07 Temmuz 2024 05:47
Son Güncellenme Tarihi: 07 Temmuz 2024 10:20

İşçi sınıfı bir şey yapmalı: Öldürücü sıcak hava dalgaları

Bu krizin kurbanları çoğunlukla tarlalarda veya inşaat sahalarında çalışan veya soğutulmayan depolarda ve diğer terleme atölyelerinde kızartılan işçilerdir.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Sharon BLACK

Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA), hortumlar, kasırgalar ve sellerin manşetlere taşındığını ancak aşırı sıcaklığın hava kaynaklı en büyük ölüm nedeni olduğunu söylüyor.

FEMA raporları artan tehlikeleri yansıtmıyor. Daha yaz tam anlamıyla başlamadan, öldürücü sıcak hava dalgaları yalnızca Güney ve Ortabatı'yı değil, aynı zamanda ülkenin Kuzeydoğu bölgesini de vurdu.

Bunun ötesinde, sıcak hava dalgaları milyarlarca insanın yaşadığı ve daha az kaynakla başa çıkmak zorunda kaldığı Küresel Güney için önemli bir tehdit oluşturuyor. İronik olarak, iklim krizinin yükünü çeken kapitalist Batı, küresel olarak en çok ezilenleri soymuş ve daha fakir ülkelerin yanıt vermesini zorlaştırmıştır. Katil ABD savaş makinesi tüm bunları daha da karmaşık hale getiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü, sıcak hava dalgalarının 1998-2017 yılları arasında dünya genelinde 166.000'den fazla ölüme neden olduğunu tahmin ediyor.

ABD'de bu krizin kurbanları çoğunlukla tarlalarda veya inşaat sahalarında çalışan veya soğutulmayan depolarda ve diğer terleme atölyelerinde kızartılan işçilerdir. En yoksullar, özellikle kentsel alanlarda sıkışmış olanlar olmak üzere, evsizler de dahil olmak üzere risk altındadır. En çok etkilenenler siyahlar, kahverengiler, yerliler ve yoksul insanlardır.

Çevre sorunlarını ele alan Brooklyn'li serbest yazar Willy Blackmore, İklim Değişikliği Nedeniyle Son Sıcak Dalgası Ne Kadar Kötüydü adlı kitabında iklim krizi yükünün siyah toplumu nasıl etkilediğini anlatıyor .

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, "Yerli halkların sıcaktan kaynaklanan ölüm oranlarının en yüksek olduğunu, bunları siyahi nüfusun takip ettiğini" bildirdi.

CEVAP ACINASI VEYA DAHA KÖTÜSÜ SUÇ TEŞKİL EDİYOR

Beklendiği üzere, Florida Valisi Ron DeSantis, yerel yönetimlerin açık havada çalışanlar için gölge veya su molası zorunluluğu getirmesini yasaklayan 433 sayılı Florida Yasa Tasarısı'nı imzaladı.

DeSantis'ten geri kalmak istemeyen Texas, şehirlerin yerel düzenlemeleri uygulama yetkilerini ellerinden alan bir yasa tasarısını onayladı. Örneğin Austin ve Dallas, işverenlerin inşaat işçilerine her dört saatte bir 10 dakikalık dinlenme molaları vermesini zorunlu kıldı.

Birleşik Çiftlik İşçileri, OSHA'ya ulusal bir ısı stresi standardı uygulaması için baskı yapıyor. Sendika, 100 derecelik güneşte 10 saat üzüm toplayarak çalıştıktan sonra ısı çarpmasından bayılan 53 yaşındaki bir çiftlik işçisinin adını taşıyan “Asuncion Valdivia Isı Hastalığı ve Ölüm Önleme Yasası” adlı bir yasa tasarısını destekliyor.

Biden, 2021 yılında OSHA'ya ısı güvenliği kuralları ekleyeceğine söz vermişti ancak henüz hiçbir şey yapılmadı.

Gerçek şu ki Biden yönetimi ve Başkan, bebeklerden ve küçük çocuklardan yaşlılara ve sağlık sorunları olanlara kadar her savunmasız insanı, çalışan ve yoksul insanları, ister kırsal ister kentsel alanlarda olsun, korumak için acil durum önlemleri alma yetkisine sahip.

Hiçbir işçinin yeterli mola, gölge ve su verilmediği için ölmesine gerek yok, ister tarlalarda çalışsınlar ister Bezo'nun depo terzihanelerinde çalışsınlar. Betonlaşmış ABD şehirlerinin kalbindeki küçük bir apartman dairesine sıkışmış hiçbir çocuk veya emekli haşlanarak öldürülmemeli, ihmal edilmiş kırsal alanlardakiler de öyle. Evsizler, hapishanelere ve cezaevlerine tıkılanlar ve hem fiziksel hem de ruhsal sağlık sorunları olanlar korunmalıdır. Yerli, Siyah, Kahverengi ve renkli insanlar için ölüm eşitsizliği sona ermelidir.

Acil eylem için örgütlenme ve mücadele etme zamanıdır; ABD emperyalist savaş makinesine harcanan trilyonlarca dolar, Gazze'deki korkunç soykırım da dahil, burada ve yurtdışında hayatları kurtarmak için harcanmalıdır.

Struggle La Lucha’dan çeviren Evrensel

ÖNCEKİ HABER

TTB: Dr. Ekrem Karakaya'yı anıyoruz, sağlıkta şiddete karşı mücadelemize devam edeceğiz

SONRAKİ HABER

ABD'nin Küba ablukasının kanlı maliyeti: 2.5 milyon gereksiz amputasyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa