13 Haziran 2024 17:53

Hamas’tan ateşkes açıklaması: Blinken, İsrail'i temize çıkarmaya çalışıyor

Ateşkes konusunda bir ilerleme sağlanamazken açıklama yapan Hamas, "Blinken'in İsrail'i temize çıkarmaya çalışması suç ortaklığı politikasının bir devamıdır” dedi.

Fotoğraf: Hassan Najjar

Paylaş

İsrail’in Gazze’ye saldırıları ve işgali sürerken, ateşkes konusunda ise henüz ilerleme sağlanmadı. Ara bulucular Katar ve Mısır’a göre anlaşma sağlama çabaları hâlâ devam ediyor.

Hamas ateşkes sürecine dair yaptığı açıklamada, "Hamas, ateşkes müzakerelerinin tüm aşamalarında, saldırıların kalıcı olarak durdurulması, Gazze Şeridi'nden tamamen çekilme, yerinden edilenlerin geri dönüşü, bölgenin yeniden inşası ve ciddi bir esir takası anlaşması olmak üzere halkımızın haklı taleplerine dayanan kapsamlı ve kabul edilebilir bir anlaşmaya varmak için gereken pozitif tutumu göstermiştir" ifadelerini kullandı.

Gazze'de ateşkese yönelik son önerilere ilişkin açıklamada, "Hamas, son öneri ile ateşkes anlaşmasına varılması ve esirlerin serbest bırakılması yönündeki tüm önerileri olumlu bir şekilde ve ulusal sorumluluk bilinciyle ele aldı” denildi.

NETANYAHU’NUN ATEŞKES ÖNERİSİNE YAKLAŞIMI

Hamas'ın 5 Mayıs'ta arabuluculara ilettiği ve onayladığı önerinin arabulucular tarafından pozitif karşılandığı hatırlatılan açıklamada, "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun öneriye karşı Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırarak ve Gazze'ye yönelik saldırılarını artırarak karşılık verdiği" ifade edildi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta açıkladığı ateşkes önerisini Hamas'ın olumlu karşıladığı aktarılan açıklamada, Netanyahu hükümetinin bu öneriye de "Gazze'de soykırım savaşını sürdürmekten ve Biden'ın teklifine saldırmaktan başka bir cevap vermediği" aktarıldı.

Hamas'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Gazze'de ateşkes ile ilgili aldığı karardan memnuniyet duyduğu ve bu kararın uygulanmasıyla ilgili dolaylı müzakerelere başlama niyetini arabuluculara ilettiği bildirildi.

İsrail'in hem BMGK kararına hem Biden'ın önerisine ilişkin Gazze Şeridi'nde kalıcı ateşkesi açıkça reddettiğine vurgu yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail'in son öneriyi kabul ettiği yönündeki açıklamalarına karşı hiçbir İsrailli yetkilinin bu yönde bir açıklama yapmadığı ifade edildi.

ABD'nin İsrail'e askeri ve siyasi "suç ortaklığı yaptığı" vurgulanan açıklamada, Blinken'ın "İsrail'i temize çıkarmaya ve ateşkes anlaşmasına varılmasını engellemekten Hamas'ı sorumlu tutmaya çalıştığına" dikkat çekildi.

Öte yandan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Netanyahu tarafından kamuoyuna bir açıklama yapılmamasına rağmen İsrail’in BM destekli ateşkes önerisinin arkasında durduğunu söyledi. İtalya’daki G7 zirvesi sırasında konuşan Sullivan amacın, ABD’nin ateşkes önerisine cevap vererek bazı değişiklikler talep eden Hamas ile kalan boşlukları doldurmak ve hızlı bir şekilde anlaşmaya varmak olduğunu söyledi. Ancak İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail’in Hamas’ı yenmeden saldırıları sona erdirmeyeceğini defalarca açıklamıştı.

İSRAİL, REFAH’IN DERİNLİKLERİNE İLERLİYOR

İsrail tankları Gazze’nin güney kenti Refah’ın batı bölgesinin derinliklerine doğru ilerlerken, havadan, karadan ve denizden yoğun bombalı saldırılar gerçekleştirildi. Gece artan saldırılar nedeniyle birçok ailenin karanlıkta evlerini ve çadırlarını terk etmek zorunda kaldığı öğrenildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bu yurt ücretleri nereye?

SONRAKİ HABER

Yılın ilk 5 ayında 738 işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa