20 Temmuz 2024 11:27

Erdoğan Kıbrıs'ta konuştu: Federal çözüm mümkün değil

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Barış Harekatı"nın 50. yıl dönümü dolayısıyla Kuzey Kıbrıs'ta düzenlenen törende konuştu, "Federal bir çözüm mümkün değil" dedi.

Fotoğraf: Mustafa Kamacı/TCCB

Paylaş

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Barış Harekatı"nın 50. yıl dönümü dolayısıyla Kuzey Kıbrıs'a gitti.

Erdoğan, Lefkoşa'daki törende Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Törende KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da yer aldı.

"Barış Harekatı'nın 50. Yıl Dönümü" etkinliklerinde konuşan Erdoğan, "Federal bir çözümün mümkün olmadığına inanıyoruz" derken "iki devletli çözüm" vurgusu yaptı.

Kuzey Kıbrıs'a yönelik ambargonun kaldırılması için çabaların artacağına işaret eden Erdoğan, Türkiye'de eğitim gören KKTC vatandaşı öğrencilerin katkı payı ve öğrenim ücreti gibi esaslarda TC vatandaşı öğrencilerle aynı şartlarda olacağını duyurdu.

Öte yandan bir süredir AKP’nin "yumuşama", CHP’nin "normalleşme" dediği görüşme trafiğindeki CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın törende sohbet etmesi fotoğraflara da yansıdı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan, değerli genel başkanlar, kıymetli gazilerimiz sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Barış harekatının 50. yıl dönümünde sizlerle beraber olmaktan memnuniyet duyuyorum.

Yurdu yaşatmak için can veren kahraman şehitlerimizi milletle yad ediyorum. Kıbrıs Barış Harekatı'nın mimarı olan dönemin Başbakanı Ecevit'i, diğer devlet ve siyaset adamlarımızı rahmetle anıyorum. Kanları kanlarına karışan Mehmetçikleri ve mücahitleri de yad ediyorum.

Bugün tıpkı yarım asır önce olduğu gibi yine tek yüreğiz, tek bileğiz, sırt sırtayız.

“FEDERAL ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİL”

"Bölgede devam eden çatışmalar karşısında tüm adanın güvenliğini tehdit etme riski olan son derece sorumsuz adımlar atılıyor. Aynı suda iki kez yıkanılmaz. Adadaki gerçekleri görmezden gelerek hiçbir yere varılmaz. Kıbrıs’ta federal bir çözümün mümkün olmadığına inanıyoruz. Müzakerelere yıllar önce İsviçre’de bıraktığımız yerden devam edelim demenin kimseye faydası yoktur. Kıbrıs’ta kalıcı barışı sağlamaya hazırız. Çözüm yolunda uzatılan hiçbir eli havada da bırakmayız.

"İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM"

Cumhurbaşkanı Tatar’ın 2021’de Cenevre’de ortaya koyduğu iki devletli çözüm vizyonu, çok kıymetlidir. Kıbrıs Türk tarafı, Rum tarafıyla her alanda eşit olarak müzakere masasına oturmalıdır. O yüzden çözüm istiyorsanız, ‘Kıbrıs Türk’ünün haklarını tescil edin’ diyoruz.

"Kıbrıs Türkünü baskı altına alarak hedeflerine ulaşacaklarını zannedenler yanılgı içindedir. Ne biz oldu bittilere izin veririz, ne de Kıbrıs Türk halkı tehditlere boyun eğer. Kıbrıs Türklerinin yok sayılması mümkün değildir. KKTC’nin tanınması ve iki devletli çözümün hayata geçmesi için gayretlerimizi sürdürüyoruz. İzolasyonun kırılması ve ambargonun kaldırılması için çabalarımız daha da artacak.

KIBRISLI ÖĞRENCİLER

Temmuz ayı itibariyla artık KKTC vatandaşı öğrencilerin, katkı payı ve öğrenim ücreti bakımından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerle aynı esaslara tabii olmasını kararlaştırdık. Aldığımız bu kararın Türk üniversitelerinde eğitim görmek isteyen Kıbrıs Türk’ü öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum."

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ekoloji örgütlerinden İmamoğlu'na çağrı: Adalar'ın dokusuna zarar verecek uygulamalardan vazgeçin

SONRAKİ HABER

CHP’li Gürer: Vatandaşın bankalara olan borcu 3 trilyon 297 milyar TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa