19 Temmuz 2024 10:40

CrowdStrike kaynaklı küresel kriz: Bankalar ve havalimanları çöktü

Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike'in güncellemesi sonrası dünya çapında büyük bir kesinti yaşandı. Pek çok ülkede havalimanı ve bankada sistem çöktü.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike'in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşandı. Birçok ülkede Windows sistemleri mavi ekran verdi. Kritik bir sorun Windows'u beklenmedik bir şekilde kapanmaya zorladığında ortaya çıkan mavi ekranlar, birçok havalimanı ve bankanın çökmesine neden oldu. Türkiye'de de THY ve Denizbank olmak üzere birçok şirketin sisteminde sorun yaşandı. Dünya çapında bin 400'den fazla uçuş iptal edildi. Türk Hava Yolları en az 84 uçuşu iptal etti.

Microsoft 365 akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, küresel yazılım sorunundan etkilenen tüm Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetlerinin kurtarıldığını duyurdu.

Microsoft 365'in küresel yazılım sorunu için çözüm çalışmalarına ilişkin güncel durumu paylaştığı açıklamasında, "Uzun bir izleme süresinin ardından, sorunun hafifletildiğini ve daha önce etkilenen tüm Microsoft 365 uygulamalarının ve hizmetlerinin kurtarıldığını belirledik" ifadesi kullanıldı.

NELER YAŞANDI?

Dünyanın farklı yerlerinden gelen açıklamalara göre birçok yerin acil servislerinde, bankalarda ve havalimanlarında sistemlerin çökmesine neden olan bir Windows arızası yaşandı. Sorunun siber güvenlik firması Crowdstrike'ın yazılımından kaynaklandığı açıklandı. 

Crowdstrike, mavi ekran hatalarının birçok lokasyonda gözlendiğini ve sorunun araştırıldığını bildirdi. Şirket, sorunun Falcon Sensor ürününe bağlı olduğunu ve mühendislik ekiplerinin sorunu çözmek için çalıştığını belirtti. Şirket daha sonra yaptığı açıklamada, mühendislerin sorunu bir içerik dağıtım problemi olarak belirlediklerini ve değişiklikleri geri aldıklarını duyurdu.

CrowdStrike'ın Üst Yöneticisi (CEO) George Kurtz, CrowdStrike'ın Windows ana bilgisayarları için tek bir içerik güncellemesinde bulunan bir sorundan etkilenen müşterilerle aktif çalıştığını belirterek "Bu, bir güvenlik olayı ya da siber saldırı değildir. Sorun tespit edilmiş, izole edilmiş ve bir düzeltme dağıtılmıştır" ifadelerini kullandı. Kurtz yaşanan kesintiden Mac ve Linux bilgisayarlarının etkilenmediğini bildirdi.

Siber güvenlik uzmanı Baran Erdoğan, "Bu tarz yazılımların merkezi olarak uzaktan kendini güncelleme yeteneği var. Doğru şekilde test etmedikleri bir güncellemeyi yapıp dünya çapında soruna sebep oldular. Sorunun çözümü için her cihaza manuel şekilde müdahale edilmesi gerekiyor. Bu işlem tamamlanana kadar sorun yaşanmaya devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Crowdstrike ABD'de piyasa öncesi işlemlerde beşte bir (yaklaşık 16 milyar dolar) değer kaybetti. Türkiye saati ile 12:46'da Microsoft hisseleri, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) piyasa öncesi işlemlerde yüzde 3,24 düştü.

BİRÇOK SEKTÖRDE İŞLEMLER DURDU

Microsoft'a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike'tan kaynaklanan küresel iletişim kesintisi nedeniyle ABD, Avrupa, Asya ve Avustralya'daki bazı hava yollarında uçuşlar gerçekleştirilemezken, başta Londra Borsası olmak üzere bazı ülkelerdeki bankacılık işlemlerinde de sorunlar bildirildi.

Birçok ülkede havacılık, bankacılık, medya ve diğer birçok sektördeki bilgisayar sistemlerinde kesintiler yaşandığı, yerel medya kaynaklarınca rapor edildi. 

BİRÇOK HAVALİMANINDA UÇUŞLAR DURDURULDU

Microsoft'un Azure ve 365 bulut hizmetleri ABD'de kesintiye uğrayarak bir havayolu şirketinin uçuşlarını iki saat süreyle durdurmasına ve diğerlerinin de olağan operasyonlarını kesintiye uğratmasına neden oldu. ABD'nin Alaska eyaletinde ise 911 acil yardım hattında iletişim kesintisi yaşandığı kaydedildi.

Londra Borsası, Hong Kong ve Mumbai havalimanlarını da içeren ve giderek artan sorun bildiren sistemler arasına katıldı.

Federal Havacılık İdaresi'ne göre ABD'de United Airlines, Delta Air Lines ve American Airlines, uçuşların tüm varış noktalarına durdurulduğu anlamına gelen ground stop kararı aldı. United ayrıca kokpit iletişim sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Cathay Pacific, Hong Kong havaalanında check-in sorunları yaşadığını söyledi. Berlin'de Schoenfeld Havalimanı operasyonlarını askıya aldı.

Sydney ve Melbourne gibi büyük Avustralya havalimanları da teknik sorunlarla karşı karşıya olduklarını söyledi.

AVUSTRALYA

Avustralya yayın kuruluşu ABC News'teki habere göre, yayın kuruluşunun sistemleri de dahil olmak üzere, birçok sektördeki işletim sistemlerinde kesintiler oluştu. Bu yüzden ulaştırma, bankacılık, ödeme cihazları, havalimanlarındaki check-in sistemleri, süpermarketlerdeki kasaların işletim sistemleri, benzin istasyonlarındaki pompalar ve diğer birçok alanda sistemlerde hata uyarısı alındığı ve sistemlerin kullanılamaz durumda olduğu kaydedildi. Avustralya hükümetinden yapılan açıklamaya göre, sorunun dünya genelinde meydana gelen bir kesintiden kaynaklanma olasılığı bulunduğu belirtildi. Sorunun çözümü için siber güvenlik kurumlarıyla ortak çalışma yürütüldüğü bildirildi.

İNGİLTERE

İngiltere’nin en önemli televizyonlarından Sky News da yayınlarında sorun yaşadı. Londra borsasında da işlemlerde sorunlar yaşandığı açıklandı. İngiltere'de uçak ve tren seferleriyle hasta kayıt sistemleri küresel kesintiden etkilendi.

Ülke içinde ana şehirlerarası ulaşım araçlarından trenlerde de sorunlar yaşanıyor. Ulusal Demiryollarından yapılan açıklamada, 15 tren hattında gecikme, erteleme ve iptal olduğu ifade edildi. Trenleri Londra'dan da geçen demir yolu şirketi Thameslink, "Bazı bölgelerdeki makinistlerle iletişim kuramıyoruz." açıklamasını yaptı. Bu durumun Thameslink ve Great Northern trenlerini etkilediği belirtildi.

İngiltere'deki sağlık ocağı randevu sistemleri de küresel sorundan etkilendi. Ulusal Sağlık Sistemi'nden (NHS) yapılan açıklamada, randevu ve hasta kayıt sistemlerinin etkilendiği, işlemlerin elle yapıldığı aktarıldı.

Acil durum telefon hatlarının kesintilerden etkilenmediği belirtilen açıklamada, daha önce randevu alan hastaların aksi açıklanmadıkça belirtilen saatlerde randevularına gitmeleri gerektiği ifade edildi.

Morrisons adlı market de bu sabah saatlerinde ödeme sistemlerinde sorunlar yaşamaya başladı. Yaklaşık 1 saat süren sorunun ardından birçok markette sorun çözüldü.

YENİ ZELANDA

Bankacılık sisteminin en çok etkilendiği ülkeler arasında olan Yeni Zelanda'da süpermarketlerin, çevrim içi de dahil, mağazalarında "teknik sorunlar"ın devam ettiği belirtildi. Söz konusu marketlerin daha çok ödeme noktalarında sorun yaşandığı, bankalar da ise müşterilerin çevrim içi bankacılık hizmetlerine ve uygulamalarına ulaşmada aksaklık yaşandığı rapor edildi. Yerel medya kaynakları, ülkedeki bazı havalimanlarında da yaşanan sorundan ötürü yoğunluk yaşandığını kaydetti.

TAYLAND

Tayland basınına göre, Asya'daki transit hava yolu ulaşım ağı merkezlerinden biri olan Bangkok'taki havalimanında durum "kaos" olarak nitelendirilirken havayolu şirketlerinin yolcu işlemlerini manuel olarak yapmaya çalışması uçuşlarda büyük çaplı aksaklıklara yol açıyor.

SİNGAPUR

Singapur'da posta hizmeti sağlayan SingPost da küresel kesintiden etkilendiğini açıklayarak müşterilerinin gönderilerini takip edemediğini belirtti. SingPost, yaptığı açıklamada, "Durumun neden olabileceği rahatsızlıklardan ötürü özür dileriz. Sorun giderilene kadar göstereceğiniz sabır ve anlayış için teşekkür ederiz." ifadesine yer verdi.

Singapur'da bulunan Changi Havalimanı'nda sistemlerde yaşanan aksaklıklar nedeniyle yoğunluk meydana geldi.

MALEZYA

Malezya'daki demir yolu operatörü KTMB de biletleme sistemi ve müşteri hizmetlerinde teknik aksaklıklar yaşandığını duyurdu. KTBM, sosyal medya hesabından, "Restorasyon çalışmaları sürüyor. Sebep olunan rahatsızlık nedeniyle özür dileriz." denildi.

Sorunun Hindistan, Pakistan, Japonya ve dünyanın diğer pek çok ülkesinde yaşandığına dair haberler var.

MICROSOFT İNCELEME YAPILDIĞINI AÇIKLADI

Microsoft, Microsoft 365 uygulama ve hizmetlerine erişimde aksaklık yaşandığını ancak sorunu hafifletici önlemler alınmaya devam edilirken hizmetlere erişimde iyileşme görüldüğünü bildirdi.

Microsoft 365'in internet sitesinde yer alan açıklamada, Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetleri için etki azaltma çalışmalarına devam edildiği belirtildi.

Mevcut sorunun çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini kullanmaya çalışan tüm kullanıcıları etkiliyor olabileceği ifade edilen açıklamada, etkilenen uygulama ve hizmetler arasında Microsoft Defender, Microsoft Teams, Microsoft Purview ve OneDrive'ın da bulunduğu bilgisi verildi.

Sorunun ana nedeni olarak Azure bulut sistemindeki bir yapılandırma değişikliğinden dolayı depolama ve bilgi işlem kaynakları arasında yaşanan kesintiye işaret edildi.

Açıklamada, "Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor." ifadesi kullanıldı.

"TELEMETRİMİZ YAZILIM SORUNUNDAN ETKİLENEN TÜM UYGULAMALARIN İYİLEŞTİĞİNİ GÖSTERİYOR"

Şirket son yaptığı açıklamada ise telemetrilerinin küresel yazılım sorunundan etkilenen tüm Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetlerinin iyileştiğini gösterdiğini bildirdi.

Microsoft 365'in çözüm çalışmalarına ilişkin güncel durumu paylaştığı açıklamasında, dünya çapında birçok işletmenin sistemlerinde kesintiye yol açan sorunun etkilerini azaltma işlemlerinin tamamlandığı duyuruldu.

Açıklamada, "Telemetrilerimiz, tüm Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetlerinin iyileştiğini gösterdiğini gösteriyor. Etkinin tamamen çözüldüğünden emin olmak için bir izleme dönemine giriyoruz" denildi.

TÜRKİYE'DE ETKİLENEN ŞİRKETLER

Denizbank başta olmak üzere Türkiye'de de birçok şirketten arızaya dair raporlar bildirildi. THY'nin biletleme ve rezervasyon yaptığı sistemin network altyapısı da çöktü. Bu nedenle İstanbul Havalimanı’nda işlemler durdurulurken terminal’de bulunan kontuar, bilet satış ve uçak kapılarında yoğunluk oluştu.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün "Dünyada havacılık da dahil farklı sektörden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığı tespit edilmiştir. Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz" ifadelerini kullandı. 

THY 84 SEFERİ İPTAL ETTİ

Türk Havayolları, yaşanan teknolojik aksaklık nedeniyle iç ve dış hatlarda 84 seferini iptal etti.

Denizbank'tan yapılan açıklamada, ''Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır. Bankamız, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve tüm kanallarımızın en kısa sürede hizmete açılması için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz.'' denildi.

Bankaların ATM'lerinde yaşanan sorun nedeniyle para çekmek isteyenler farklı ATM'lere yönlendirildi. Bazı bankaların ATM’leri ödeme yapamadı.

Araç muayene istasyonu TÜVTÜRK’te de randevular iptal edildi. Araç muayene istasyonlarında yoğunluk oluştu.

BTK'DEN AÇIKLAMA

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintinin siber saldırı kaynaklı olmadığını açıkladı. Açıklamada "Yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı, kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edildi" denildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da bir siber saldırının söz konusu olmadığı açıklaması yaparak "İlgili kurumlarla derhal irtibata geçtik. Buradaki aksaklıkların önemli bir bölümünü atlattığımızı söyleyebilirim. Birkaç saat içerisinde sistem artık vatandaşı etkiler durumdan çıkarılmış olur. Bunun tekerrür etmemesi için gerekli önlemleri planladık. İlgili kurumlarımızla özel sektör ve kamu ile iletişim halindeyiz. Bir siber saldırı söz konusu değildir" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, Bahçeli ve Özel KKTC'de resmi törene katılacak

SONRAKİ HABER

Bakan Yumaklı; 18 Temmuz’da ülke genelinde 48 yangına müdahale edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa