05 Temmuz 2024 14:47

Serik'te öldürülen Suriyeli çocuğun arkadaşları da ağır yaralanmış

Antalya'nın Serik ilçesinde öldürülen Suriyeli 17 yaşındaki Ahmet Handan El Naif'in arkadaşlarının da yaralandığı öğrenildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kayseri'de başlayıp birçok ile sıçrayan Suriyelilere dönük saldırılarda, Antalya'nın Serik ilçesinde bıçaklanan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden 17 yaşındaki Suriyeli Ahmed Hamdan Al Naif’in, mevsimlik işçi olarak tarımda çalışmak için kentte olduğu öğrenildi. Al Naif’in Serik’te aynı yerde yaşadığı arkadaşı 15 yaşındaki Hasan Halid El Nayif ve birlikte çalıştıkları Beşar Obaid Al-Marai’nin de olaylar sırasında yaralanarak hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Gazete Duvar'dan Ceren Deniz'in haberinde yer alan mevsimlik işçilerinin aktardığına göre olay günü sabah saat 10.00 civarında Ahmed Hamdan Al Naif ve birkaç çocuk işçi, yanında çalıştıkları demir ustasıyla konuşmaya gitti. Şartların çok ağır, yevmiyenin düşük olmasından şikayet eden çocuklar, “Çapa işi daha kolay” diyerek işten ayrılmak istedi. Demir ustası, “Gitmeyin, devam edin” deyip kalmaya ikna etmek istese de çocuklar kabul etmedi. Başka iş bakmak üzere ilçe merkezine doğru yola çıktılar.

İşten ayrılan birkaç çocuk işçiden Hasan Halid El Nayif ve Ahmed Hamdan Al Naif, Serik’in Etler mevkiinden yola çıkıp merkezdeki Kökez Mahallesi’nde yaşadıkları yere geldi. 2 Temmuz gecesi yaşanan taşlı sopalı olaylardan sonra aynı gün öğle saatlerinde Kökez Cuma Pazarı mevkiinde yaşanan olayda, R.Ö. (17), Y.Y. (15) ve İ.A. (17) ile Ahmed Hamdan Al Naif arasında henüz bilinmeyen nedenle tartışma çıktı. Kavgaya dönüşen tartışmada üzerinde kırmızı tişört olan Al Naif göğsünden bıçakla yaralandı. Serik Devlet Hastanesi'ne götürülen Ahmet Handan El Naif kurtarılamadı.

BERABER ÇALIŞTIĞI İKİ ÇOCUK HASTANEDE

Bir video kaydında üstünde tişört olmadığı ve kalabalık bir grup tarafından dövüldüğü görülen 15 yaşındaki Hasan Halid El Nayif ise olayda ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan çocuğun tedavisi sürüyor. İki çocukla birlikte sera demiri işinden ayrılıp ilçe merkezine gelen arkadaşları Beşar Obaid Al-Marai’nin de yaşanan olaylar sırasında yaralanarak hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

3 KİŞİ TUTUKLANDI

Suriyeli Ahmed Hamdan Al Naif’i ağır yaraladıktan sonra iki motosikletle olay yerinden kaçan şüpheliler R.Ö., Y.Y. ve İ.A. ise yakalanıp, Antalya Emniyet Müdürlüğündeki sorguya alındıktan sonra tutuklandı. Al Naif’in cenazesinin İstanbul’daki yakınları tarafından alınması bekleniyor. Olaylardan sonra bölgede yaşayan Suriyelilerin kaldıkları evlerdeki eşyaları araçlara yükleyip gitmeye başladıkları görüldü.

Aynı bölgeden Ş.A. Serik’te iki gün önce başlayıp, Ahmed Hamdan Al Naif ve Hasan Halid El Nayif’in Kökez Mahallesi Cuma Pazarı civarında kaldıkları evin önünde devam eden olaylarla ilgili şunları söyledi:

“Bu çocukların hiçbir günahı yok. Kimseyi taciz etmemişler, sabıkaları yok. Ekmeğinin peşinde çocuklardı. Öfke değil bu, yok etmeye çalışmak. Önce Serik ara mahallelerinde bir sürü saldırı vakası oldu. Evlerin, iş yerlerinin camları parçalandı. Suriyelilere ait olduğunu düşündükleri evleri bastılar, birçok iş yerini ve evi ateşe verdiler, kapıları kırmaya çalıştılar. Evlerdekiler kurtulmak için kapılarına eşya dayadı. ‘Yapmayın, etmeyin’ diyenlere de ‘Sen nasıl Türksün’ deyip saldırdılar. Arabalar yakıldı. Hatta Suriyelinin diye yakılan bir motosiklet buranın yerlilerinden birininmiş, sonradan anlaşıldı. Çarşı esnafının bir kısmı olayları destekledi. İtiraz edene ‘Sen de vatan hainisin’ deyip saldırdılar. Fotoğraf, video almaya bile korktu insanlar. Suriyeli komşularımıza ‘10 gün boyunca evden dışarı çıkmayın, evde kalın’ dedik.”

"KAÇAK ÇALIŞTIKLARI İÇİN HERKES KORKUYOR"

Deniztepesi Mahallesi’nde çiftçilik yapan M.D. ise mevsimlik çalışan çocukların çalışma şartlarını şöyle anlattı:

“Göçmen olarak İstanbul’a kayıtlı Ahmed, Antalya’ya tarımda çalışmaya gelmiş. Sezon başından beri Kumluca’da çalışıyorlarmış, birkaç günlüğüne Serik’e çalışmaya gelmişler. Bölgede kayıt dışı ikamet, kaçak çalışma, iş güvenliği ihlali diye kimse konuşmak istemiyor. ‘Hapse gireceğiz’ diye korkuyorlar. ‘Biz çalıştırmadık’ diyorlar. Serik’in Çınaraltı meydanında Cumhuriyet Caddesi’nde bir gün akşama kadar oturup izleyen, her gün Serikliden fazla Suriyeli görür. Kocayatak, Çandır, Gebiz, Karaobası, Deniztepesi, Kızıllar… Bunların hepsi tarımla uğraşıyor, hepsinde mevsimlik işlerde Suriyeliler çalışıyor. Konaklama için ya ev kiralanır ya da seraların yanına kurulan müştemilatlarda kalırlar.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Fındık taban fiyatı 180 lira olmalıdır

SONRAKİ HABER

İnsanlığa karşı suçlarda kronik cezasızlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa