02 Temmuz 2024 17:36

Şehitkamil Belediyesinde ‘tasarruf’ gerekçesiyle işten atma

AKP’den CHP’ye geçen Antep Şehitkamil Belediyesinde 60 işçi tsarruf tedbirleri gerekçesiyle işten atıldı. İşçiler Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ın ‘Kimsenin ekmeğiyle oynamayacağız’ dediğini hatırlattı

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mesut BAYLAV
Antep

Antep’te Şehitkamil Belediyesinde tamamına yakını temizlik işlerinde çalışan 60 işçi 1 Temmuz’da işten çıkarıldı. İşçiler sabah saatlerinden itibaren işe geri dönme talebiyle belediye binası önünde bekleyişe geçti. İşten çıkarılan işçiler işe girerken neye imza attıklarını bilmediklerini, işe girişte imzaladıkları sözleşme kağıdının da kendilerine verilmediğini ifade etti.

İşten çıkarılan işçilerin tamamı 9 ay önce işe başlayan işçilerden oluşuyor. İşçilere işten çıkarma gerekçesi olarak hükümetin almış olduğu tasarruf tedbirleri gösterildi. İşçiler, 1 Temmuz’da gerçekleşen belediye meclis toplantısı öncesi toplantının yapılacağı bina önünde bir araya gelerek işten çıkarılmalarına tepki gösterdi. İşçiler, işten çıkarılmalarının ikinci gününde de belediye önünde bir araya geldi. Şehitkamil Belediyesi 31 Mart yerel seçimlerinde AKP’den CHP’ye geçmişti.

İŞÇİLERDEN BELEDİYE BAŞKANINA: KİMSE İŞTEN ÇIKARILMAYACAK DEMİŞTİNİZ

İşçiler belediye önünde bugün de bir araya geldi. Burada açıklama yapan işçiler “Buradan Umut Başkana sesleniyoruz. Umut Başkanım bize söz vermiştiniz. Tam bu alanda. ‘Hiçbir kardeşimi işten çıkarmayacağım’ demiştiniz. Ve şu an hepimiz işten çıkarıldık. 60 işçinin işine son verildi. Biz iki günden beri mağduruz. Bizi hiç kimse kale almıyor. Hepimizin çoluk çocuğu var. Biz size inandık, size güvendik. Ama bu kadar işçi şu an mağdur. Yeter! Başa gelen işçiyle uğraşıyor. Sizden bir açıklama bekliyoruz” dedi.

"İŞİMİZE DÖNMEK İSTİYORUZ"

Evrensel'e konuşan bir işçi, “Üç çocuğum var. Bir anda işsiz kaldık, ne yapacağız? Üstelik bizim işten çıkarılacağımıza dair hiçbir şey demediler. Bir sabah uyandık ve işsiz durumdayız. Ne yapmışız biz? Bize bir açıklama yapsınlar. İşe girişte imzaladığımız sözleşmeyi bile vermiyorlar. Veremeyiz diyorlar” dedi.

Bir diğer işçi ise, “Tasarruf tedbirlerini gerekçe gösteriyorlar. Ama biz 9 ay önce işe başlamışız. Bizim suçumuz ne? Temizlik işi belediyenin en zor işi. Çalışmamış mıyız? İşten mi kaçmışız? Hayır. Gel gelelim bugün kapının önüne konulduk. Biz işimize dönmek istiyoruz” diye konuştu.

Bir başka işçi ise yerel seçimlerden önce şu an belediye başkanı seçilen Umut Yılmaz’ın hiçbir işçinin işten çıkarılmayacağına dair açıklamaları olduğunu hatırlattı: “Başkan o dönem ‘Kimsenin ekmeğiyle oynamayacağız’ dedi. Şimdi neden böyle oluyor? Biz çalışmak istiyoruz. Lütfen bizim ekmeğimizle oynamasınlar, bizi işe geri alsınlar.”

İŞÇİLER SENDİKANIN YANLARINDA OLMADIĞINI SÖYLÜYOR

İşçiler DİSK’e bağlı Genel İş Sendikasına üye olduklarını ifade ederek sendikanın yanlarında yer almadığını iddia etti. Genel İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Süleyman Göçmen ise iddialara dair şunları dile getirdi: “Önceki Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu döneminde işe giren işçiler bunlar ve sözleşme süreleri yazılmamış, yani ucu açık bırakılmış. Geçici işçi olarak almışlar ama tarih atmadan” dedi.

İşçilerin Genel İş’e üye olmadığını ifade eden Göçmen şöyle devam etti: “Biz bu işçilerin geçici işçi olduğunu biliyorduk zaten. Üye olanlar varsa da internet üzerinden olanlar olmuştur. Geçici işçi olduğu için bir süre sonra sözleşmeleri fesholur.” İşçilerin işe geri dönmek istemelerine dair ise Göçmen, “İşçi işe geri dönmek ister. Duyduğumuza göre Belediye Başkanı ‘İşçi alırsak bu işçilere öncelik veririz’ demiş” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

"Türkiye Suriye’den çıkmak istemiyor"

SONRAKİ HABER

Yeni bakanlar Kurum ve Memişoğlu, yemin etmek için Meclis'e geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa