Erdoğan batıya Kıbrıs’tan göz kırptı
Siyaset Bilimci Doç. Dr. Yonca Özdemir, Erdoğan'ın Kıbrıs'ta yaptığı konuşmayı değerlendirdi, "Sert bir ifade kullanmadığını, hatta Yunanistan ve batı dünyasına göz kırptığını söyleyebiliriz.” dedi.
Fotoğraf: Mustafa Kamacı/TCCB
Şerif KARATAŞ
İstanbul
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Barış Harekatı”nın 50. yıl dönümü dolayısıyla Kuzey Kıbrıs'ta düzenlenen törende konuştu. Erdoğan “Federal bir çözümün mümkün olmadığını” savundu. Siyaset Bilimci Doç. Dr. Yonca Özdemir’e göre Erdoğan iki devletli çözümde ısrar etmesine rağmen, konjonktür değişirse Yunanistan ile tekrar masaya oturmaya hazır olabilir.
Siyaset Bilimci Doç. Dr. Yonca Özdemir, “Aslında Erdoğan törende çelişkili sözler kullandı. Bir yandan ‘federal çözüm mümkün değildir’ dedi ve iki devletli çözümü savundu. Öte yandan da ‘Barış için uzatılan eli geri çevirmeyiz’ diyerek ve Crans-Montana görüşmelerine referans verdi” dedi.
Özdemir, Erdoğan’ın konuşmasına ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “İki devletli çözümde şimdilik ısrar etseler de konjonktür değiştiği takdirde tekrar masaya oturmaya hazır olacak. Türkiye ve KKTC Yönetimini de masaya oturtacak. O yüzden çok sert bir ifade kullanmadığını, hatta Yunanistan ve batı dünyasına göz kırptığını söyleyebiliriz. Özellikle Yunanistan ile iyi ilişkileri devam ettirmek istediği belli.”
"50 YILDIR DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK
Adadaki güncel durumla ilgili Özdemir, “50 yıldır değişen çok bir şey yok. Tam 50 yıl önce canını kurtarmaya çalışan Kıbrıslı Türkler için bu müdahale tabi ki kurtarıcı olmuştu. Bugün ise Kıbrıs sorununun hâlâ çözülememiş olması Kıbrıs Türk toplumunun önünü fena halde tıkamaktadır ve bu çözümsüzlük Rum tarafından çok daha fazla Türk tarafına zarar vermektedir” ifadelerini kullandı.
Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası hukukun dışında rant ve kara para merkezi haline geldiğine dikkat çeken Özdemir, “Kuzey Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türkler çok da olumlu hisler içinde değiller. 20 Temmuz hem geçmişi ve savaş acılarını hatırlatan, hem de Kıbrıslı Türklerin bu Rum tarafı ve Türkiye arasındaki sıkışmışlık durumunu hatırlatan bir gün” diye konuştu.
"KIBRIS SORUNU PEK ÖNCELİKLİ GÖZÜKMÜYOR"
Herkesin olmasa da pek çok Kıbrıslı Türk gencin hâlâ daha ümidi haklarının tanındığı iki toplumlu birleşik bir Kıbrıs olduğunu söyleyen Özdemir, “Bunun için de AB’nin parçası olmak. Fakat gidişat ne kuzeyde ne de güneyde bu yönde değil. Kuzeydeki yönetim masaya oturmaktan dahi kaçıyor, Rum tarafında ise milliyetçilik tırmanmaya devam ediyor. İki tarafın da olumlu bir tavrı olmadığı gibi dünyanın bugünkü konjonktüründe de Kıbrıs sorunu pek öncelikli gözükmüyor. Bu umutsuz hava bir süre daha devam edecek gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.