22 Haziran 2024 05:38

Grevdeki Yolbulan işçileri: Emeğimizin karşılığı açlık sınırı olmamalı

Greve çıkan Hatay’daki Yolbulan Metal işçileri, ücretlerinin 19 bin lira civarında olduğunu söylüyor. İşçiler taban ücretlerin 30 bin liraya çıkarılmasını istiyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Halil İMREK
Hatay

Toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde patronun düşük zam dayatmasına karşı greve çıkan Hatay’daki Yolbulan Metal işçileri, ücretlerinin 19 bin lira civarında olduğunu söylüyor. “Demir çelik sektöründe 19 bin lira ücret mi olur” diye soran işçiler taban ücretlerin 30 bin liraya çıkarılmasını istiyor.

260’ı TİS kapsamında 305 kişinin çalıştığı Yolbulan Metal, üç ayrı fabrikadan oluşuyor. Profil, köşebent, U ve H demirleri üreten işçilerin talebi taban ücretlerinin en az 30 bin lira olması. İşçiler ayrıca bankanın verdiği promosyonun kendilerine verilmesi ve üç ikramiyenin (90 gün) olmasını istiyor. İlk kez greve çıkan işçiler, ağır koşullara rağmen çok düşük ücretle çalışmalarının kendilerine grev dışında bir seçenek bırakmadığını anlatıyor.

EN ÇOK İŞ KAZASININ OLDUĞU FABRİKA

Yolbulan’daki makinelerin diğer fabrikalara göre çok eski olduğuna dikkat çeken işçiler bu sebeple en çok iş kazasının da Yolbulan’da meydana geldiğini söylüyor. Kimi arkadaşlarının iş kazalarında uzuvlarını kaybettiklerini dile getiren işçiler, açlık sınırında ücreti kabul etmeyip greve çıktıklarını ama canlarını verdikleri fabrikanın patronunun su ve elektriği bile kendilerine çok gördüğünü ifade ediyor.

İşçilerin anlattıklarına göre fabrikada 18 yıl çalışan bir ustabaşı 24-25 bin lira, diğer işçiler ise 19 bin ila 19 bin 500 lira ücret alıyor. Yolbulan işçileri, en azından diğer demir çelik fabrikalarında çalışan işçilerin ücretine yakın bir ücret almak için greve çıktıklarını anlatıyor.

PATRON İŞÇİNİN DAYANMA GÜCÜNE BAKACAK

Bir süreliğine stoku olan patronun, şu an aldığı/yetiştirmesi gereken bir sipariş yok. Bir yandan da biriken serveti düşünüldüğünde düşük zamma razı etmek istediği işçilerin ne kadar dayanacağını ölçme niyetinde olduğunu belirtmek abartı olmaz. Zira işçiler grevde olacakları süre boyunca ücret alamayacak.

Gazetemize konuşan bir işçi, “Depremde hiçbir şekilde işvereni göremedik. Aynı zamanda işverenin bize önerdiği zammın komik miktarda olması bizi greve kadar getirdi. Metal iş kolunun en düşük ücretlerini biz alıyoruz. Çok bir para istemiyoruz. Taban ücretimiz 30 bin lira olsun istiyoruz” diyor.

Bir başka işçi de “Grev çadırına su istedik, çay için elektrik istedik. Patron bunları bile vermedi. Bize çok gördü. Ama kamuoyuna yaptığı açıklamada ‘İşçilerin grevine saygılıyım’ diyor. Bize önerilen ücret zammı Allah’tan reva değil. Yıllardır fedakarlık yaptık. Bize önerdiği zam sadaka gibi. Biz işçiyiz, üretiyoruz ve alın terimizin, hakkımızın karşılığını istiyoruz” diyor.

“ALDIĞIMIZ ÜCRETLE AY SONUNU GETİRELİM”

Asgari ücret 11 bin 402 lirayken ücretlerinin 13 bin, 2024’te ise asgari ücret 17 bin 2 lirayken ücretlerinin 19 bin 500 lira olduğunu dile getiren bir işçi, “Metal fabrikasında, en eski manikaların karşısında ve 1200 derece sıcaklık karşısında asgari ücretten 1500, 2 bin lira fazla para alıyoruz. 19 bin liraya demir çelik sektöründe maaş mı olur? Üstelik günde 10 saat çalışıyoruz. Bu kadar zahmetin karşılığı açlık sınırında bir ücret olmamalı... Bari aldığımız maaşımızla ay sonunu getirelim istiyoruz” dedi.

PATRON ASGARİ ÜCRET ARTIŞINI DÜŞMEK İSTİYOR

Yoksulluk sınırının 60 bin lirayı aştığı, açlık sınırının 19 bin liraya dayandığı dönemde Özçelik-İş üyesi Yolbulan Metal işçileri açlık sınırı civarında ücretlerle çalışıyor.

Yolbulan patronunun teklifi, mevcut ücretin üzerine yüzde 15 artış ile sınırlı. Yolbulan patronu asgari ücrete yapılan yüzde 49 zamdan sonra ücretlere yüzde 50 zam yapmak zorunda kalmıştı. O dönem yapılan zammı ilk 6 ay zammı olarak öne süren patronun ikinci 6 ay için önerdiği ise yüzde 15. Patron bu oranları toplayarak yüzde 65 zam teklif ettiğini iddia ediyor.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

JES şirketi raporu neden gizledi?

SONRAKİ HABER

Akkuyu NGS'nin teknisyen ihtiyacı için meslek lisesi hamlesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa