, lisansüstü konukevinde kalan birçok öğrenci memleketine gitmeyi planlıyordu. ODTÜ yönetiminin, bayram hediyesi (!) gibi sunduğu yurtlara zam haberi ile tüm planlarımız gölgelendi.
Hele ki, biz lisansüstü konukevi öğrencileri, daha da gözümüz aydın, 6 aylık dilimlerde, 1 Temmuz 2023’den bu yana, yüzde 50’şer artışla yüzde 100 zamlı olarak 1 Temmuz 2024’te ödememiz gereken tutar, 4 kişilik odalar için 2.487 TL’den 4.850 TL’ye yükselmiş bulunmakta, tek kişilik odaları söylemiyorum bile. Kaldı ki, numaralı olarak isimlendirdiğimiz lisans yurtlarına göre, lisansüstü yurdu daha iyi olanak ve koşullara sahipmiş gibi görünse de birçok teknik ve fiziksel problemle karşı karşıya kalıyoruz. Ara ara, ODTÜ yönetiminin yurtlara yönelik keyfi uygulamaları da eklenince barınmak bizler için daha problemli bir hal alıyor.Binanın numaralı yurtlara göre her ne kadar daha modern bir mimarisi olsa da, tabii ki, bir AKP dönemi inşaat harikası olduğu için, bünyesinde öğrencilere çile ve azap olarak geri dönenmilyon tane teknik problemi barındırmakta. Bunların hepsiyle de kendi kişisel çabalarımızla başa çıkmak zorunda kalıyoruz. Ha, kişisel çaba demişken, aklıma geldi: Biliyor musunuz, Ekim/ 2022’den önce Lisansüstü Konukevi’ne yerleştirilen, o zaman veya şu anda 35 yaş üstü olan arkadaşlar, yeni yurtlar yönetmeliği bahane edilerek yurttan çıkarılmaya çalışılıyorlar. Sebep ne? Tabii ki, talebi karşılayamıyorlar, oda lazım. E 35 yaş üstü insanın da yüksek lisans veya doktora neyine değil mi? Çıksın yurttan, baksın başının çaresine. Gitsin, evlensin, barklansın, 3 çocuk yapsın. Okumak, akademiye katılmak niye; değil mi yani?
Ez cümle, 1970’lerden günümüze gitgide mahvolarak gelen, özellikle, AKP/ 2016 Verşan Kök döneminde harikalarının (?!)ardı arkası kesilmeyen ODTÜ yönetiminin Bayram hediyesi marifeti yurtlara yapılan yeni zamlar ve 35 yaş üstü arkadaşlarımıza atmaya çalıştığı kazıktır. Bir lisansüstü öğrencisi olarak, özellikle Lisansüstü Konukevi adına yazıyorum ve yaş farketmeksizin. Burada kimi arkadaşımız çok şanslı, çünkü, araştırma görevlisi kadrosundalar. Kimisi bir tık daha az şanslı, TÜBİTAK Yüksek Lisans/ Doktora bursu alarak yaşıyorlar. En şanssız grup ise, çeşitli sebeplerden Tübitak bursu veya başka çeşit burs bulamadan ailesinin desteğiyle yaşamaya çalışanlar. Hele ki, birçoğumuzun ailesi emekli insanlar. Bu ne demek? Aile evde, biz burada açlıkla sınanıyoruz zaten demek. Bir dolu da hiç burs alamadan dışarıda gayriyasal yöntemlerle ders vererek yaşamını idame ettirmeye çalışan ve gerçekten yarı aç yarı tok yaşayan yabancı arkadaşımız var. Biz bu haldeyiz, onlar neylesin?
Herkesin hayat koşulları bu kadar farklıyken 6 ayda bir 1000 lira zamlanan bu yurt ücretini nasıl ödeyeceğiz? 35 yaşın üstündeki arkadaşlarımız yurttan çıkıp nerede kalacak? Her çamaşır makinesi bozulduğunda whatsapp grubundan “arkadaşlar bundan anlayan var mı?” mı yazacağız? Bunların hepsi bugün açısından soru işareti.. Ama eğer tepki göstermezsek katlanarak artacak sorular. Sonuçta bu yurt hepimizin ortak yaşadığı bir alan ve alınan her karar hepimizi etkiliyor. Hepimizin de bu bilinçle hareket etmesi gerekiyor.