07 Temmuz 2024 05:51

ABD'nin Küba ablukasının kanlı maliyeti: 2.5 milyon gereksiz amputasyon

ABD'de her 3 dakika 30 saniyede bir diyabet nedeniyle bir uzuv kesiliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde uzuv kesmeler artıyor. Her yıl diyabet hastası 154.000 kişi uzuv kesme ameliyatı geçiriyor.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Cheryl LaBash 

Cleveland'daki Discovery Therapeutics Caribe'nin yakın zamanda yaptığı bir duyuru, diyabet teşhisiyle gelen büyük bir korkuyu hafifletiyor: uzuv kesme korkusu. Savunuculuk grubu Diabetes.org, korkunun haklı olduğunu ortaya koyuyor. “Amerika Birleşik Devletleri'nde her 3 dakika 30 saniyede bir diyabet nedeniyle bir uzuv kesiliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde uzuv kesmeler artıyor. Her yıl diyabet hastası 154.000 kişi uzuv kesme ameliyatı geçiriyor.”

10 Nisan'da hoş bir atılımla, Federal Gıda ve İlaç Dairesi, Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Merkezi (CIGB) tarafından geliştirilen ve diyabetik ampütasyonu yüzde 70'ten fazla azalttığı gösterilen bir Küba ilacı olan Heberprot-P'nin 3. faz çalışmasına yeşil ışık yaktı. Heberprot-P şu anda 26 ülkedeki hastalara sunulsa ve Haziran 2006'da orijinal Küba düzenleyici onayı almış olsa da, bu, diyabetik ayak ülseri olan ABD'li hastalarla ilk kez çalışılacak.

Neden bu kadar uzun sürdü? ABD'nin Küba Cumhuriyetine ambargosu, bunun gibi acil sağlık girişimlerinin bile yalnızca Küba'ya uygulanan sinsi bir yasa, yönetmelik ve yürütme emri ağından geçmesini zorunlu kıldı. Dışişleri Bakanlığı'nın 2021'de Küba'yı 'Terörizmin Devlet Sponsoru' olarak acımasızca tanımlamasıyla birlikte, bu önlemler küresel dolar gücünü kullanarak Küba halkı için dayanılmaz zorluklar yaratmayı amaçlıyor.

Lester Mallory'nin 6 Nisan 1960 tarihli meşhur Dışişleri Bakanlığı yazısında belirtildiği gibi, "Küba'nın ekonomik yaşamını zayıflatmak için her türlü olası yol derhal ele alınmalıdır... Mümkün olduğunca ustaca ve göze çarpmayan bir eylem çizgisi olsa da, Küba'ya para ve malzeme sağlamayı reddetmek, parasal ve gerçek ücretleri düşürmek, açlık, umutsuzluk yaratmak ve hükümeti devirmek için en büyük ilerlemeyi sağlar."

Küba'nın insan potansiyelinin kooperatif gelişimine yönelik sosyalist odağı, Heberprot-P ve geç evre akciğer kanseri aşısı olan Cimavax ve çok daha fazlası gibi uluslararası alanda tanınan ilaç gelişmelerini serbest bıraktı. ABD-Küba ilişkileri normalleşmeden, ABD'deki topluluklarımız ve ailelerimiz engellendi, ancak dünyanın geri kalanı engellenmedi.

Bu yönde atılan bazı adımlar, ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı ile Küba Halk Sağlığı Bakanlığı arasında bu fırsatın açılmasına yardımcı olmuş olabilecek 2016 Mutabakat Muhtırası'nı üretti. Ancak, yönetimler o zamandan beri geri adım attı.

Discovery Therapeutics Caribe Başkanı Dr. Lee Weingart, 17 Mayıs'ta Prensa Latina'ya bu engellerin nasıl aşıldığını şöyle açıkladı: "Bizi ve Kübalı örgütleri içeren ortak tıbbi araştırma projelerine izin veren ambargoya [ablukaya] ilişkin bir istisnanın koruması altında faaliyet gösterebilirdik, bu nedenle bu hükümden yararlanarak bu projeyi ilerlettik."

Medtech.citeline.com'un "Birçok Eyalette Diyabetin Endişe Verici Yükselişi" makalesinde diyabet bakım sektörünün de büyüdüğü açıklanıyor: "Bazı tahminlere göre 2022'de 18 milyar dolardan 2030'a kadar 30 milyar dolara ulaşacak. Üreticilerin hastalığı tedavi etmek ve yönetmek için yenilikçi cihazlar ve ürünler yaratmaya devam etmesi hayati önem taşıyor." Küba'nın Heberprot-P'si bu ihtiyaca uyuyor.

Weingart, bu benzersiz tedavinin 2028 yılında ABD'de kullanıma sunulmasının beklendiğini duyurdu. 17 Mayıs'ta Prensa Latina'da alıntılanan makalede, “38.4 milyon ABD vatandaşının diyabet hastası olduğunu, bunlardan 1.6 milyonunun her yıl diyabetik ayak ülseri geliştireceğini, 160 bininin ampütasyona uğrayacağını ve bunların 80 bininin önümüzdeki beş yıl içinde öleceğini, bu nedenle döngüyü takip ederseniz, her yıl 80 bin kişinin diyabetik ayak ülserinin komplikasyonlarından öldüğünü, bunun ABD'de sekizinci önde gelen ölüm nedeni olduğunu ve belirli kanser türlerinden daha ölümcül olduğunu” söyledi.

DİYABET RİSKİ AFRİKALI AMERİKALILAR ARASINDA EN YÜKSEK

Uluslararası bir klinik araştırma kuruluşu olan Profesyonel Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (PERI) Başkanı Dr. Charles Zelen, “Medicare yararlanıcılarının DFU teşhisinden bir yıl sonra alt ekstremite amputasyonu geçirme olasılıklarının Hispanik olmayan beyaz meslektaşlarına kıyasla neredeyse iki kat daha fazla olduğu" Afrika kökenli Amerikalı topluluklar üzerindeki orantısız etkiye dikkat çekti. Afrika kökenli Amerikalı doktorların toplu sesi olan Ulusal Tabipler Birliği, web sitesinde şunları belirtiyor: “Afrika kökenli Amerikalı hastaların diyabet olma olasılığı beyaz hastalara göre daha yüksektir. Diyabet riski, Afrika kökenli Amerikalılar arasında Hispanik olmayan beyaz Amerikalılara göre %77 daha yüksektir.”

“Korkutucu bir şekilde, DFU ile ilişkili alt ekstremite amputasyonu geçiren hastaların neredeyse yarısı beş yıldan fazla yaşamıyor. ABD gazileri arasında prognoz daha da kötü, kangrenle gelen hastalarda iki yıldan fazla yaşam nadirdir.” (30 Nisan, DTC Basın Bülteni)

2.5 MİLYON GEREKSİZ AMPUTASYON

ABD'de öngörülen 2028 pazarlama tarihi, Heberprot-P'nin 2006'da uzuvları ve hayatları kurtarmak için onaylanmasından yirmi iki yıl sonra olacak. Weingart'ın belirttiği yıllık 160 bin amputasyon oranı göz önüne alındığında, yüzde 70'lik potansiyel iyileşme oranını reddetmek, bu on yıllar boyunca ABD'de tahmini olarak 2.5 milyon gereksiz amputasyon anlamına geliyor.

ABD'deki Küba ve diyabet hastalarının yararına ABD'nin ekonomik, finansal ve ticari ablukasını delmek için bu tatlı noktayı bulmak kutlanacak bir şey, ancak bir çözüm değil.

Struggle La Lucha’dan çeviren Evrensel

ÖNCEKİ HABER

İşçi sınıfı bir şey yapmalı: Öldürücü sıcak hava dalgaları

SONRAKİ HABER

Serinlemek için girdiği derede boğuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa