30 Haziran 2024 04:39

Novares’te işçiler sözleşmeyi adım adım dokudu, birlikte kazandı

Novares işçileri, çıktıkları 3 günlük grevle ücretleri baskılamayı hedefleyen Şimşek programında gedik açtı. Yüzde 139 zam alan işçiler, ilmek ilmek dokudukları direniş sürecini anlattı.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Kocaeli’de bulunan 180 işçinin çalıştığı Novares'te işçiler üç günlük grevin ardından anlaşma sağladı ve yeni sözleşmeye imza attı. Novares'te ortalama ücret brüt 49 bin lira seviyesine çıktı.

Renault, Ford ve Toyota gibi fabrikalara üretim yapan Novares'te işçilerin grevi üçüncü gününde anlaşmayla sonuçlandı. İşçilerin kararlılığı ve birlikteliği patrona geri adım attırırken, kısa sürede hızlı kazanım getirdi. Fransa menşeli fabrikada işçiler patronun bütün oyalamalarına rağmen sendikalarıyla birlikte kararlı durarak kazanım elde etti.

Fransa, Almanya, İspanya, Fas, Amerika, Romanya, Çekya gibi ülkelerde fabrikaları olan Novares'in Çayırova Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (TOSB) bulunan ve Petrol-İş Gebze Şubesinin olduğu fabrikada işçiler grevlerinin üçüncü gününde sözleşmeyi imzaladı. Sözleşme hazırlık sürecini, müzakereleri, grev aşamasını ve imza sürecini konuştuğumuz Novares Baştemsilcisi Sinan Karataş, "Sözleşmenin bu aşamaya gelmesinde Novares işçilerinin kararlı duruşu, birlikteliği çok önemliydi" dedi.

"ÇOK MU İSTİYORUZ ACABA DİYENLER OLDU"

2024 yılına gelmeden taslak hazırlığına başladıklarını belirten Novares Baştemsilcisi Sinan Karataş, "Bütün işçi arkadaşlarımıza çağrı yaptık. 2023'ün 11. ayında sendikamızda ilk toplantımızı yaptık. Neredeyse fabrikanın yarısı gelmişti. O toplantıda talep topladık. İnsanların taleplerini, isteklerini dinledik, not aldık. Ardından şube yönetimi ve temsilciler olarak bir araya geldik taslak üzerine yoğunlaştık. Ardından 11. ayın sonuna doğru bir toplantı çağrısı daha yaptık. Ortaya çıkan maddeleri işçi arkadaşlarımızla paylaştık. Tekrardan fikir alışverişinde bulunduk ve sonrasında taslağa son halini vermek için genel merkeze gittik. 12. ayın ortası gibi artık taslağa son halini verdik ve geldik bunu 3 vardiyada da çalışan işçi arkadaşlarımıza tek tek açıkladık. İyi bir dönüş aldık, hatta 'Çok mu istiyoruz acaba?' diyenler oldu. Biz o arkadaşlara, '2024 yılı daha da sıkıntılı geçeceğe benziyor. Belki taslağı imzalamadan revize etme durumumuz bile olabilir' dedik. Süreç bu şekilde başladı. Patron ile ilk görüşmemizi 1 Şubat'ta yaptık" dedi.

"MESS'İN ÜZERİNE VERMEYECEKLERİNİ SÖYLEDİLER"

"Patron ilk toplantıdan itibaren rakamların yüksek olduğunu, yıllık modelde değilde 6 aylık modele dönmemiz gerektiğini söyledi" diyen Karataş, "O günden itibaren iki modeli de konuşmaya başladık. Günün sonunda hangisi işçinin lehineyse onu imzalamak istedik, öyle de oldu ve yıllık modeli imzaladık. Grev süresine kadar 12 toplantı yaptık. Sürekli bizim önümüze MESS'in yaptığı sözleşmeleri koydular. Ana sanayilerin MESS'e bağlı olduğu için, kendilerinin MESS'in üzerinde zam veremeyeceklerini söylediler. Hatta daha da ileri gidip, bu zamları verdikleri takdirde Türkiye'den bir süre sonra çekilebileceklerini söylediler. Biz ilk toplantıdan itibaren, 'Ülke ekonomisi hep kötüye gidiyor, süreç ilerledikçe, daha da kötüye gittikçe revizeler yapacağız' dedik" diye konuştu.

"SÖZLEŞMENİN GİDİŞATINI BİLGİ VERDİK"

İşçileri sözleşmenin gidişatına göre bilgilendirdiklerini belirten Karataş, "Toplamda 70 maddemiz var, üzerinde değişiklik talep ettiğimiz ise 29 madde vardı ama 12. toplantıya kadar 7-8 madde anca geçmişti. Son toplantıda artık ücret maddesinde yoğunlaşıldı. Bizde skala uygulaması var. Bunun özü şu; bilgisine, yeteneğine, iş yapış şekline göre oluşturulan bir gruplama sistemi. Ve her grubun yaptığı işe göre bir ücret belirleniyor. Fabrikamızda 9 grup var. Skalayı belli bir orana çekip, üzerine zam almak istedik. Skalada en düşük brüt maaş 35 bin seviyesine çekildi, bunun üzerine yüzde 40 istedik, yüzde 35'te anlaştık. Bizim istediğimiz en düşük işçi maaşının brüt 49 bin seviyesine çıkarılmasıydı. Sözleşme bitişinde en düşük işçi maaşı brüt 47 bin 250 lira oldu. Özellikle son toplantılarda sözleşmenin gidişatını her 2 saatte bir arkadaşlara yazdık, bilgi verdik. Her toplantıdan çıktıktan sonra geldik 3 vardiyada da arkadaşlara bilgilendirmeler yaptık" dedi.

"KARARLI DURUŞ VE BİRLİKTELİK ÖNEMLİ"

"Ülkenin içinde bulunduğu durumu sürekli anlattık. Bu taslağın alınması gerektiğine dair arkadaşlarımızı sürekli motive ettik" diyen Karataş, "Nisan sonu itibarıyla fabrika içinde vardiya çıkışlarında alkışlı, sloganlı eylemlere başladık. Mayıs ayında tüm bölümlerde mesaiye kalmama eylemine başladık. İş en sonunda grev aşamasına geldi. Grev öncesi işçi arkadaşların kararlı duruşu hepimize güç verdi. 'Grevse grev' dedi bütün arkadaşlarımız. 'Ne gerekiyorsa o yapılsın' dediler. Grevden bir gün önce 16 saat süren bir toplantı yaptık ve oradan da sonuç çıkmayınca greve gidildi. Grev günü bütün arkadaşlarımız fabrika önündeydi. Konuşmalar yapıldı, 'Bu iş yerinde grev var' yazılı pankartımızı astık ve greve başladık. Patron grevi erken bitirmek için hemen ilk gün bir toplantı çağrısı yaptı ama Tekno Kauçuk'un görüşmeleri olduğu için bu gerçekleşmedi. İkinci gün bir görüşme daha yaptık ama değişen yine bir şey olmayınca biz masadan kalktık. Sonraki güne bir çağrı daha yaptılar ve artık gecenin ilerleyen saatlerinde bu oranlara imza attık. Sözleşmenin bu aşamaya gelmesinde Novares işçilerinin kararlı duruşu, birlikteliği çok önemliydi. Ayrıca bu süreçte emeği geçen herkese, grevimizi destekleyerek sıcağın altında yanımızda olan farklı iş yerlerindeki temsilci arkadaşlarımıza, şube ve genel merkez yönetimimize, yine bize güç veren siyasi partilere çok teşekkür ederiz" diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Madımak’ı anlatan ‘Çok Kötü Bir Şey Oldu’ belgeselinin gösterimi yapıldı

SONRAKİ HABER

"Erdoğan Kürtlere karşı ortaklık istiyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa