23 Temmuz 2024 01:40

Katliam yasasına tepkiler sürüyor: Yasa geri çekilene kadar mücadelemiz sürecek

Hayvan katliamının önünü açacak yasa tasarısına karşı birçok kentte eylemler düzenlendi: "Yasa geri çekilene kadar mücadelemiz sürecek."

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda devam ederken, yasa birçok kentte protesto edildi.

ADANA

AKP'nin sokak köpeklerinin öldürülmesini öngören yasa teklifine karşı Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve Adana Ekoloji Platformu tarafından organize edilen nöbet eylemine bugün Adana Veteriner Hekimler Odası, Adana Tabip Odası, Adana Barosu ile KESK’e bağlı sendika temsilcileri, çeşitli siyasi parti temsilcileri ile hayvan hakları örgütleri katıldı.

“TASARI BİLİMSEL VERİLERE DAYANMIYOR”

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse yaptığı basın açıklamasında dünyada sahipsiz hayvanların toplu itlafıyla hemen ve kesin sonuç alındığı bir örneğin olmadığını belirterek tasarının bilimsel verilere dayanmadığına dikkat çekti. Taslağa gerekçe gösterilen kuduzun kontrolü açısından Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü’nün itlafa karşı çıktığını dile getiren Köse, “Kitlesel aşılamaların önemli olduğunu belirtmektedir. Köpeklerin öldürülmesinin uzun vadede köpek yoğunluğunu azaltmadığı ve kuduz kontrolünü de sağlamadığı açıkça belirtilmiştir" dedi.

“KISIRLAŞTIRMA EN İYİ YÖNTEM”

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, kuduz riskli temas sayısının 2018-2022 yıllarında 267 bin iken 2023 yılında 437 bine çıktığını, ancak yılda ortalama 1-2 insanda kuduz vakası görüldüğünü ifade eden Köse, bu verilere göre kuduz riskinin artmadığını ve sorumlunun sahipsiz hayvanlar olmadığını ifade etti. Köse, sahipsiz hayvanlar popülasyonunda kuduz kontrolünün en iyi yönteminin sürü bağışıklığı sağlamak olduğunu dile getirdi.

“BAŞARILI BİR KISIRLAŞTIRMA İÇİN 13 BİN VETERİNERE İHTİYAÇ VAR”

2004 yılından bu yana 1403 belediyede sadece 322 adet hayvan bakım evi kurulduğunu ve 1081 belediyenin neden bu bakımevini ve kısırlaştırma merkezlerini kurmadığının sorgulanması gerektiğini ifade eden Köse, görevini yapmayan belediyelerin bedelini hayvanların canıyla ödetmemek gerektiğini vurguladı. Belediyelerde başarılı bir kısırlaştırma yapılabilmesi için 12-13 bin veteriner hekimin ve yeterli yardımcı elemanın bulunması gerektiğini, bugün ise sadece 3 bin civarında veteriner hekimin görev yaptığını, bunların da bir kısmının başka işlerde çalıştırıldığını belirtti.

“KONTROLSÜZ ÜREME VE DENETİMSİZ TİCARİ SATIŞLARA AĞIR YAPTIRIMLAR GETİRİLMELİ”

Çözüm önerilerini sıralayan Köse, belediyelerin altyapılarının bir yıl içinde tamamlanarak, Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve Veteriner İşleri Müdürlüğü kurularak yeterli veteriner hekim ve yardımcı personel istihdam edilmesi gerektiğini vurguladı. Belediyelerin arazi sorunları gibi sorunların TOKİ aracılığı ile çözülebileceğini belirtti. Veteriner fakülteleri ve serbest veteriner hekimlerden kısırlaştırma çalışmalarında destek alınması gerektiğini, sahipli hayvanlar dahil kontrolsüz üreme ve denetimsiz ticari satışların yasaklanarak ağır yaptırımlar getirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, sokağa terk edilen hayvanlara ilişkin hayvan sahiplerine ciddi yaptırımlar uygulanması gerektiğini belirtti.

KOZAY: YASA ÇIKSA DA UYGULAMAYACAĞIZ

Eylemde konuşan Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay, “Şu anda Çukurova Belediyesi’nin bir hayvan barınağı var. Yeterli mi asla değil. Hep birlikte kapsamlı bir kısırlaştırma merkezi kuracağız” dedi. Kozay, tasarının yasalaşması durumunda yasayı yaptırımlarına rağmen uygulamayacaklarını ifade etti.

