"Nefes almak bile vergiye tabi"
İşçi ve emekçi kadınlar her gün artan zam ve vergi yükü altında ezilmeye devam ediyor. Tuzla’da işçi kadınlarla geçim ve vergilere dair konuştuk.
Fotoğraf: Evrensel
Merve İLHAN
Tuzla
Ekonomik sıkışmışlığın içinde işçi ve emekçi kadınlar her gün artan zam ve vergi yükü altında ezilmeye devam ediyor. Maaşlardan en temel ihtiyaç ürünlerine, faturalardan neredeyse aldığımız nefese kadar vergilendiren iktidar, patronları, zenginleri vergiden muaf tutuyor. Sermayenin yükünü yine işçiye, emekçinin sırtına bindiriyor. Tuzla’da işçi kadınlarla vergilere dair konuştuk.
TUZLA’DAN KADIN İŞÇİLER VERGİDE ADALET İSTİYOR
Sendikalı bir metal fabrikasında çalışan kadınlardan biri, “Sözleşmemizi yapalı çok uzun zaman olmadı ama vergi kesintileri ile elimize geçen maaş aydan aya eriyor. Şu an yüzde 27’lik dilimdeyiz. Yıl sonuna kadar yüzde 40’ları buluyor” diyor. Fabrikalarında işten çıkarmaların olduğunu söyleyen işçi kadın artık daha yoğun çalıştıklarını diler getiriyor: “Bu kadar yoğunluk içerisinde ise aldığımız maaşın artması gerekirken azalıyor. Kira, fatura, mutfak masrafı gibi yaşam ihtiyaçlarımız her gün pahalanırken ücretlerimizin de artması gerekir. Nefes almanın bile vergiye tabi tutulduğu bir dönemdeyiz.”
"ÜRETTİĞİMİZ ARABAYA ASLA BİNEMEYECEĞİZ"
Otomotivde çalışan başka bir işçi kadın, “Fabrikamızda çalıştığımız markalara bir yenisi eklendikçe arkadaşlar ile mutlu oluyoruz. Sanki fabrika iş yaptıkça bizim maaşımız artacakmış gibi” diyor. Ürettikleri araçlara asla binemeyeceklerini söyleyen kadın, “Ne o lüks otomobillere binen ne de ihtiyaçlarını karşılayabilenler biziz. Ondan vergi, bundan vergi. Bütün kesinti bizden yapılıyor. Ben hiçbir zenginin derdinin bizimle aynı olduğunu düşünmüyorum. Bizim hayallerimiz, onların gerçekliği” diyor.
"PAZAR PARASI İÇİN 15 GÜN ÇALIŞIYORUM"
Fabrikalarda yaş sınırı olduğu için parça başı işlerde çalıştığını anlatan kadınlardan biri, “Sigortam yok, elden ayaktan düşünce nasıl geçineceğimin hiçbir garantisi yok. Hayat sigortası gibi en önemli ihtiyacım sağlanamıyorken, devlet her şeyden vergi kesiyor” diyor. Ürettiği bir adet işten patronu 10 lira kazanırken kendisinin 50 kuruş kazandığını söyleyen kadın işçi, “Ben bir pazar parası için 15 gün bu işi yaparken, kazandığım paranın kaç katını patron kazanıyor, kaç katı vergi bizden kesiliyor belli değil” diyor.