06 Temmuz 2024 16:59

CHP’li Ömer Fethi Gürer: Çiftçimize sahip çıkın

CHP’li Ömer Fethi Gürer, kavurucu sıcaklarda güneş altında hasat yapan Niğde’nin Bağlama kasabasında buğday, çavdar ve arpa üreticilerinin sorunlarını dinledi.

Fotoğraf: Ömer Fethi Gürer'in basın danışmanı

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, kavurucu sıcaklarda güneş altında hasat yapan Niğde’nin Bağlama kasabasında buğday, çavdar ve arpa üreticilerinin sorunlarını tarlada dinledi.

Gürer, kuru tarım yapılan bölgede çiftçilerin bu yıl belirlenen alım fiyatlarından memnun olmadığını, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından belirlenen fiyatın çiftçileri hayal kırıklığına uğrattığını ve artan girdi maliyetleri göz önünde bulundurularak mutlak suretle 9 bin 250 TL/TON açıklanan buğday alım fiyatının revize edilmesi gerektiğini belirtti.

“ÇİFTÇİ ZARAR EDİYOR”

Gürer, yıllık yüzde 52 oranın tarımsal üretim girdilerinin artmasına karşın buğdaya geçen yıla göre yüzde 12 artış yapıldığını ve bunun çiftçide hayal kırıklığı yarattığını söyledi. 

Buğday üreticisi Yılmaz Üstüntaş, “Şu anda eken de zarar ediyor, satan da zarar ediyor. Çünkü mahsul para etmiyor, güneşin alnında millet yanıyor. Alım fiyatı çiftçiyi memnun etmedi, çiftçi zarar etti. Çiftçi hep zarar ediyor, tohum arttı, gübre arttı, mazot arttı. Yapacak hiçbir şey kalmadı” diye konuştu. 

Çiftçi Habib Erdoğan da “100 kilo çavdar ektim, 100 kilo gübre attım. Bunun mazotu, işçiliği, tohumu derken biçerini de cebimizden artık biz ödeyeceğiz. Kazanamıyor, cepten yiyoruz. Biçerdöverlerde yüzde 100 fiyat artışı var. Traktör masrafları ve amortisman giderleri yüzde 180 arttı. Mazot 27 liraydı geçen sene, şu an 46 lira” dedi.

“ÇİFTÇİ EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR”

Biçerdöverci Mustafa Şimşek, “Vekilim, adam diyor ki 10 tane davar ayırdım. Biçtiğin ekinin yerine al, götür diyor. Ben almam diyorum, yok ödeyecek durumu yok. Çiftçide hasat için biçerdöverciye verecek parayı dahi zor bulur hale düştü” dedi.

Çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını belirten Çiftçi Yılmaz Üstüntaş da “Şu anda şu sıcakta sen olsan, emeğin karşılığını almayınca bu araziyi eker misin? Emeğinin karşılığını alamıyorsun” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN UZAKLAŞIYOR” 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, “Bölgedeki tarım arazilerinin bir kısmı da çiftçi tarımdan para kazanamadığı için ekilmiyor. Çiftçi arkadaşlarımız anlatıyor: Biz yerinde görüyoruz, yetkililere bildiriyoruz, uyarıyoruz. Çiftçinin durumu iyi değil, çiftçimize mutlak suretle destek sağlayın. Gübreyi sübvansiyon edin, mazotta ÖTV'yi KDV'yi kaldırın. Bir yıl önceden ektiği ürünün kaç liraya satılacağını çiftçimizin bileceği bir alım politikası uygulayın. Kamucu bir anlayışla sorunlara yaklaşın. Gübre, tohum, ilaç, mazot, traktör gideri, biçerdöver gideri yanında tarlada kiralıksa para kazanma şansı çiftçinin zaten yok. Bu durumda çiftçi zaten daha zor durumda. Onun için de yetkilileri alandan uyarıyoruz. Çiftçimize sahip çıkın” dedi. (HABER MERKEZİ)

Euro 2024
ÖNCEKİ HABER

“Mülteciler güvenli hissettikleri alanın dışına çıkamıyor”

SONRAKİ HABER

Cam atölyesinde çalışan kadın işçiler: Yevmiyemiz ürettiğimiz bir bardak kadar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...