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, “Yaşam hakkı kutsaldır. Devletin görevi canlıları yaşatmaktır. Bilhassa da savunmasız şekilde yaşamını idame ettiren canlılara sahip çıkmamız gerekir. Komisyon toplantısı devam ediyor. Diğer milletvekili arkadaşlarımız orada mücadele veriyor. Biz de burada mücadele ediyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)


BALIKESİR

Ayvalık Tabiat Platformu, Merkez meydanda düzenlediği basın açıklaması ile komisyonda görüşülen sokak hayvanları yasa tasarısının geri çekilmesini talep etti.

Basın açıklamasını okuyan Şebnem Yüksel, “Teklif çözüm değil, geri dönüşü olmayan hayvan katliamları ile altında kalkılamayacak çok büyük sorunlar doğuracaktır. Oysa yaşatarak ve birlikte çalışarak çözüm mümkündür. Bu tarihi noktada tüm milletvekillerinin akıl ve vicdanına sesleniyor, sahipsiz hayvanların ölüm fermanı olan yasa teklifinin derhal geri çekilmesini talep ediyoruz. Sokak hayvanları sahipsiz değildir, yaşam hakkı savunucuları olarak yanlarındayız” dedi.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ise yasayı belediye olarak uygulamayacaklarını belirterek, yerel belediyelerin tek başına sorunun altından kalkamayacağını, devletin belediyelere destek vermesi gerektiğini belirtti. (Balıkesir/EVRENSEL)


ANKARA

Türkiye'nin birçok noktasından Kuğulu Park'a gelerek yasasının geri çekilmesini talep eden yurttaşlar alkışlar ve sloganlarla sesini duyurmaya çalışıyor. Yaşam İçin Yaşa İnisiyatifi, Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi üyelerinin yanı sıra pankartını alan yurttaşlar da Kuğulu Park'a gelmeye devam ediyor.

Yaşlısından gencine, kadınından erkeğine yurttaşlar Kuğulu Park’ta, "Çek, çek, yasayı çek" sloganlarıyla TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşülmeye devam edilen Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni protesto etti.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyeleri, baronun ek hizmet binası önündeki oturma eylemi düzenledi.

Oturma eylemi öncesi açıklama yapan Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi Mehmet Demirel, sokakta yaşayan tüm kedi ve köpeklerin bakımevlerine hapsedilmesinin ve öldürülmesinin önünü açan bu yasa teklifinin ilk üç maddesinin, muhalefet partilerin itirazlarına rağmen kabul edildiğini belirtti.

Demirel, “Havyan haklarına dair kamu idarelerinin görev tanımları somutlaştırılmalı, görevini yerine getirmeyen kamu görevlilerinin adli ve idari açıdan yargılanmalarının önü açılmalıdır. Hayvan hakları tüm eğitim kademelerinde müfredata eklenmeli, insanlar ve hayvanların ortak yaşamı korunmalı ve koşulları geliştirilmelidir. İnsanlarla hayvanları karşı karşıya getiren, toplumu kutuplaştıran, sokakta yaşayan tüm canlıları yok etmeye yönelik yapılan bu yasa değişikliğinin ivedilikle geri çekilmesini, halen yürürlükte bulanan 5199 sayılı kanun maddelerinin iyileştirilmesini, hayvan nüfusunun etik, bilimsel, ahlaki ve vicdani yollarla çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz. Toplayamazsın, öldüremezsin, hapsedemezsin” diye konuştu.

İSTANBUL

Yaşam İçin Yasa inisiyatifi ve Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi, Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda toplanarak eylem yaptı. "Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin" yazılı pankart açan hayvanseverler yasanın bir an önce geri çekilmesini istedi.

Mücadeleye sonuna kadar devam edeceklerini belirten hayvanseverler şöyle konuştu:

“Bunun da ne kadar ideolojik, siyasi bir tercih olduğu çok net ortadadır. Herkes bunun farkında, bunu bilmiyoruz zannetmesinler. Biz burada sadece hayvan düşmanlarıyla bunu yapmadığınızı biliyoruz. Ama hayvan düşmanı olduğunuzu da biliyoruz. Dolayısıyla biz bu yasa teklifi meclisten, komisyondan öncelikle, sonra genel kuruldan reddedilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Eğer ki geçerse her ikisinden de tek tek mahallelerimizde örgütlenip bütün hayvanlarımızı kucaklayıp o barınaklara, o ölüm kamplarına göndermenizi de engelleyeceğiz. Mücadelemiz sona ermeyecek." (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Merkezi yönetim brüt borç stoku 7 trilyon 884,5 milyar lira olarak açıklandı

SONRAKİ HABER

Antep’te işçi servisi kazası: 21 işçi yaralı, 2’sinin durumu ağır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa