28 Haziran 2024 11:24

Kenya’da hükümetin geri adımı protestoları durdurmadı: Talep istifa

Kenya’da vergi yasasının geri çekildiğinin açıklaması halkı ikna etmedi. Protestolar devam etti. 23 kişiyi öldürenlerin ve Başkan Ruto’nun yargılanması ve istifası talep ediliyor.

Fotoğraf: Gerald Anderson/AA

Paylaş

Kenya’da halkı sokağa döken ve polisin 23 kişiyi öldürdüğü büyük protestolara neden olan vergi yasası William Ruto yönetimi tarafından geri çekildi. Ancak başkanın istifasını talep eden protestolar perşembe de devam etti. Halk, devlet şiddetini ve polisin katliamını protesto etti.

Polis, sokağa çıkanları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Ordu da dahil olmak üzere güvenlik güçleri yoğun bir şekilde konuşlandırıldı ve şehirdeki kilit binaların etrafındaki yollar kapatıldı.

Bu arada devlet protestolarla bağlantılı yüzlerce kişiyi yasa dışı olarak kaçırmakla da suçlanıyor. Devlet tarafından finanse edilen Kenya Ulusal Komisyonu, “yasa dışı olarak gözaltına alınan” 300’den fazla kişinin serbest bırakılmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Protestocu gruplar şehir merkezine girmeye çalıştı ancak çoğu polis tarafından engellendi. Devlet Sarayına giden yollar kapatıldı ve polisler bazı sürücüleri ve yayaları geri çevirdi.

Ülke genelindeki şehirlerde de protestolar yaşandı. Kenya’nın en büyük ikinci şehri olan Mombasa’da büyük kalabalıklar “Ruto gitmeli” sloganları attı. Kenya’nın batısındaki Migori’de ise bazı çatışmalar yaşandı ve polis göstericilere göz yaşartıcı gaz attı. Yine batıda yer alan Kisumu’da da gösterici kalabalıkları güvenlik güçleriyle karşı karşıya geldi.

Devlet Başkanı William Ruto 2022 yılında halkçı bir başkan imajıyla seçimleri kazanmıştı. Ancak o zamandan bu yana bir dizi vergi getirdi ve diğerlerini artırdı ve IMF direktiflerine uyması, ABD ile işbirliğini geliştirmesi nedeniyle desteğini kaybediyordu.

Vergi yasa tasarısı da ekmek ve yemeklik yağ da dahil olmak üzere yeni vergiler getirme planlarının ana hatlarını çizerek öfkenin patlamasına neden oldu.

Ruto’nun şimdi kendi ofisinde harcamaların kısılması da dahil olmak üzere yeni bir kamu kemer sıkma programı başlatarak hesapları dengelemeyi planladığı yorumları yapılıyor. Ancak birçok kesim geri adımın geçici olacağını düşünüyor.

KOMÜNİST PARTİ: ÇOK AZ, ÇOK GEÇ, RUTO İSTİFA ETMELİ

Kenya Komünist Partisi Merkez Örgütlenme Komitesi de Ruto’nun yasayı geri çektiğini açıklamasının ardından “Çok az, çok geç: Ruto istifa etmeli” başlıklı bir açıklama yayımladı.

“Başkan gecikmiş ve samimiyetsiz bir geri adım atarak tasarıyı onaylamayacağını ilan etti ve görünüşte halkın taleplerini kabul etti. Bu samimiyetsiz teslimiyet, Ruto’nun 10’dan fazla protestocunun acımasızca öldürülmesi emrini vermesinin ve Githurai’de daha fazla masum insanın katledilmesi için ölüm mangalarını serbest bırakmasının ardından geldi” ifadeleri kullanılan açıklamada, “Ruto’nun sokaklarda döktüğü masum kanı için hesap vermekten kaçmasına izin vermemeliyiz” denildi.

Ruto’nun “zaman kazanmak ve Kenyalıların dikkatini acil taleplerinden uzaklaştırmak için yapılan aldatıcı bir oyun” oynadığı belirtilen açıklamada, 10 talep açıklandı:

  1. Gıda, sağlık ve eğitim gibi temel mallar üzerindeki vergilendirmenin tamamen durdurulması ve 2024 Maliye Yasa Tasarısının tamamen reddedilmesi. Parlamentodaki satın alınmış kalabalıkla yapılabilecek göstermelik değişiklikleri tamamen reddediyoruz
  2. Dünya Bankası, IMF, NATO ve bunların finansörleri gibi yabancı kuruluşların ulusal egemenliğimize müdahalesine derhal son verilmesi.
  3. İnsan onuruna yakışır işlerin, sürdürülebilir geçim kaynaklarının sağlanması ve 43. Maddenin altı ay içinde uygulanması.
  4. Yasadışı olarak tahliye edilen herkes için kaliteli konut ve tazminat.
  5. Herkes için ücretsiz ve kaliteli eğitim.
  6. Herkes için ücretsiz ve kaliteli sağlık hizmeti.
  7. Kaçırmalar, gösteriler sırasında polisin aşırı güç kullanımı ve yargısız infazlar şeklindeki devlet şiddetine derhal son verilmesi.
  8. Çalınan tüm kamu arazilerinin iadesi ve gıda egemenliği için net bir plan.
  9. Ülkeye temel hizmetler sağlayan tüm çalışanlara adil tazminat ödenmesi.
  10. Kamu kurumlarının ve devlete ait işletmelerin özelleştirilmesine derhal son verilmesi. (DIŞ HABERLER)

{{521866}} 

ÖNCEKİ HABER

Eski Burundi Başbakanı Bunyoni'nin ömür boyu hapis cezası onandı

SONRAKİ HABER

İsrail sivilleri hedef almaya devam ediyor: Çok sayıda ölü var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa