Evrensel'in manşeti | Kıyak voltaj
Elektrik dağıtım bedeli yüzde 59 artırıldı! 21 elektrik dağıtım şirketine servet aktarılıyor.
‘Elektriğe yüzde 38 zam’ duyurusu gerçeği örtüyor! Elektrik bedeline yapılan zam oranı sadece yüzde 2.5! Elektrik dağıtımına yapılan zam ise yüzde 58.9! ‘Zam’ adıyla, aralarında, bulunduğu bölgeye ‘ölüm hattı’ döşeyen DEDAŞ’ın da yer aldığı 21 elektrik dağıtım şirketine servet aktarılıyor; özelleştirme gerçeği bir kez daha faş oluyor.
1’E ÜRETİLİYOR 3’E DAĞITILIYOR
Zamdan önce 48 kuruş olan elektrik fiyatı son zamla birlikte 49.5 kuruşa çıktı! 50 kuruş dahi etmeyen birim elektrik fiyatı vatandaşa 136.5 kuruşa veriliyor; yaklaşık 3 katı fiyatına! EPDK’nin zamma, ‘enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış’ gerekçesi gerçekle örtüşmüyor.
ELEKTRİK, FATURANIN 4’TE 1’İ BİLE DEĞİL
4 kişilik bir ailenin asgari 230 kWh elektrik tüketimi üzerinden aylık faturası 476.6 TL’ye yükseldi. Faturada enerjiye ödenen bedel, dağıtım bedelinin çok gerisinde. Faturanın yüzde 66’sı dağıtım, yüzde 10 vergi. Elektrik bedeli ise yüzde 24; faturanın dörtte biri bile değil.
ŞİRKETLER BORCUNU HALKTAN ÇIKARIYOR
Elektrik mühendisleri odası: Özelleştirme bedelleri için alınan dövize endeksli kredilerin rahat ödenmesi için dağıtım şirketlerine kaynak aktarılıyor. Arz güvenliği ve toplam maliyeti düşürmek için özelleştirilen üretim tesisleri ve dağıtım bölgeleri acilen kamulaştırılmalı.
HER ŞEY ŞİRKETE!
TEDAŞ’ın özelleştirilmesiyle başlayan süreçte, yerli yatırım ve devlet kontrolündeki enerji sektörünün yapısı darmadağın edildi. Torba yasalara eklenen maddelerle kurumlar parçalandı, faaliyet alanları bölünüp ihale madrabazlıklarına uygun hale getirildi. Elektriğin toptan fiyatının üç katı halktan tahsil edildi.
DOĞA YAĞMASI
Enerji özelleştirilmesini takip eden son 20 yılda neredeyse ülkenin her köşesi enerji santrali şantiyelerine dönüştü; enerji yatırımları cazibesi yüksek, kârlı bir sektör yaratırken, son sürat devam eden doğa talanına da yol açtı. küçük üreticiler üretim kaynaklarından, topraklarından, sularından edildi.
400 CAN YİTTİ
Enerji iş kolunda son 10 yılda 400’ün üzerinde işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 1 kw enerjinin kaç cana mal olduğu değil kaç paraya mal olduğu konuşuluyor. Elektrik enerjisi ‘hadi, hadi’yi dinlemez, 34 bin 500 kilo voltluk gerilimi hiçbir insan bedeni durduramaz, ancak örgütlü işçilerin yöntemleri durdurur.