05 Temmuz 2024 04:30

KLS işçileri öğreniyor, öğretiyor

"Direniş yakındaki fabrikalarda da büyük bir merakla izleniyor. KLS kazanırsa onlar için de bir eşik olacak"

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kemal KESKİN
İzmir

Daha önce TPI işçilerinin Sasalı fabrikasındaki direnişine şahit olmuştum. İşçiler üretimi durdurup 13 gün boyunca direnerek atılan işçi arkadaşlarını geri aldırdıkları gibi tüm taleplerini kabul ettirmişlerdi.

KLS işçilerinin direnişinde de aynı duyguları ve inancı yaşıyorum. Belki ilk kez slogan atıyorlar. Belki ilk kez güvenilmez dedikleri arkadaşlarıyla omuz omuza yürüyorlar. Belki ilk kez kadın/erkek omuz omuza. Belki ilk kez sendika toplantısında eşlerini ve çocuklarını direnişle tanıştırıyorlar. Atılan işçileri kendilerinden bilip sınıf güdüleriyle onlara sahip çıkıyorlar. Arada gel git yaşasalar da tekrar tekrar yeniden toparlanıyorlar.

Yemek yememe eyleminde, evden getirdikleri kumanyaları paylaşarak bir kez daha dayanışmanın birlikte hareket etmenin tadına varıyorlardı. Yemek molası verildiğinde iki bitişik fabrika sloganlarıyla birbirleriyle buluşup adeta patrona meydan okuyordu. Seslerinin daha gür çıkması ve duyulur olması için fabrikanın neresinde durulacağını şimdiden deneyimlemişler. Öyle de yapıyorlar. Bunun üzerine fabrika dışından çok, içinde gür sesle haykıralım ki duymayan kulaklar duysun, görmeyen gözler görsün istiyorlar. Artık susmak, sinmek dünde kalmış. Şimdi yeni bir duygu hakim.

Direniş boyunca patron ve yalakaları boş durmayacak ve direnişi kırmak için her yolu deneyecektir. Yenilgiyi kabullenmek ve hazmetmek kolay olmayacaktır. Hâlâ güç bende hissini diri tutmaya çalışacaktır. İşçilerin disiplini ve coşkusu kazanmamaları için bir neden yok diye düşündürüyor.

Direniş yakındaki fabrikalarda da büyük bir merakla izleniyor. KLS kazanırsa onlar için de bir eşik olacak. Hele yol yapımında çalışan o gencin eylem anında heyecanı, telefonla video çekişi... Belki başkalarıyla paylaşarak karamsarlık yerine umudu muştulayacak. Ya yaş olarak ileri olan amcanın “Beni ‘78’lere götürdünüz” deyip duygulanmasına ne demeli. Direniş bir çekim merkezi olmuş; oradan geçeni, duyanı sarmış sarmalamış, bedenlerini kirinden pasağından arındırarak her birine iyi gelmiş. KLS işçisi bunu bir yere not etsin.

İlk kez slogan atan ister kadın olsun ister erkek, gür sesiyle meydan okuyan, sınıf olma disiplinini pratik olarak ortaya koyan her bir işçi şimdiden çok şey kazanmış görünüyor.

Mola ziliyle içerden dışarı doğru gelen kadınlı erkekli sloganlar eşliğinde o gür ses çok şey anlatıyor. KLS işçisi öğrendikçe öğretiyor. Dün TPI işçileri kazandı, bugün KLS işçileri kazanacak.

ÖNCEKİ HABER

Temmuz zammı şart ancak bir şey yapmalı

SONRAKİ HABER

Başka Ahmetler ölmesin diye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa