19 Temmuz 2024 13:12

Biden’ın adaylığında "sona doğru" mu?

Joe Biden’ın Demokratların başkan adayı olmasına karşı muhalefet büyüyor. Bazı partililer “sona yaklaşıldığı”nı ileri sürüyor. Bazıları da Kamala Harris için hazırlık yapıyor. Anketler ise Trump diyor

Fotoğraf: Kyle Mazza/AA

Paylaş

ABD medyasına göre, yaklaşan başkanlık seçimlerinde Joe Biden’ın Demokratların adayı olarak yarışmasına yönelik muhalefet büyüyor. Bazı partililer Biden’ın adaylığında “sona yaklaşıldığı”nı ileri sürdü. Washington Post gazetesi eski ABD Başkanı Barack Obama’nın da “Biden’ın şansının giderek azaldığını” söylediğini ve ABD Başkanı’nın tekrar aday olmasına yönelik çekincelerini dillendirdiğini yazdı. Obama’nın sözcüsü ise iddiayla ilgili yorum yapmayı reddetti.

ABD medyası daha önce de Demokratların önde gelen isimlerinden eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ve kongre üyeleri Hakeem Jeffries ve Chuck Schumer’ın Biden’ın adaylığına muhalefet ettiğini iddia etmişti.

BBC’ye konuşan Demokrat Partili kaynak parti içerisinde birçok kişinin, “Biden’ın çekilmesinin kaçınılmaz olduğunu” düşündüğünü aktardı ve “Hepimiz kaçınılmaz kararı bekliyoruz” yorumunu yaptı. BBC Radio 4’e konuşan bir diğer Demokrat Partili kongre üyesi Adam Smith de benzer bir tablo sundu. Smith, Biden’ın adaylığında “sona yaklaşıldığını” ileri sürdü.

Biden’ın kampanya ofisi ise Demokrat Parti saflarındaki itirazların “temelsiz olduğunu” ve Biden’ın adaylığının devam ettiğini dile getiriyor.

KAMALA HARRIS HAZIRLIĞI

Biden’ın Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in parti içindeki müttefiklerinin de Biden’ın kenara çekilmesi halinde aday olması için çalışmalara başladığı ileri sürülüyor.

Politico gazetesinin haberine göre, bu çalışma perşembe günü itibariyle hızlandı. Gazeteye konuşan bir kaynak, “Doğru zaman geldiğinde ışıkları yakacak bir aygıt konumlandırmak için sessizce bir çaba var. İki ya da üç gün önce insanlar sessizdi. Şimdi ise, özellikle dün (önceki gün) itibariyle, insanlar ‘Hazır olmamız lazım’ diyor. Henüz emekleme aşamasındalar ama her geçen saat daha da güçleniyorlar” dedi. Buna göre grubun içinde Harris’in eski çalışanları, Kongre Siyahlar Grubu üyeleri, sivil haklar liderleri gibi uzun süreli müttefikleri yer alıyor.

ANKETLER TRUMP DİYOR

Öte yandan BBC’nin ABD’deki ortağı CBS News kanalının yer verdiği bir ankette ise, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın, Joe Biden’ın beş puan önünde olduğu görülüyor.

27 Haziran gecesi Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump ile CNN’deki ilk canlı yayın tartışmasında Biden’ın sergilediği zayıf performans, ABD Başkanı’nın yaşının ilerlemiş olduğu ve başkanlık yarışından çekilmesi gerektiği görüşlerini kuvvetlendirmişti. Biden şu anda üçüncü kez yakalandığı kovid-19 nedeniyle tedavi görüyor.

Öte yandan 13 Temmuz’da uğradığı suikast girişiminde kulağından yaralanan ve ilk kez Cumhuriyetçi Parti kongresinde kalabalık karşısına çıkan Trump, perşembe akşamı ilk kürsü konuşmasını yaptı. Trump kongrede Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığını da resmen kabul etti. “Amerikalılar olarak ortak bir kaderle birbirimize bağlıyız. Birlikte ayağa kalkarız ya da birlikte düşeriz” diyen Trump dış politikada izleyeceği strateji konusunda ise “ABD’nin rakiplerinin dünyayı savaşla karşı karşıya bıraktığını” ifadelerini kullandı ve “İsrail’de ve Ukrayna’da olanlara bakın” dedi.

Trump, ABD’yi bütünüyle saldırılardan koruyacak bir “Demir Kubbe” inşa edeceklerini de ileri sürdü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Balıkesir'deki orman yangını 20 saat sonra kontrol altına alındı

SONRAKİ HABER

Timur Cihantimur’un nakledildiği cezaevine itiraz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa