10 Temmuz 2024 04:43

KÇP için şimdiden hazırlıklara başlamalıyız

"Geçtiğimiz sözleşmeden dolayı yüzde 60’lık kaybın karşılanması ve bu dönemde en az yüzde 100 zam alınması gerektiğini ifade eden kamu işçilerinin sayısı çoğalmaktadır."

Fotoğraf: Demiyolu işçileri

Paylaş

Bir kamu işçisi
Ankara

TÜİK geçtiğimiz hafta gerçek olmayan enflasyon rakamını açıkladı. İki buçuk milyon memur ve memur emeklisi, bir kısım kamu işçisi ve SSK ve BAĞ-KUR emeklileri düşük ücret artışlarına mahkum oldu.

Bunun yanı sıra bir de sözleşme dönemleri mart ve eylül ayı olan (Enflasyon farkları daha düşük olacak) 124 bin kamu işçisinin daha yoksullaşacağı ortadadır. Sizin üyeleriniz bu durumdayken sizler Didim, Akçay, Antalya ve diğer tatil bölgelerinde tatilinizi yapmaya devam ederken utanmıyor musunuz? Sizde utanacak yüz mü var, ne anlarsınız kamu işçisinin halinden?

Ülkeye milyonlarca lira para kazandıran kamu kurumlarından başta askeri iş kolu olmak üzere, demir yolu, kara yolu, devlet su işleri, enerji iş kollarında çalışan bu 124 bin kamu işçisi, Ergün Atalay ve Türk-İş’in aldatmacasına uğramışlardır.

Bu durumda yüz binlerce kamu işçisi şimdilik kendi arasında bu aldatmacayı konuşarak ne yapılması gerektiğini tartışmaktadır. İşçiler 2025 yılındaki kamu çerçeve protokolü döneminde sessiz kalmayacaktır. Çünkü geçtiğimiz sözleşmeden dolayı yüzde 60’lık kaybın karşılanması ve bu dönemde en az yüzde 100 zam alınması gerektiğini ifade eden kamu işçilerinin sayısı çoğalmaktadır.

Bu yılın başında ek protokol imzalanması için başta askeri iş kolundaki işçilerin aylarca sürdürdüğü eylemler, sonrasında Eskişehir Türasaş fabrikasındaki işçilerin, Demiryol-İş yöneticilerinin tüm engelleyici tutumuna karşı inisiyatif alarak kent merkezinde yapmış olduğu eylem, yürünecek yolu göstermektedir. Bu dönemde daha fazla beklemenin faydası olmadığını bilerek, sendikacılar adım atarsa bizde adım atarız demeden şimdiden kamu çerçeve protokolü için taleplerimizde kararlı olduğumuzu belirtmeliyiz.

Sendikal bürokrasiye ve tek adam iktidarına verilecek en iyi cevap, geçmiş deneyimlerden ders çıkararak hareketi başlatmaktır ve şimdi tam zamanıdır. İş yerlerimizde işçilerin kendi arasında kurduğu birliklerle ilerlemek, kazanım elde etmenin garantisidir.

ÖNCEKİ HABER

Normalleşme dedikleri sömürünün artması

SONRAKİ HABER

Malatya'da 4.2'lik deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa