13 Temmuz 2024 23:35

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunları: Katliamın değil yaşamın savunucusuyuz

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 2024 mezuniyet töreninde öğrenciler, Filistin’de yaşanan insanlık suçuna tepki gösterdi: "Katliamın değil yaşamın savunucusuyuz."

Fotoğraf: Hacettepe Üniversitei youtube kanalından alınmıştır

Paylaş

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 2024 mezuniyet töreni Sıhhiye Kampüsü açık amfide düzenlendi. Birincilik konuşmalarını yapmak üzere Onat Silleli ve Beren Akdeniz kürsüye çıktı ve diğer dönem arkadaşları ile hazırladıkları ve eğitim boyunca karşılaştıkları zorlukları anlatan konuşmalarında, “Hekimlik mesleğinin itibarının gittikçe azaltıldığı günümüzde kıdemimiz ne olursa olsun meslektaşlar olarak birlik olmamızın önemini burada yeniden hatırlatıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Beren Akdeniz, “Bugün bizler hekimlik mesleğini icra edecek olmanın heyecanını yaşarken bizi bekleyen zorlukların ve haksızlıkların kaygısını da taşıyoruz. Üzülerek söylüyoruz ki bu ülkede hekimlik tarihinin sayfaları son yıllarda görevi başında hayatını kaybeden hekimlerin kanına bulanmıştır” diyerek, son dönemde artan sağlıkta şiddet olaylarının altını çizdi.

Akdeniz, “Geleceğin hekimleri olarak güvenli bir çalışma ortamında, hastamızla sağlıklı iletişim kurabildiğimiz, hastamıza gereken ilgiyi ve zamanı gösterebildiğimiz, insancıl koşullarda nöbet tutabildiğimiz, zor hayat şartları psikolojik stres ve mobbing nedeniyle meslektaşlarımızın ve henüz yolun başında olan tıp öğrencilerinin hayatlarına son vermediği, emeklerimizin taktir edildiği ve mesleğimizin saygı gördüğü bir Türkiye’de yaşamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ardından söze devam eden Onat Silleli de “Akademi tüm bileşenleri ile özgür ve demokratik olmadıkça bilimsel ilerlemenin önüne ket vurulacaktır” diyerek, demokratik üniversite taleplerinin de bir kez daha belirtti.

“FİLİSTİN BU SENE MEZUN VERMEDİ”

Hacettepe tıp fakültesi mezuniyet töreninde öğrenciler Filistin’de yaşanan insanlık suçuna karşı da sessiz kalmadı. Öğrenciler mezuniyet törenine “Filistin bu sene mezun vermedi. Dünya sınıfta kaldı”, “Katliamın değil yaşamın savunucusuyuz”, “No graduation in gaza this year” pankartlarıyla yürüdü.

Dönem birincisi Onat Silleli, “Maalesef 21. Yüzyılda insanlığın en büyük eziyetlerinden birine Filistin’de şahit oluyoruz. Gazze’de katledilen binlerce savunmasız çocuk ve sivili üzüntüyle anıyor sorumlularını lanetle kınıyoruz” dedi.

Dönem temsilcisi Nida Nur Sinanoğlu ise, “Bu yıl Gazze’de mezun olmadı. Bu yıl Gazze’de ölüm belgeleri doğum belgelerinden önce çıkartıldı. Dünyanın her yerindeki zulmü, işkenceyi, cinayeti, soykırımı, lanetle kınıyoruz” diyerek, Filistin halkının yanında olduklarını dile getirdi.

“EVRENSEL HEKİMLİK DEĞERLERİ EŞLİNDE MESLEĞİ İCRA EDECEĞİZ”

Geçtiğimiz yılda olduğu gibi bu yılda birçok tıp fakültesi mezuniyetinde hekimlik andından çıkarılan cinsel yönelim ifadesini hatırlatan diğer bir dönem birincisi Beren Akdeniz, “Törenimiz sonunda bizlerin de okuyacağı ve evrensel hekimlik değerlerini anlatan hekimlik andı ışığında mesleğini icra etmek her hekimin görevidir. Maalesef ülkemizdeki bazı tıp fakültelerinde hekimlik mesleğinin binlerce yıllık kutsalı olarak görünen hekimlik andındaki etnik köken, cinsel yönelim gibi ibarelerin çıkarılarak okutulduğunu utanarak izliyoruz. Bu değiştirmelere karşı durup hekimlik andını eksiksiz okuyan tüm meslektaşlarımızı saygıyla selamlıyoruz” diyerek, tepkilerini belirtti.

Dönem birincileri ve temsilcilerinin konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Mehmet Cahit Gürkan, “Amaç eğer üzüm yemekse bu diyaloğu altı yıl boyunca da kurabilirdik niye bugünü bekledik? Hacettepe ailesi olarak kendi içimizde konuşamayacağımız, çözemeyeceğimiz hiçbir sorun olmadığını düşünüyorum” diyerek, öğrencilerin konuşmalarına tepki gösterdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MESEM’de hayali çırak vurgunu

SONRAKİ HABER

Tutar Yapı zanlılarının tahliyesine aileler tepki gösterdi: Delil çok, tutuklu yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...